پخش زنده
امروز: -
وزیر نیرو: سهم انرژیهای تجدید پذیر در سبد انرژی دنیا تا سال ۲۰۳۰ دو برابر میشود که ۶ درصد از کل انرژی مصرف دنیا از طریق انرژیهای تجدیدپذیر تامین میشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ رضا اردکانیان در سومین کنفرانس بین المللی انرژی های تجدیدپذیر افزود: این موضوع موجب می شود تا تولید ناخالص داخلی در دنیا بین شش دهم تا یک و یک دهم درصد نسبت به حالت عادی افزایش یابد که معادل 706 میلیارد دلار تا یک و سه دهم تریلیون است.
وی ادامه داد: امروز دنیا در مسیری حرکت می کند که برای جلوگیری از تولید گازهای گلخانه ای محدودیت هایی برای کشورها وضع شده است به همین دلیل در سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری به موضوع تغییرات اقلیمی و ضرورت کاهش انتشار گازهای گلخانه ای به صراحت تاکید شده و از طرفی برنامه اقتصاد کم کربن بعنوان پیوست برنامه ششم توسعه در دولت به تصویب رسیده است.
اردکانیان اضافه کرد: بر این اساس همه سازمان ها و دستگاههای اجرایی برنامه های خود را در این زمینه ارائه کرده اند .
وزیر نیرو گفت: باید از ظرفیت های همکاری بین المللی و ظرفیت های موجود در کشورها بخوبی بهره ببریم و وزارت نیرو تلاش جدی خود را به گسترش همکاری های بین المللی برای تحقق اهداف موردنظر از جمله عضویت در آژانس آرینا یا همان آژانس بین اللملی انرژی های تجدید پذیر و اکو معطوف کرده است.
اردکانیان افزود: این تعاملات در سطح دو جانبه و با برخی از کشورها چه در سطح منطقه ای و جهانی چشم انداز بهتری برای رسیدن به اهداف توسعه ای انرژی های تجدیدپذیر ایجاد کرده و شبکه ای از عوامل موثر دارای توانمندی های فنی و سیاست گذاری در توسعه انرژی های تجدیدپذیر را فراهم کرده است.
وی گفت: ایران دارای پتانسیل فراوانی از انرژی های تجدیدپذیر نظیر باد، خورشید، زیست توده و زمین گرمایی است که براساس مطالعات انجام شده ظرفیت فنی انرژی بادی در ایران بیش از 140 هزار مگاوات برآورد شده که بیش از 30 هزار مگاوات آن بصورت عملی قابل دسترسی است، همچنین در بخش انرژی خورشیدی با مساحتی بیش از 2 هزار کیلومتر امکان نصب بیش از 60 هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی در کشور وجود دارد.
وزیر نیرو بیان کرد: در زمینه زمین گرمایی نیز ایران دارای 15 منطقه مستعد زمین گرمایی است که یکی از آنها در مشکین شهر قرار دارد و ظرفیت مخزن در حدود 250 مگاوات الکتریکی و هزار و 250 مگاوات حرارتی برای این منطقه تخمین زده شده است.
اردکانیان همچنین درباره تولید برق از زباله نیز گفت: ظرفیت سنجی اولیه برای تولید برق از زباله در شهرهای بالای 250 هزار نفر نشان می دهد که بیش از هزار مگاوات ظرفیت تولید انرژی زیست توده در کشور وجود دارد.
وی افزود: با توجه به ظرفیت های بالای ایران در توسعه انرژی های تجدیدپذیر از طرفی تعرفه های جذاب خرید تضمینی برق تولیدی از نیروگاههای تجدیدپذیر، سرمایه گذاری در همه زمینه های انرژی تجدید پذیر برای سرمایه گذاری بخش خصوصی جذاب شده است.
اردکانیان ادامه داد: هم اکنون زمان مناسبی است که به این موضوع بپردازیم و درسالهای اخیر وزارت نیرو تمهیداتی را برای توسعه انرژی های تجدیدپذیر در نظر گرفته است.
وزیر نیرو تصریح کرد: برای دستیابی به توسعه پایدار اقدامات مهمی در توسعه منابع انرژی انجام شده مانند خرید تضمینی برق تولیدی از منابع انرژی تجدیدپذیر بخش خصوصی تا سرمایه گذاران با اطمینان خاطر و پذیرفتن ریسک کمتر پا به این عرصه بگذارند.
تولید برق تجدید پذیر با کاهش هزینه ها افزایش یافته است
وزیر نیرو گفت: در سال های اخیر با رشد روزافزون تقاضای انرژی، گرایش به سمت استفاده بیشتر از منابع انرژی تجدیدپذیرها به دلیل کاهش در هزینه آنها افزایش یافته است.
رضا اردکانیان در سومین کنفرانس بین المللی انرژی های تجدیدپذیر افزود: انرژی تجدید پذیر به عنوان اولویت مهمی در سیاست گذاری های کلان؛ اغلب کشورهای جهان جایگاه مهمی پیدا کرده و در دهه های آینده با کاهش منابع سوخت های فسیلی و افزایش چشمگیر ارزش آنها به طور همزمان و از دیگر سوی کاهش هزینه های تولید انرژی از منابع تجدیدپذیر، از منابع فسیلی عمدتاً به عنوان مواد اولیه تولید سایر فرآورده ها استفاده خواهد شدو منابع انرژی تجدیدپذیر جایگزین مناسبی برای آنها باشد.
وزیر نیرو تصریح کرد: یکی از عمده ترین عوامل مؤثر در تولید انرژی برق از سوخت های فسیلی، بهای سوخت مصرفی آنها است با افزایش بهای این حامل های انرژی، قیمت برق تولیدی نیز تا حد قابل ملاحظه ای افزایش خواهد یافت.
وی ادامه داد: در خوش بینانه ترین حالت و با فرض ثابت ماندن تقریبی قیمت سوخت های فسیلی و از دیگر سوی تجاری شدن فناوری های تجدیدپذیر، کاهش تدریجی بهای انرژی های تجدیدپذیر و افزایش بازده و بهره وری آنها، بهای برق تولیدی از منابع فسیلی و تجدیدپذیر با هم برابر شد.
اردکانیان گفت: آمار جهانی انرژی های تجدیدپذیر در سال 2017 میلادی نشان می دهد که رکوردهای جدیدی در افزایش ظرفیت برق تجدیدپذیر نصب شده به ثبت رسیده است.
وی افزود: در این سال با نصب 159 گیگاوات، مجموع ظرفیت نصب شده با احتساب برق - آبی بزرگ به حدود 2195 گیگاوات رسید.
وزیر نیرو اضافه کرد: سرمایه گذاری جدید در حوزه سوخت (سوخت های زیستی) و تولید برق از منابع تجدیدپذیر در سال 2017 میلادی به 279.8 میلیارد دلار رسید که با احتساب برق - آبی بزرگ به 319.8 میلیارد دلار رسیده است.
وی افزود: در سال 2017 میلادی سرمایه گذاری های جدیدی در حوزه تولید برق از منابع تجدیدپذیر صورت گرفته وبیش از 50 گیگاوات به ظرفیت بادی اضافه شده و به ظرفیت کلی 539 گیگاوات رسیده است که رشد 11% را با خود به همراه دارد.
وزیر نیرو ادامه داد: ظرفیت اضافه شده سیستم های فتوولتائیک در سراسر جهان به میزان 98 گیگاوات است که با افزاییش 33% به 402 گیگاوات تا انتهای سال 2017 میلادی رسیده است.
وی تصریح کرد: توسعه هر چه بیشتر این صنعت، دستورالعمل حمایت از بومی سازی فناوری نیروگاه های تجدیدپذیر و پاک در مرداد ماه سال جاری ابلاغ شده که براساس این دستورالعمل که در اجرای تبصره ذیل ماده 6 آیین نامه اجرایی ماده 61 "قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی" ابلاغ شده است.
اردکانیان گفت: نیروگاه های تجدیدپذیری که از تجهیزات بومی سازی شده استفاده کنند، از ضریب تشویق در نرخ خرید تضمینی برق برخوردار می شوند و متناسب با میزان بومی سازی فناوری، نرخ خرید برق این نیروگاه ها تا میزان 30% نسبت به نرخ های پایه افزایش خواهد یافت.
وی افزود: به منظور حمایت از سرمایه گذاری در بومی سازی، سازمان ساتبا با شرکت هایی که برنامه فنی - اجرایی مناسب برای توسعه دانش فنی و ساخت داخلی تجهیزات داشته و گواهی مربوطه را اخذ کرده باشند، قرارداد بلندمدت خرید برق منعقد می کند.
وزیر نیرو اضافه کرد: به این ترتیب پژوهشگران، شرکت های دانش بنیان و تولید کنندگان، انگیزه سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه تکمیل چرخه فناوری انرژی های تجدیدپذیر خواهند داشت.
وی افزود: از دیگر اقدامات صورت گرفته برای برطرف کردننگرانی های بخش خصوصی ابلاغ "مصوبه تعیین شرایط صادرات برق تجدیدپذیر و پاک غیر دولتی به خارج از کشور" بوده است که هدف این مصوبه، حمایت و تشویق سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای تولید برق خورشیدی و بادی از دشت های وسیع کشور و صادرات آن به کشورهای همسایه است.
اردکانیان تصریح کرد: در این فرآیند سرمایه گذاران این امکان را خواهند داشت که مستقیماً قرارداد خود را برای فروش برق با همسایگان ایران منعقد کنند و در این بین وزارت نیرو نقش تسهیل گری داشته و صرفاً هزینه ترانزیت برق از سرمایه گذاران اخذ خواهد شد.
وی ادامه داد: سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق (ساتبا) در یک هفته پروانه احداث نیروگاه های تجدیدپذیر با هدف صادرات برق را برای متقاضیان صادر می کند.
وزیر نیرو گفت: نتیجه این سیاست های تشویقی برای توسعه انرژی های تجدیدپذیر در کشور، استقبال شرکت های متعدد داخلی و خارجی برای سرمایه گذاری در این حوزه است.
وی تصریح کرد: در حال حاضر تولید انرژی سالانه حدود 15% مصرف آب شیرین در دنیا را به خود اختصاص می دهد که از این مقدار تقریباً 11% به منابع باز نمی گردد.
اردکانیان گفت: نیروگاه های برق - آبی، هسته ای و حرارتی بیشترین میزان مصرف آب را دارند ومطالعات جهانی نشان داده که کشورهایی که دارای سهم قابل توجهی از انرژی های تجدیدپذیر در سبد انرژی خود هستند، می توانند به طور متفاوتی از سیستم های متکی بر سوخت های فسیلی، بر منابع آب تأثیر بگذارند.
وی ادامه داد: این در حالی است که انرژی های بادی و خورشیدی به هیچ آبی نیاز ندارند و میزان مصرف آب در چرخه عمر این نیروگاه ها حداقل است که موجب می شود با توسعه این فناوری ها، روند مصرف آب را کاهش یابد.
وزیر نیرو گفت: پیش بینی های جهانی نشان می دهد اثرات توسعه انرژی های تجدیدپذیر بر مصرف آب در بخش انرژی در مقایسه با سیستم های متداول به میزان آب کمتری برای تولید برق نیاز دارند.
حضور سرمایهگذاران در بخش تجدیدپذیرها سرعت بیشتری خواهد گرفت
وزیر نیرو با اشاره به اینکه مشکلات نوسانات نرخ ارز بر حوزه تجدیدپذیرها در حال بررسی و حل و فصل است، گفت: با تحقق این مسئله، حضور سرمایهگذاران در این بخش سرعت بیشتری خواهد گرفت.
رضا اردکانیان در حاشیه مراسم افتتاحیه سومین نمایشگاه و کنفرانس بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر ایران، با حضور در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه ظرفیت نصب شده انرژیهای تجدیدپذیر کشور تا برنامه ششم توسعه باید به پنج هزار مگاوات برسد، گفت: بر این اساس دولت دوازدهم در چهار ساله کاری خود هدف چهار هزار مگاواتی را در نظر گرفته است.
وی با اشاره به اینکه ظرفیت فعلی نصب شده تجدیدپذیرها به بیش از 650 مگاوات رسیده است، افزود: با توجه به اینکه قراردادهای متعددی در دست اجراست از این رو پیشبینی میکنیم تا پیک تابستان سال 98 حدود 500 مگاوات ظرفیت جدید نیز به واحدهای فعلی ما افزوده شود.
وزیر نیرو تاکید کرد: به دلیل نوسانات نرخ ارز مشکلاتی به وجود آمده است که این مسئله نیز در حال بررسی و حل و فصل است که با این اتفاق، انتظار داریم حضور سرمایهگذاران در این بخش سرعت بیشتری بگیرد.
اردکانیان تصریح کرد: ما در این بین، امکانی را فراهم کردهایم و دستورالعمل آن نیز ابلاغ شده است تا سرمایهگذاران مختلف بخش خصوصی، بتوانند نسبت به انعقاد قراردادهای صادرات برق به کشورهای همسایه اقدام کنند و ما تنها تسهیلات لازم برای این بخش را فراهم و شبکه را در اختیار آنها بگذاریم.
وی با اشاره به اینکه امکان صادارت برق به همه کشورهای همسایه وجود دارد، بیان کرد: ما فقط بابت تسهیلی که فراهم میکنیم حق ترانزیتی را دریافت خواهیم کرد که از این حیث فرصتهای شغلی بیشتری به ویژه در دشتهای وسیع کشور فراهم خواهد شد.
از صادرات برق تجدیدپذیر فقط حق ترانزیت می گیریم
وزیر نیرو گفت: از صادرات برق تجدیدپذیر بخش خصوصی که از شبکه انتقال استفاده می کنند، فقط حق ترانزیت دریافت می کنیم.
رضا اردکانیان در جمع خبرنگاران اظهار داشت: این امکان برای سرمایه گذاران بخش خصوصی تولید برق از انرژی های تجدیدپذیر فراهم شده تا بتوانند برق تولیدی خود را با استفاده از شبکه انتقال سراسری به کشورهای همسایه صادر کنند و دولت فقط نقش تسهیل کننده برای صادرات برق بخش خصوصی را خواهد داشت چون شبکه برق کشور ما به شبکه برق همه همسایه ها متصل است.
وی افزود: با عملیاتی شدن صادرات برق بخش خصوصی در بخش تجدیدپذیر فرصت های شغلی زیادی به ویژه در دشت های وسیع کشور فراهم خواهد شد.
اردکانیان گفت: در قانون ششم توسعه تولید 5 هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در نظر گرفته شده که در دولت دوازدهم 4 هزار مگاوات آن باید تولید شود.
وی افزود: درحال حاضر ظرفیت نصب شده نیروگاه های تجدیدپذیر در کشور ما 655 مگاوات است و براساس قراردادهایی که در دست اجرا داریم امیدواریم تا تابستان 98 500 مگاوات دیگر به این ظرفیت افزوده شود.
وزیر نیرو گفت: درحال حاضر با توجه به نوسانات ارزی و مشکلاتی که این موضوع ایجاد کرده درحال حل و فصل آن هستیم و انتظار داریم با برطرف شدن این مشکلات سرمایه گذاران بیشتری به این عرصه وارد شوند.