انتشار تصاویر ۱۵ فرد امنیتی سعودی؛
مشاور ویژه ولیعهد سعودی مظنون به قتل خاشقجی
مطبوعات ترکیه اسامی و تصاویر اعضای گروه امنیتی سعودی را منتشر کردند.
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صداوسيما به نقل از شبکه تلویزیونی العالم؛ مطبوعات ترکیه اسامی و تصاویر اعضای گروه امنیتی سعودی را که در روز ناپدید شدن روزنامه نگار برجسته سعودی وارد کنسولگری این کشور در استانبول ترکیه شدند منتشر کردند. برخی روزنامه های ترکیه اسامی و تصاویر پانزده سعودی را که در روز ناپدید شدن جمال خاشقجی روزنامه نگار برجسته عربستانی در کنسولگری کشورش در استانبول وارد ترکیه شدند، منتشر کردند. مطبوعات ترکیه اعلام کردند احتمال می رود گروه پانزده نفره امنیتی سعودی که سیف القحطانی و بدر العتیبی هم از اعضای آن بودند، در شکنجه و قتل خاشقجی دست داشته باشند.
گزارش ها حاکی از آن است که سعود القحطانی مشاور ویژه محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی هم از جمله اعضای گروه امنیتی سعودی بود که همزمان با حضور خاشقجی در کنسولگری عربستان سعودی در استانبول وارد آنجا شد. از سوی دیگر دادستانی کل ترکیه تصمیم دارد علیه هفت نفر که در ناپدید شدن خاشقجی دست دارند، اقامه دعوی کند.
هنگام حضور خاشقچی در کنسولگری عربستان، همه مراجعه کنندگان از آنجا اخراج شدند
شبکه تلویزیونی الجزیره گزارش داد اطلاعاتی که سازمان های امنیتی ترکیه به دست آورده اند نشان می دهد به محض ورود جمال خاشقجی به ساختمان کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه، از همه مراجعه کنندگان خواسته شد ساختمان کنسولگری را ترک کنند. تصاویر منتشر شده از اعضای گروه امنیتی عربستان سعودی که همزمان با حضور خاشقجی وارد کنسولگری شدند نشان می دهد خودروهای حامل اعضای این گروه دوساعت پس از ورود خاشقجی به این ساختمان، به آنجا رسیدند.
گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره انگلیسی
شبکه الجزيره اعلام کرد: روزنامه نیویورک تایمز به نقل از يک مقام بلندپايه ترکيه نوشت: جمال خاشقجی روزنامه نگار منتقد عربستان سعودی به دستور بلندپایه ترین مقامات سعودی در کنسولگری کشورش در استانبول کشته شده است.
روزنامه صاباح دیلی ترکیه نیز تصویر پانزده تبعه سعودی را منتشر کرد که پلیس مظنون است در ناپدید شدن خاشقجی دست دارند. رسانه های محلی گزارش دادند این گروه با دو هواپیما وارد استانبول شدند و در همان روزی وارد کنسولگری عربستان سعودی شدند که این روزنامه نگار کشته شد.
روزنامه واشنگتن پست که خاشقجی برای آن مقاله می نوشت، اعلام کرد دستگاه اطلاعاتی آمریکا در حال برقراری تماس با مقامات عربستان سعودی و بررسی روند دستگیری او بود.
خبرنگار الجزیره انگلیسی از واشنگتن دی سی گزارش داد: مهمترین روزنامه آمریکا در مقاله ای به پرونده جمال خاشقجی پرداخت. این روزنامه نوشت منابع به آنها گفته اند جامعه اطلاعاتی بر این باور است که ناپدید شدن خاشقجی به دستور مقامات دولت سعودی صورت گرفته است . در این گزارش همچنین آمده است این منابع اعلام کردند خاشقجی دو ساعت پس از ورود به کنسولگری عربستان کشته شد و سپس جسدش قطعه قطعه شد و از سوی عوامل به مکانی دیگر منتقل شد.
روزنامه واشنگتن پست هم اعلام کرد یک منبع به این روزنامه گفته است که دستگاه اطلاعاتی آمریکا با دستگاه اطلاعاتی عربستان سعودی ارتباط برقرار کرد و آنها در حال گفتگو در ارتباط با بازگرداندن خاشقجی به عربستان سعودی بودند تا در واقع او را دستگیر کنند و تحت بازجویی قرار دهند. بسیاری می گویند خاشقجی قبل از رود به کنسولگری عربستان سعودی از این گزارش ها مطلع بوده است. این ها دو روزنامه مهم در آمریکا هستند. الجزیره نمی تواند به طور مستقل این گزارش ها را تأیید کند. اما این گزارش ها مطمئنا فشارها را بر رئیس جمهور دونالد ترامپ افزایش می دهد تا در این باره چیزی بگوید یا کاری انجام دهد زیرا او یکی از روزنامه نگاران برجسته در آمریکا محسوب می شد و برای روزنامه های مهم مقاله می نوشت. همچنین با فاش شدن هر گونه جزییات جدید رسانه های آمریکا در ارتباط با این پرونده ابراز خشم می کنند حتی شبکه فاکس نیوز که رئیس جمهور ترامپ بیننده آن است.
بیانیه مدیر و ناشر واشنگتن پست درباره ناپدید شدن جمال خاشقجی
فرد جی ریان مدیر و ناشر واشنگتن پست خواستار افشای حقیقت درباره ناپدید شدن جمال خاشقجی روزنامه نگار منتقد سعودی شد و گفت تاکنون پاسخ های قانع کننده ای از دولتهای عربستان و ترکیه دریافت نکرده ایم.
"فرد رایان" مدیر ارشد و ناشر روزنامه واشنگتن پست در صفحه رسمی توئیتر خود با انتشار بیانیه ای به ناپدید شدن خاشقجی واکنش نشان داد و نوشت: 7 روز از زمان ورود جمال خاشقجی ستون نویس ارزشی واشنگتن پست به کنسولگری عربستان سعودی در استانبول گذشته است. آن لحظه فیلمبرداری شده و در آن فیلم تصویر جمال نشان داده شده است. ما بارها از دولت های عربستان سعودی و ترکیه خواستار اطلاعات بیشتری درباره جمال و سرنوشت وی شده ایم اما تاکنون هیچ پاسخ راضی کننده ای دریافت نکرده ایم.
وی در ادامه بیانیه خود نوشت: درعوض، گزارش ها درباره سرنوشت جمال نشان می دهد که او قربانی یک قتل مورد حمایت دولت شده است. به خاطر خانواده جمال بار دیگر ما خواستار پاسخ هایی درباره جمال و محل نگهداری وی هستیم. سکوت، انکار و تاخیر قابل قبول نیست.
ناشر واشنگتن پست در پایان بیانیه خود تاکید کرد: ما می خواهیم واقعیت را بدانیم.
روزنامه واشنگتن پست به نقل از یک مقام اطلاعاتی آمریکا تأیید کرد سازمان های اطلاعاتی این کشور، مکالمات تلفنی بین مسئولان سعودی را پیش از ناپدید شدن خاشقجی شنود کرده اند که در آنها درباره طرحی برای بازداشت این نویسنده سعودی با کشاندن او به عربستان گفتگو می کردند.
واشنگتن پست تأکید می کند در این مکالمات تلفنی مشخص نیست که منظور بازداشت و بازجویی از خاشقجی یا قتل اوست. این روزنامه می نویسد مشخص نیست که آیا مسئولان آمریکایی در سایه این اطلاعات به نویسنده عربستانی هشدار داده بودند یا نه. در این باره سخنان باب کورکر رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا هم اهمیت دارد که تأکید می کند گزارش های اطلاعاتی کشته شدن خاشقجی را در داخل کنسولگری عربستان در استانبول تأیید می کند. کورکر تأکید کرده است باورکردنی نیست دوربین های امنیتی کنسولگری عربستان چیزی را ضبط نکرده اند. نیویورک تایمز هم بار دیگر این سناریو را مطرح کرد که جسد خاشقجی پس از قتل در داخل کنسولگری قطعه قطعه شده است.
اعلام اسامي عاملان احتمالی قتل خاشقجی از جانب روزنامه نگار عرب
سامی کمال الدین ، روزنامه نگار و کارشناس رسانه ای در توییتی اسامی افرادی را منتشر کرده است که به گفته او در قتل جمال خاشقجی ، نویسنده و فعال رسانه ای عربستانی در ترکیه دست داشته اند.
این افراد که به گفته سامی کمال الدین همگی از دست نشانده های آل سعود هستند عبارتند از :
ا- مشعل البستانی
2- صلاح الطبیقی
3- نایف العریفی
4- محمد الزهرانی
5- منصور ابا حسین
6- خالد الطیبی
7- عبد العزیز هوساوی
8- ولید الشهری
9- ترکی الشهری
10- ذعار الحربی
11- ماهر مطرب
12- فهد البلوی
13- بدر العتیبی
14- مصطفی المدنی
15- سیف القحطانی
نیویورک تایمز: جسد خاشقجی پس از قتل در داخل کنسولگری با اره قطعه قطعه شده است
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز نوشت: جسد جمال خاشقجی روزنامه نگار مشهور عربستانی پس از کشته شدن در داخل کنسولگری، با اره قطعه قطعه شده است.
نیویورک تایمز به نقل از یک مقام بلندپایه ترکیه ای تاکید کرد سازمان های امنیتی این کشور به این نتیجه رسیده اند که جمال خاشقجی در داخل کنسولگری عربستان در استانبول بر اساس دستور بالاترین سطح در خاندان حاکم سعودی ترور شده است.
نیویورک تایمز به نقل از این مقام بلندپایه ترکیه ای افزود: جسد خاشقجی در ساختمان کنسولگری عربستان با استفاده از اره ای که گروهی آن را از عربستان با این هدف به همراه آورده بودند، قطعه قطعه شده است.
وی خاطر نشان کرد: پانزده تبعه عربستان از جمله یک کارشناس کالبدشکافی روز سه شنبه گذشته در همان روز ناپدید شدن خاشقجی، با دو فروند هواپیمای اختصاصی وارد استانبول شدند و همین افراد عامل ترور خاشقجی هستند.
نیویورک تایمز نوشت: افشای این مسئله که قتل خاشقچی به دستور مقامات بلندپایه خاندان حاکم سعودی صورت گرفته است، فشارها بر ریاض و آنکارا را تشدید خواهد کرد و هر دو کشور را به سوی تلاش برای یافتن راه حلی سوق خواهد داد تا آبروی دو طرف حفظ شود و به همین علت ممکن است طرف ثالث به عنوان مسئول این ترور معرفی شود. ترکیه و عربستان ممکن است توافق کنند که اعلام شود ناپدید شدن خاشقجی از سوی عناصر امنیتی عربستان صورت گرفته است که خارج از چارچوب قانونی عمل کرده اند، یا اینکه اعلام شود خاشقجی در زمان بازجویی به اشتباه کشته شده است.
فعالان شبکه های اجتماعی با تطبیق اسامی این افراد با تصاویر آنها در صفحات شخصی شان در توئیتر نشان دادند یکی از این افراد از جمله اعضای نیروهای ویژه عربستان است و یکی از آنها هم در زمینه کالبدشکافی و پزشکی قانونی فعالیت می کند.
سناتور کورکر: خاشقجی در داخل کنسولگری عربستان کشته شده است
رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا تاکید کرد همه چیز نشان می دهد جمال خاشقجی روزنامه نگار مشهور عربستانی هفته گذشته در داخل کنسولگری کشورش در استانبول ترکیه کشته شده است.
سناتور باب کورکر در مصاحبه با روزنامه دیلی بیست گفت: با اطلاع یافتن از گزارش های سری اطلاعاتی از داخل کاپیتال به این نتیجه رسیدم که همه چیز نشان می دهد جمال خاشقچی در داخل کنسولگری عربستان در استانبول کشته شده است.
کورکر افزود: سعودیها باید توضیحاتی در این باره بدهند. ناپدید شدن خاشقچی پس از ورود به کنسولگری کشورش در استانبول به دغدغه نمایندگان کنگره، مقامات آمریکایی و روزنامه واشنگتن پست که خاشقچی در آن کار می کرد، تبدیل شده است و همه این طرفها به دنبال پاسخ هایی در این باره هستند.
وی خاطر نشان کرد: سفیر عربستان در واشنگتن به من گفت سامانه دوربین های امنیتی در کنسولگری در استانبول، کار می کند اما تصاویر را ثبت نمی کند. در طول عمر خودم نشنیده ام که چنین سامانه ای از دوربین های امنیتی وجود داشته باشد. برای من دشوار است که چنین چیزی را باور کنم. اگر سخنان سفیر عربستان درباره ضبط نشدن تصاویر درست باشد، این احساس را نزد من ایجاد می کند که آنها در کنسولگری برای یک اقدام زشت، برنامه ریزی کرده بودند.
کورکر هشدار داد واکنش کنگره به قتل خاشقچی، ملموس خواهد بود و از نظر سنا روابط با عربستان در پایین ترین سطح قرار دارد و در طول عمر من سطح این روابط تا این اندازه پایین نبوده است.
انتقاد سندرز از حمایت همه جانبه دولت آمريکا از ولیعهد عربستان سعودی
به گزارش شبکه تلویزیونی المیادین، سناتور برنی سندرز تأکید کرد اگر مشخص شود که نظام سعودی جمال خاشقجی را به قتل رسانده است، آمریکا باید به طور جدی نظام سعودی را محکوم کند.
سندرز افزود: اگر درست باشد که نظام سعودی یک روزنامه نگار منتقد را در داخل کنسولگری اش به قتل رسانده است، باید بازخواست و محکومیت کامل از سوی آمریکا صورت گیرد.
وی خاطر نشان کرد: اما روشن است که محمد بن سلمان ولیعهد سعودی به لطف حمایت مطلق دولت ترامپ، احساس قدرت می کند. علاوه بر این، دشوار بود که تصور کنیم کشوری مانند عربستان مناقشه ای را با کانادا به علت انتقاد نسبتا متوسط از وضع حقوق بشر در این کشور آغاز کند؛ جز اینکه محمد بن سلمان که روابط نزدیک با جارد کوشنر داماد رئیس جمهور دارد، می دانست که آمریکا سکوت خواهد کرد. سه سال پیش چه کسی تصور می کرد آمریکا حاضر نخواهد شد در مسئله حقوق بشر بین کانادا که همسایه دموکراتیک و دومین شریک تجاری ماست، با عربستان دخالت کند، اما چنین چیزی اکنون رخ داد.
تشکیل تیم ویژه پلیس ترکیه برای تحقیقات در پرونده ناپدید شدن جمال خاشقچی
روزنامه ملیت چاپ ترکیه در گزارشی درباره پرونده ناپدید شدن جمال خاشقچی روزنامه نگار مخالف حکومت عربستان نوشت: پلیس ترکیه تیم ویژه ای را از کارشناسان اداره مبارزه با تروریسم و تحقیقات جنایی برای انجام تحقیقات تشکیل داده است.
کمیساریای حقوق بشر سازمان ملل: آنکارا و ریاض درباره ناپدید شدن خاشقجی تحقیق کنند
سخنگوی کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل از دولت های ترکیه و عربستان سعودی خواست در تحقیقات مربوط به ناپدید شدن جمال خاشقجی روزنامه نگار عربستانی در استانبول با یکدیگر همکاری کنند.
به گزارش شبکه تلویزیونی المیادین، رافینا شمدسانی (Rfyn Shmdsny) در مصاحبه با این شبکه گفت: آنچه بیشترین نگرانی را درباره مسئله خاشقجی بر می انگیزد، بازداشت فعالان و منتقدان مقامات سعودی است.
شمدسانی افزود: همچنان مسایل برای ما درباره سرنوشت خاشقجی بسیار مبهم است. مشخص است که او ناپدید شده است اما مشخص نیست که کشته شده یا فقط بازداشت شده است. ما خواهان آغاز فوری تحقیقات مستقل و بیطرفانه هستیم و از ترکیه و عربستان می خواهیم با یکدیگر در این باره همکاری و نتایج تحقیقات را برای همه اعلام کنند.
وی خاطر نشان کرد: خاشقجی روزنامه نگار معروف به انتقاد از مقامات سعودی بود و آنچه در عربستان از بازداشت فعالان و حامیان آزادی بیان و منتقدان مقامات این کشور رخ می دهد، برای همه ما نگران کننده است.
خاشقجی افسر اطلاعاتی عربستان بود و احتمالا قربانی همین سازمان شده است
العهد نوشت: جمال خاشقجی روزنامه نگار سعودی که زمانی از افسران سازمان اطلاعات سعودی بود، احتمالا اکنون توسط خود این سازمان کشته شده است.
به نوشته پایگاه خبری العهد لبنان، یک منبع از معارضان سعودی در لندن جمال خاشقجی را افسر پیشین سازمان اطلاعات سعودی دانست و داستان خود را درباره او روایت کرد. وی گفت عبدالله بن عبدالعزیز در دوره پادشاهی خود تصمیم گرفت با «معارضان شیعه» خارج از عربستان تعامل داشته باشد و قضیه مذاکره با آنها را به سه تن از ترکمان های سعودی سپرد. این سه تن عبارت بودند از عثمان العمیری از اصحاب رسانه و مدیر مسئول پایگاه اینترنتی ایلاف، جمال خاشقجی روزنامه نگار و نفر سوم یکی از اصحاب رسانه سعودی لبنانی که اصالتا ترکمان بود و نام وی را از باب احتیاط ذکر نمی کنم.
این منبع معارض سعودی در لندن افزود: «این سه تن مدت چهار ماه با برخی شخصیت های «معارض سعودی شیعه» مذاکره کردند و یک توافق نهایی بین دو طرف به دست آمد که پس از آن، معارضان گفتند با برخی افسران سازمان اطلاعات عربستان دیدار می کنند تا از توافق و اعطای گذرنامه سعودی اطمینان خاطر یابند و برای بازگشت به عربستان، دعوتنامه ویژه ای از عبدالله بن عبدالعزیز دریافت کنند که به منزله تضمینی برای حفظ جان آنها پس از بازگشت باشد. همچنین قرار شد اسنادی دریافت کنند که به موجب آن، مالکیت خانه ها و دارایی هایی که حکومت عربستان به بهانه مخالفت با نظام حاکم و اقامت در خارج از کشور آنها را مصادره کرده بود، به آنها بازگردانده می شد.»
این منبع سعودی ادامه داد: «عثمان العمیری، جمال خاشقجی و نفر سوم که نام وی را ذکر نمی کنم، روز مشخص شده برای دیدار با افسران سازمان اطلاعات عربستان از جمله من، در محل مورد توافق حاضر شدند. غیر از این سه تن، شخص دیگری حضور نداشت. از آنها پرسیدیم افسران سازمان اطلاعات که وعده دادید با ما دیدار خواهند کرد، کجا هستند. می بینیم که تنها آمده اید. هر سه تن گفتند ما افسران سازمان اطلاعات سعودی هستیم و همه مواردی ر ا که در گذشته درباره آنها توافق کرده بودیم، با خود آورده ایم.»
این منبع معارض سعودی در تشریح نقش ترکمان ها در عربستان گفت: «خاندان حاکم سعودی کلیدهای امپراتوری رسانه ای، مواضع حساس و مراکز مهم در سازمان اطلاعات سعودی را به آنها تحویل داده است. بیشتر محققان از ترکمان های سعودی هستند. همچنین جاسوس های خارج، از میان سفید پوست ها که بیشتر آنها از ترک های عربستان سعودی هستند، انتخاب می شوند.»
العهد نوشت این در حالی است که پس از گذشت حدود دو دهه از این قضیه، جمال خاشقجی معارض و افسر سابق سازمان اطلاعات عربستان وارد کنسولگری این کشور در آنکارا شد؛ اما از آن خارج نشد.
به نظر می رسد قضیه جمال خاشقجی روز به روز حساس تر می شود به گونه ای که به اشتباه بزرگ محمد بن سلمان تبدیل شده است و امکان ندارد جهان در قبال این قضیه سکوت اختیار کند به ویژه با گزارش هایی که درباره شکنجه و قتل وی منتشر شده است. مهم ترین مطالب را در این زمینه, لیندسی گراهام سناتور جمهوری خواه آمریکا مطرح کرد، مبنی بر این که «در صورت اثبات ترور خاشقجی، روابط با ریاض از بین خواهد رفت.»
حال سئوال این است که آیا محمد بن سلمان هزینه کار خود را خواهد پرداخت؟ روزها و هفته های آینده به این سوال پاسخ خواهند داد.