پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما به نقل از آسوشیتدپرس، یک گروه متشکل از دانشمندان بین المللی در گزارشی اعلام کردند جلوگیری از تنها یک درجه افزایش دمای کره زمین می تواند ظرف چند دهه آینده به مسئله مرگ و زندگی میلیون ها نفر تبدیل شود. این در حالی است که آنها اعلام کردند امید اندکی برای اقدام تاثیرگذار جهانی به منظور مقابله با روند گرمایش فزاینده کره زمین وجود دارد.
کارگروه بین دولتی تغییرات آب و هوایی که یک بار هم برنده جایزه نوبل شده است، گزارش ناامید کننده و تکان دهنده خود را در نشستی در اینچئون کره جنوبی منتشر کرد.
این نهاد بین دولتی وابسته به سازمان ملل متحد در گزارش هفتصد و بیست و هشت صفحه ای خود اعلام کرد اگر سران کشورها در سراسر جهان بتوانند به نحوی گرمایش آتی جهانی را در عوض یک درجه ای که در حال حاضر درباره آن به توافق رسیده اند به تنها نیم درجه سانتیگراد محدود کنند، شرایط جهانی آب و هوا، بهداشت عمومی و زیست بوم ها در سراسر جهان بسیار بهتر خواهد بود.
ناتالی ماهوالد دانشمند اقلیم شناس دانشگاه کرنل آمریکا و از اصلی ترین نویسندگان این گزارش گفت: «بدون شک این اتفاقات برای برخی از مردم به معنای مرگ و زندگی خواهد بود.»
این در حالی است که دستیابی به هدف بلند پروازانه کاهش هرچند اندک گرمایش جهانی نیازمند کاهش فوری و بسیار عظیم آلاینده ها و گازهای گرمازا و همچنین تغییرات گسترده در حوزه انرژی است.
از سوی دیگر با وجود آنکه این کارگروه علمی وابسته به سازمان ملل معتقد است دستیابی به این تغییرات به لحاظ فنی امکانپذیر است، اما در عین حال شانس اندکی برای انجام تعدیل های مورد نظر می بیند.
مذاکره کنندگان بین المللی در سال 2010 هدف محدود کردن دو درجه ای گرمایش جهانی را مورد پذیرش قرار دادند که با نام «هدف دو درجه ای» شناخته می شود. اما سال 2015 و زمانی که بسیاری از کشورها در اقدامی تاریخی به توافقنامه مقابله با تغییرات آب و هوایی پاریس پیوستند، هدف به مراتب عظیم تری را تعیین کردند و آن محدود کردن سطح افزایش گرمایش جهانی به یک و نیم درجه سانتیگراد بود.
جهان از زمان پیش از عصر صنعتی شدن به اندازه یک درجه گرم تر شده است در نتیجه اکنون صحبت تنها در مورد نیم درجه تفاوت است.
این کارگروه وابسته به سازمان ملل اعلام کرد هیچ راه قطعی و حتمی برای محدود کردن گرمایش جهانی به یک و نیم درجه بیشتر از عصر صنعتی شدن وجود ندارد.
بیش از نود دانشمند در نگارش این گزارش که مبتنی بر بازبینی شش هزار اثر مرتبط است مشارکت داشتند.
در بخشی از این گزارش آمده است «در صورتی که گرمایش جهانی بر اساس روند کنونی آن ادامه داشته باشد احتمالا در فاصله سال های 2030 و 2052 به یک و نیم درجه بیشتر از آغاز عصر صنعتی شدن خواهد رسید.»
این گزارش تاکید می کند برای آنکه بتوان افزایش گرمایش جهانی را به دماهای پایین تری محدود کرد، کشورها باید تغییرات سریع و گسترده ای در حوزه سیستم های انرژی، شیوه های بکارگیری زمین، طراحی شهری و صنعتی، حمل و نقل و کاربری ساختمانی و عمرانی ایجاد کنند.
در جای دیگری از این گزارش آمده است سطح سالانه آلودگی های دیاکسید کربن که هنوز هم رو به افزایش است باید تا سال 2030 تا پنجاه درصد کاهش یابد و سپس تا سال 2050 به حدود صفر برسد.
به گفته این گزارش، انتشار گازهای گلخانه ای دیگر از جمله متان نیز باید کاهش یابد. چرخش از استفاده از سوخت های فسیلی مانند ذغال سنگ، نفت و گاز می تواند پرهزینه باشد، اما بنابر اعلام این گزارش، چنین کاری می تواند هوا را از عوامل آلوده کننده دیگر هم تمیز کند. از سوی دیگر چنین تغییراتی باعث می شود در قرن حاضر از یکصد میلیون مرگ زودهنگام جلوگیری شود.