به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، دکتر مهرشاد شبابی رییس کلینیک های حقوقی زنان و خانواده کرسی حقوق بشر دانشگاه شهید بهشتی اظهار داشت: خانواده در ساختار شخصیت افراد و جامعه تأثیر بسزایی دارد و تمامی دستگاهها و نهادها باید اهمیت خاصی را برای این نهاد مقدس قائل باشند.
عضو هیئت علمی دانشگاه با اشاره به افزایش آمار طلاق طی بیست سال گذشته تصریح کرد: افزایش آمار طلاق و رشد انواع ناهنجاری ها و آسیب ها درون خانواده ها، زنگ خطری برای اجتماع است و برای مقابله با این تهدید روزافزون، نیازمند کار علمی هستیم تا براساس آن نوع، میزان و علل آسیب ها را بیابیم و برای رفع آنها برنامه ریزی داشته باشیم.
وی در تشریح اقدامات و فعالیت های کلینیک های حقوقی زنان و خانواده کرسی حقوق بشر دانشگاه شهید بهشتی اظهار داشت:کلینیک های حقوقی زنان و خانواده که مربوط به کرسی حقوق بشر دانشگاه شهید بهشتی است، از جمله مراکزی است که با هدف کمک به حفظ و استحکام خانواده ها و ارائه انواع خدمات حقوقی به زنان و کودکان اقشار آسیب پذیر، در سال 1385 راه اندازی شده است.
مهرشاد شبابی ادامه داد: رویکرد کلینیک های حقوقی زنان و خانواده کرسی حقوق بشر دانشگاه شهید بهشتی رویکرد آموزشی، پژوهشی و مشاوره محور است و خانواده ها و افراد متقاضی در سه سطح در این کلینیک ها خدمات دریافت می کنند.
رییس کلینیک های حقوقی زنان و خانواده با بیان اینکه مشاوره پیش از ازدواج یک فرایند کمک کننده برای بهترین تصمیم گیری از سوی زوجین است، افزود:
نخستین سطح ارائه خدمات در کلینیک های حقوقی زنان و خانواده، ارائه آموزش و برگزاری کارگاهها و دوره های مهارت افزایی پیش از ثبت رسمی ازدواج است. بخش دوم خدمات ما ارائه انواع مشاوره های حقوقی به صورت تلفنی و حضوری برای رفع اختلافات و جلوگیری از افزایش پرونده های قضایی در موضوعات «حضانت، فسخ نکاح، ملاقات فرزند، مهریه، گواهی انحصار وراثت، ضرب و شتم، کودک آزاری، جرائم منافی عفت و موارد مشابه» است.
وی در تشریح سومین حوزه فعالیت کلینیک های حقوقی زنان خانواده دانشگاه شهید بهشتی اظهار داشت: زمانی که محرز شود ریشه اختلاف و تنش در میان زوجین آن قدر عمیق است که نمی توان با مشاوره، زمینه صلح و آشتی را برقرار کرد و زوجین برای جدایی یا پیگیری حقوقی اصرار دارند، و یا ظلم آشکار و سلب حقوق مسلم یکی از اعضای خانواده در میان باشد، و همچنین در پرونده ها و مواردی که زنان و کودکان اقشار آسیب پذیر نیازمند کمک هستند، این کلینیک ها با تهیه لایحه و دادخواست، مکاتبه با مراجع قضایی توسط گروه مشاوران حقوقی و تامین وکیل معاضدتی برای افراد محروم و کم درآمد که که برای دفاع از حق خود نیازمند به وکیل هستند، به آنها کمک می کنند.
کلینیک ها به صورت رایگان مشاوره تلفنی ارائه می کنیم و اعتقاد داریم مشاوره های بهنگام می تواند از آمار طلاق و سایر پرونده های قضایی بکاهد.
دکتر شبابی افزود:در قوانین مربوط به خانوده، نفوذ اخلاق بسیار مهمتر از حقوق است بنابراین مشاوران حقوقی با وارد شدن از دریچه اخلاق، رحمت و مودّت که مورد تأکید قرآن است، سعی می کنند به مناقشات خانواده پایانی بدهند و اخلاق را در جامعه مستقر کنند.
وی با تشریح پرونده های حقوقی که در کلینیک های حقوقی زنان و خانوادهاظهار داشت:در سال قبل بالغ بر 600 مورد مراجعه در این کلینیک ها ثبت شده و پاسخگوی نیازهای حقوقی بودیم. در یکی از کلینیک ها 1250 نفر مورد آموزش های پیش از ثبت رسمی ازدواج قرار گرفتند، در سال گذشته کلینیک حقوقی برای ابتاع راه اندازی کردیم چون حضور مهاجرین افغانی و عراقی یک واقعیت عینی است و مشکلات آنها مشکل کل جامعه خواهد بود بنابراین باید به مسائل آنها هم رسیدگی شود و این کلینیک ها توسط خود مهاجرین تحصیل کرده افغانستانی دارد انجام می شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه با تأکید بر مؤثر بون ارائه انواع مشاوره به خانواده ها تصریح کرد: این مشاوره دادن ها به خصوص اگر در اوایل ایجاد اختلافات انجام شود، مفید خواهد بود و ما در کلینیک های حقوقی خودمان توانستیم حدود 20 درصد بین طرفین به صورت کامل سازش ایجاد کنیم و حدو 15 درصد از پرونده های دیگر نیز اگرچه به سازش کامل منجر نشد اما زوجین از پیگیری پرونده های خود در مراجع قضایی منصرف شدند.
رییس کلینیک های حقوقی زنان و خانواده کرسی حقوق بشر دانشگاه شهید بهشتی در پایان تأکید کرد: خانواده سالم، زیربنای جامعه ای مترقی و بانشاط است و اگر بنیان خانواده های ایرانی استحکام خود را از دست بدهد، قطعاً طیف گسترده تر و خطرناک تری از مشکلات اجتماعی گریبان جامعه ما را خواهد گرفت، بنابراین برای استحکام نهاد مقدس خانواده، همه باید بکوشند.