پخش زنده
امروز: -
استان بوشهر با بیش از 930 کیلومتر مرز آبی با خلیج فارس مستعد ترین پرورش میگو در کشور است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز بوشهر؛ میگو گونهای از سخت پوستان آبزی است که در بیشتر آبهای جهان از آب شور گرفته تا آب شیرین ، یافت میشود.
میگو منبع مهم غذایی برای موجودات دریایی است وهمانند سایر خوراکهای دریایی میگو سرشار از کلسیم، ید، و پروتئین است که نقش مهمی در زنجیره غذای دارد.
میگو دارای فواید فراوانی شامل ضد فشار خون بودن، سرشار از سلنیوم (خاصیت اکسیدانی دارد)، ضد آلزایمر، ضد کم خونی و منبع پروتئین و کلسترول خوب است.
" ما دهه شصتی ها خاطرات شیرینی از میگو داریم و با نام میگو یاد " سریال قصههای مجید می افتیم " که با آن لهجه زیبا و شیرین اصفهانی بخشی از خاطرات کودکیمان را تداعی میکند.
یادش بخیر ، مجید پس از توصیه معلم ریاضی اش برای این که به بیبی بفهماند میگو فسفر مغز را زیاد می کند و برای یادگیری ریاضی مفید است ، چه تلاشهایی که نکرد .
آن سالها هنوز فرهنگ مصرف میگو در ایران آنچنان که باید جا نیفتاده بود... "
به گفته کارشناسان علم تغذیه، امگا ۳ فراوانی که در میگو وجود دارد، باعث میشود عادت به مصرف هفتگی آن از بروز آلزایمر و اختلال حواس در دوران سالمندی جلوگیری کند.
مدیرکل شیلات استان بوشهر می گوید : استان بوشهر وارد دهه سوم پرورش میگو شده و با پرورش 16هزار تن میگو در سال گذشته سرآمد تولید کنندگان میگوی پرورشی در کشور است و پیش بینی می شود تا پایان فصل برداشت امسال ؛ 18 هزار تن میگوی پرورشی برداشت شود.
در کشور 4 استان در جنوب شامل بوشهر ، سیستان و بلوچستان ، هرمزگان و خوزستان و استان گلستان در شمالکشور به کار پرورش میگو مشغولند .
عباسعلی زنده بودی با بیان اینکه در استان بوشهر ، ده سایت و 290 مزرعه پرورش میگو داریم افزود : در این استان ، 4 هزارو 800 هکتار استخر پرورش سطح زیر کشت مفید داریم و یک میلیارد و 600 میلیون قطعه بچه میگو میگو ذخیره شده است .
وی با اشاره به اینکه سرانه میگو در استان 20 کیلوگرم در سال است که نسبت به میانگین کشوری بالاتر است اضافه کرد:تا کنون 7 هزار هکتار مزرعه میگو واگذار و به بهره برداری رسیده و از پارسال تاکنون 3 هزار و 500 هکتار سطح تولید میگوی پرورشی توسط بخش خصوصی زیر کشت رفته و در نیمه دوم امسال نیز چند سایت جدید در شهرستان های تنگستان – دشتی – دیلم و گناوه واگذار می شود.
مدیرکل شیلات اظهار داشت:با استفاده از سیستم مکانیزاسیون – روش های تراکم - واگذاری مزارع کوچکتر در حد یک تا دو هکتار و برداشت میگو دوبار درسال ؛ در آینده افزایش حدود دوبرابری تولید را خواهیم داشت.
زنده بودی گفت : در سال های گذشته سه تن تولید در سال ایده آل بود اما حالا پرورش دهندگان به دنبال تولید 4 تا 5 تن در واحد سطح یا هکتار هستند که در سال های آتی به 8 تن هم می رسد.
وی افزود:برداشت میگو از ابتدای شهریور شروع و تا آبان ادامه می یابد که تاکنون حدود 500 تن میگو برداشت شده و اوج برداشت نیز مهرماه است.
مدیر کل شیلات با بیان اینکه به ازاء هر هکتار مزرعه پرورش میگو یی که واگذار می شود حدود 7 دهم نفر مشغول به کار می شوند افزود:بر این اساس در یک مزرعه 20 هکتاری 14 نفر بطور مستقیم مشغول به کار می شوند .
زنده بودی اضافه کرد:هم اکنون در استان نزدیک به 7 هزار نفر در صنعت پرورش میگو شامل پرورش – تکثیر و غذای میگو مشغول به کار هستند.
وی با اشاره به اینکه بیش از 85 درصد فعالیت آبزی پروری استان، فعالیت در حوزه میگو است افزود:در سال های گذشته 80 درصد میگوی پرورشی استان به کشورهای آسیای جنوب شرقی – چین – ویتنام –کشورهای حاشیه خلیج فارس و حتی روسیه صادر شده که 60 میلیون دلار درآمد ارزی داشته و امسال هم میزان صادرات به 90 درصدو درآمد ارزی به 120 میلیون دلار می رسد.
مدیرکل شیلات گفت:در حال حاضر 33 کارخانه فرآوری میگو در استان داریم که 28 کارخانه میگو را دریافت و فرآوری می کنند.
زنده بودی اظهار داشت:ظرفیت فرآوری و عمل آوری روزانه افزون بر 500 تن است و 10 هزار تن سردخانه نگهداری در استان داریم که با افزایش تولید کارخانه فرآوری هم افزایش می یابد.
وی بیان داشت:هم اکنون 4 کارخانه خوراک میگو در استان داریم و سه کارخانه دیگر هم هم در آینده نزدیک اضاف می شود.
مدیر کل شیلات با بیان اینکه صنعت آبزی پروری استان شامل پرورش میگو و پرورش ماهی در قفس است ادامه داد:پرورش ماهی در قفس در دریا و پشت سدها انجام می شود که پرورش آرتمیا در استخرهای خاکی – پرورش ماهیان آب شیرین در مزارع کشاورزی و پرورش جلبک های دریایی از آن جمله است.
زنده بودی گفت:تاکنون 50 هزار تن مجوز پرورش ماهی صادر شده که 5 هزار تن ظرفیت بهره برداری در استان است و پیش بینی می شود 4 هزار تن ماهی در استان تولید شود که تا برنامه ششم توسعه به 200 هزار تن در سال می رسد.
میگوی ایرانی در خارج از کشور با گونه ممتاز بوشهر شناخته میشود و مشتریان متعددی از ماهها قبل از برداشت قراردادهای خرید میبندند .
میگوی بوشهر همه استانداردهای سلامت بهداشتی و غذایی جهانی را از جلمه عاری بودن از آنتی بیوتیکها، قارچ کشها یا مواد دارویی و افزودنیهای غذایی نگه دارنده دارد و تنها پژوهشگاه میگوی کشور در بوشهر مستقر است .
رییس پژوهشکده میگوی کشورهم در زمینه مشکلات تولید میگوی پرورشی گفت : مطالعات کاربردی برای برطرف کردن مشکلات بوجود آمده در صنعت میگوی پرورشی در حال انجام است.
آقای قاید نیا افزود : در حال حاضر طرح کلان بهگزینی و اصلاح نژاد میگو در حال اجراست و هدف از این طرح تولید مولدین میگوی عاری از بیماریهای خاص و دارای شناسنامه ژنتیکی است .
استان بوشهر دارای ظرفیتهای زیادی در زمینه پرورش و تکثیر میگو است که توجه وسرمایه گذاری درزمینه افزایش ظرفیت میتواندتحولات اقتصادی دراین زمینه بوجودآورد.
امروز تکثیر و پرورش آبزیان به علت وجود پروتئین و مواد معدنی سرشار و کوتاه بودن زمان تکثیر در تمامی دنیا از پردرآمدترین مشاغل است.
اکنون برای پرورش از گونه " وانومی" استفاده میشود که مقاومت بالایی در برابر بیماری ها دارد.
حدود 90 درصد میگوی پرورشی بوشهر صادر میشود.
معاون امور بازرگانی و توسعه سازمان صنعت ،معدن و تجارت استان بوشهر در این زمینه می گوید : پارسال 87 درصد میگوی پرورشی به کشورهای چین ، ویتنام ، اسپانیا، روسیه ، ژاپن ، لبنان و امارات صادر شد که درآمد ارزی حاصل از آن حدود 91 میلیون دلار بوده است.
ابوالقاسم محمد زاده در ادامه افزود: درآمد ارزی صادرات میگو در سال گذشته بالغ بر 60 میلیون دلار بوده که امسال پیش بینی می شود به 120 میلیون دلار برسد .
پارسال 80 درصد میگوی پرورشی صادر شد و امسال با توجه به بازار و اختلاف زیاد قیمت ارز با پول رایج کشورمان ، ممکن است بیش از 90 درصد صادر شود.
مدیر کل شیلات استان در زمینه مشکلات پرورش دهندگان میگو گفت:عمده ترین مشکل ما در تولید خوراک میگو است با توجه به اینکه ذخیره سازی نمی شود اگر یک روز خللی رخ دهد خوراک آن استخر دچار مشکل می شود.
زنده بودی در ادامه افزود : تلاطمی که در بازار در زمینه مواد اولیه غذای میگو است و همچنین قیمت ها باعث شده تا تولید کننده نتواند تصمیم جامعی بگیرد .
وی گفت : همه این مشکلات باعث نشده است تا زمینه جذب سرمایه گذار در این صنعت پردرآمد متوقف شود.
مدیر کل شیلات بوشهرتصریح کرد : پرورش میگو جزو طرحهای اقتصاد مقاومتی در بوشهراست و در پرداخت تسهیلات به متقاضیان و پرداخت سرمایه در گردش به فعلان فعلی حمایت ویژه می شود .
استان بوشهر ظرفیتهای زیادی در زمینه پرورش و تکثیرمیگو دارد که توجه وسرمایه گذاری درزمینه افزایش ظرفیت میتواندتحولات اقتصادی دراین زمینه بوجودآورد.
امروز تکثیر و پرورش آبزیان به علت وجود پروتئین و مواد معدنی سرشار و کوتاه بودن زمان تکثیر در تمامی دنیا از پردرآمدترین مشاغل است.
سیده فرخنده موسوی