شکایت از فرانسه به علت آزمایشهای هستهای در پلنیزی
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما به نقل از خبرگزاری فرانسه، مقامات جدایی طلب جزیره پلینزی فرانسه، دولت فرانسه را به علت آزمایشهای هسته ای در این جزیره به جنایت بر ضد بشریت متهم و از این کشور به دیوان کیفری بین المللی شکایت کردند.
اسکار تمارو رهبر جدایی طلبان جزیره پلینزی دیروز در سازمان ملل متحد اعلام کرد دستگاه اجرایی این منطقه دوم اکتبر امسال با ارائه شکایت از دولت فرانسه به دیوان کیفری بین المللی به علت آزمایشهای هسته ای در جزیره پلینزی
این کشور را به ارتکاب جنایت بر ضد بشریت متهم کرده است.
پلینزی یک مجمع الجزایر فرانسوی واقع در اقیانوس آرام است که نزدیک به دویست و هفتاد هزار نفر جمعیت دارد.
اسکار تمارو که در گذشته رئیس جزیره خودگردان پلینزی فرانسه بوده است، اعلام کرد :" ما این کار ( شکایت از فرانسه) را به همه آنهایی که به علت پیامدهای آزمایشهای هسته ای استعمار فرانسه در پلینزی جان خود را از دست دادند، مدیون هستیم."
خبر شکایت پلینزی از دولت فرانسه روز سه شنبه در نشستی مربوط به پلینزی که برای بررسی مسایل مرتبط با استعمارزدایی در یکی از کمیسیونهای تخصصی سازمان ملل متحد برگزار شده بود، اعلام شد.
اسکار تمارو تصریح کرد:" ما دوم اکتبر گذشته با قاطعیت شکایت خود را از فرانسه به علت ارتکاب جنایت بر ضد بشریت در پلینزی به دیوان کیفری بین المللی ارائه کردیم. هدف از این شکایت این است که دولت فرانسه و همه رؤسای جمهور این کشور که در قید حیات هستند، بابت آزمایشهای هسته ای که این کشور در سرزمین پلینزی انجام داده است، حساب پس دهند."
وی افزود :" از نظر ما آزمایشهای هسته ای فرانسه در جزیره پلینزی نتیجه مستقیم استعمار نیست. بر خلاف ادعای مقامات فرانسه، ما هرگز قبول نکردیم که چنین آزمایشهایی در سرزمین مان انجام شود بلکه سیاستمداران فرانسوی برای وادار کردن مقامات و مردم پلینزی به قبول این آزمایشها در این جزیره آنها را تهدید کردند که در صورت مخالفت یک رژیم نظامی بر آنها حاکم خواهند کرد."
رهبر جدایی طلبان پلینزی تأکید کرد از سال 2013 تلاش می کنیم در این باره یک گفتگوی مسئولانه با "قدرت حاکم" تحت نظارت سازمان ملل متحد داشته باشیم اما درخواستهای ما در این باره مورد بی اعتنایی و حتی تحقیر مقامات فرانسه قرار گرفته است و راه به جایی نبرده است.
ادوارد فریچ رئیس پلینزی نیز که در رأس هیئتی از مقامات حزب حاکم پلینزی به سازمان ملل متحد سفر کرده است، روز سه شنبه به سئوالات اعضای کمیسیون استعمارزدایی سازمان ملل متحد پاسخ داد.
وی در این نشست تأکید کرد:" من بار دیگر تأکید می کنم که سرزمینم پلینزی فرانسه یک منطقه خودگردان است که آزادانه و به طور دموکراتیک اداره می شود. کشور من هرگز در شرایط استعماری یا تحت فشار قرار ندارد."
رئیس منطقه پلینزی در انتخابات مه گذشته در برابر حزب جدایی طلب این منطقه به پیروزی رسید.
مئتای برادرسون نماینده جدایی طلب پارلمان پلینزی نیز در این نشست از خالی بودن کرسی فرانسه به شدت ابراز تأسف کرد.
در اوایل قرن بیستم جزایر پولینزی به ویژه موروروئا و فانگاتوفا به محلی برای آزمایشهای هستهای فرانسه تبدیل شد. بیش از یکصد و نود آزمایش هسته ای در این جزایر صورت گرفت که آثار و پیامدهای وخیمی بر سلامت ساکنان منطقه و محیط زیست آن بر جا گذاشت. در سال 2010 قانونی تصویب شد که به موجب آن یک سازوکار غرامتدهی به آسیب دیدگان و قربانیان آزمایشهای هسته ای فرانسه ایجاد شد اما به گفته انجمنهای حامی حقوق قربانیان و آسیب دیدگان آزمایشهای هسته ای فرانسه در پلینزی، این سازوکار بیش از اندازه محدود است.
گفته می شود فرانسه به منظور جبران خسارات ناشی از آزمایشهای هستهای که در فاصله سالهای ۱۹۹۵ تا ۱۹۹۶ در مجمع الجزایر پولینزی انجام داده، برای یک دورهٔ ده ساله، سالیانه مبلغ یکصد و نود و چهار میلیون دلار اختصاص داده است. با این حال در سالهای اخیر چندین جنبش استقلال طلبانهای در پولینزی فرانسه شکل گرفته است.
مساحت مجمع الجزایر پولینزی فرانسه بیش از چهار هزار کیلومتر مربع است و پایتخت آن شهر پاپیتی واقع در جزیرهٔ تاهیتی است.