اشتياق ترامپ به ديدار با رئيس کره شمالي چرا؟
اشتياق رئيس جمهور امريکا به ديدار با رئيس کره شمالي انگيزه هاي انتخاباتي دارد تا وانمود کند در سياست خارجي دستاوردي داشته است.
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا روز يکشنبه در پیامی در صفحه توییتر خود نوشت پمپئو (وزیر امور خارجه دولتش) امروز نشست خوبی با رئیس کیم (رئيس کره شمالی) در پیونگ یانگ داشته است. پیشرفت هایی درخصوص توافق نشست سنگاپور حاصل شده است. من مشتاق دیدار مجدد رئیس کیم در آینده ای نزدیک هستم.
پس از پايان ديدار مايک پمپئو با کيم جونگ اون، دفتر ریاستجمهوری کره جنوبی نيز اعلام کرد کیم جونگ اون و مایک پمپئو توافق کردهاند تا نشست دوم میان رهبران دو کشور را در سریعترین زمان ممکن هماهنگ کنند.
سخنگوی دفتر ریاستجمهوری کرهجنوبی در بیانیهای افزود: پمپئو خطاب به مون جائه این گفته که وی و کیم جونگ اون درباره گامهای مربوط به خلع سلاح هستهای که باید از سوی کرهشمالی برداشته شود و مساله بازرسی از این اقدامات که واشنگتن خواهانش بوده و در عین حال تدابیر متقابلی که آمریکا باید اتخاذ کند بحث کردهاند.
علي رغم ديدار مقام هاي واشنگتن و پيونگ يانگ و اعلام توافق در باره خلع سلاح کره شمالي به نظر مي رسد عملا هيچ دستاوردي اين ديدارها به به جز ژست هاي تبليغاتي نداشته است و ظاهرا طرف امريکايي با اهداف ويژه خود سعي مي کند وانمود نمايد که همه چيز به خوبي پيش مي رود.
از زمان ديدار اول ترامپ و کيم جونگ اون در ژوئن گذشته در سنگاپور هيچ گام عملي در خلع سلاح کره شمالي يا کاهش تحريم هاي امريکا عليه پيونگ يانگ برداشته نشده است. هر چند ترامپ مي گويد که ديگر کره شمالي آزمايش هسته اي وموشکي انجام نمي دهد و با بزرگنمايي تهديد پيونگ يانگ ادعا مي کند که جلو جنگ را گرفته است تا آن را دستاوردي براي خود بشمار آورد اما واقعيت اينجاست که پيش از شروع مذاکرات، کره شمالي با چند آزمايش جديد موشکي و هسته اي توانسته بود توانمندي خود را در اين دو زمينه ارتقا دهد و با اعلام اينکه اکنون موشک هايش خاک امريکا را پوشش مي دهند پايان آزمايش موشکي و هسته اي خود را اعلام کند.
از سوي ديگر در اين معادله نمي توان به تاثير چين بر رويکرد سياسي کره شمالي در قبال نزديکي به امريکا بي توجه بود آن هم در شرايطي که تنش در روابط پکن/ واشنگتن به دليل جنگ تجاري ترامپ و وضع تعرفه بر کالاهاي چيني به اوج رسيده است وبي ترديد در چنين وضعيتي نمي توان توافق سران کره شمالي و امريکا را براي حل مسايل باور کرد.
با اين حال ترامپ سعي مي کند وانمود کند که مذاکراتش با رئيس کيم جونگ اون دستاوردهايي داشته تا از يکسو موفقيت دولت اوباما را در خصوص توافق هسته اي با ايران را به عنوان يک توافق بد به نمايش بگذارد و هم اينکه پيش از انتخابات مياندوره اي کنگره با برگزاري ديدار ديگري با رئيس کره شمالي و القاي اينکه همه چيز به خوبي پيش مي رود آراي مردم امريکا را به سوي جمهوري خواهان جلب نمايد.
اين بازي ديپلماتيک در حالي است که "ری یونگ هو" وزیر خارجه کره شمالی، در نشست مجمع عمومی سازمان ملل تأکید کرد پیونگیانگ تا زمانی که نتواند به آمریکا اعتماد کند، هرگز از سلاحهای اتمی خود دست نخواهد کشید. وی همچنین از آمریکا خواست به تعهدات خود در نشست سنگاپور بین «کیم جونگ اون» و «دونالد ترامپ» پایبند باشد.
مواضع روشن وزير امور خارجه کره شمالي در حالي است که پس از نشست سنگاپور بین سران ترامپ و اون، دونالد ترامپ و دیگر مقامات آمریکا بارها مدعی شدند که کره شمالی در حال برچیدن سلاحهای اتمی خود است. آن هم در حاليکه وزیر خارجه کره شمالی در مجمع عمومي سازمان ملل با انتقاد از تحریمهای یکجانبه آمریکا و با بیان اینکه تحریمها بیاعتمادی را بیشتر میکنند، افزود: خیال خامی است اگر تصور شود ادامه تحریمها و خودداری آمریکا از اعلام رسمی پایان جنگ کره در نهایت کره شمالی را به زانو در میآورد.
------------------------------------
رضا محمدمراد