بحران انسانی در یمن با فروپاشی اقتصادی شدت می گیرد
واردات به یمن به علت ناامنی و محاصره بنادر و جاده ها تقریبا متوقف شده و به همین علت اساسی ترین کالاها و نیازهای ابتدایی را حتی نمی توان یافت.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيمابه نقل از شبکه جهانی تلویزیون چین، کشور جنگ زده یمن پس از بیش از سه سال جنگ و دخالت ائتلاف خارجی (ائتلاف متجاوز سعودی) به سرکردگی عربستان سعودی با بحران انسانی بسیار شدیدی روبروست که تاکنون بیش از ده هزار کشته بر جا گذاشته و تاثیر عمده ای بر اقتصاد این کشور گذاشته است.
اقتصاد یمن نابود شده است. ارزش پول رایج این کشور، ریال، به سرعت کمتر و کمتر می شود در حالی که قیمت ها رو به افزایش است و میلیون ها نفر برای خرید نیازهای اساسی و اولیه خود تقلا می کنند. بسیاری از یمنی ها به آموزش، دارو و حتی بنزین دسترسی ندارند و همین کمبودها بیش از پیش به بحران انسانی دامن زده است. وضع نابسامان سبب شده دست کم یک نهاد کمک رسان اذعان کند فروپاشی اقتصادی یمن از پتانسیل بسیار بیشتری برای کشتن مردم این کشور برخوردار است تا خشونتی که این شرایط را سبب شده است. بسیاری از بازارهای شهر عدن هنوز هم شلوغ است گرچه بیشتر مردم تنها به دید زدن مغازه ها و فروشگاه ها اکتفا می کنند. به گفته مالک 52 ساله یک مغازه سبزی فروشی، چالش هایی که در اینجا (بازار) دیده می شوند مشکلات واقعی کشور هستند. یک مرد سبزی فروش افزود: «همه چیز در یمن تغییر کرد. پیشتر این اجناس را 1500 تا 2000 ریال می خریدیم اما اکنون باید بین پنج هزار، شش هزار تا هفت هزار ریال برای تهیه ی همان جنس بپردازیم. خیلی وقت ها اصلا پیدا نمی شود. این وضعیت ماست. افزایش قیمت ها بی رحمانه است. داریم می جنگیم تا زنده بمانیم.» واردات به یمن به علت ناامنی و محاصره ی بنادر و جاده ها تقریبا متوقف شده و به همین علت اساسی ترین کالاها و نیازهای ابتدایی را حتی نمی توان یافت و اگر هم پیدا شود کسی توان خرید آن را ندارد. بازار سیاه در یمن پررونق است. بنزین را برای نمونه در نظر بگیرید؛ محموله ی 60 هزار لیتری نفت وارداتی که یکبار در روز می آمد هم اکنون هر 10 تا 15 روز یکبار از راه می رسد. در ماه اوت، یمن نخستین محموله ی نفت خام خود را که به تازگی و پس از آغاز جنگ در سال 2015 تولید شده صادر کرد. این رویداد برای فقیرترین کشور عربی دنیا نقطه ی عطف به شمار می آمد. در حالی که وزارت نفت و مواد معدنی یمن خیلی مشتاق است تولید نفت را در بلوک های نفتی باقیمانده از سر بگیرد بسیاری از شهروندان می پرسند پس نفت مورد نیاز کشور چه می شود. صالح چلبی راننده است. او می گوید در گذشته هر بار باک بنزین خودرو را پر می کردم 6600 ریال می پرداختم اما اکنون قیمت یک باک 8500 ریال است. وی افزود: «شرایط خیلی سخت است، بسیار سخت! بنزین پیدا نمی شود، هر چه هست بازار سیاه است. بنزین قاچاق 8500 ریال است اما همان بنزین را در پمپ بنزین ها قانونی می فروشند.» ارزش پول رایج در یمن در سه سال گذشته به شدت کاهش پیدا کرده و بیشتر مردم دارند پول های خارجی را احتکار می کنند. هشام عارف عبدالسیف، مدیر یک صرافی گفت: «هنگامی که تجار و بازرگان ها ارز خارجی در بازار نمی یابند باید از بازار سیاه با قیمت بالاتر تهیه کنند. به همین علت قیمت ها بیش از پیش افزایش پیدا می کند و مصرف کننده را تحت تاثیر قرار می دهد. زندگی روزانه هم سخت و سخت تر می شود.» دستگاه های کمک رسان ابراز نگرانی می کنند اگر خیلی زود راه حلی برای جلوگیری از سقوط آزاد ارزش ریال، پول رایج در یمن پیدا نشود وضعیت وخیم انسانی در سراسر این کشور بدتر خواهد شد. مشکلات اقتصادی در یمن آثار مخرب و کشنده ای بر جا می گذارند. اعتراض ها در عدن فروکش کرده است اما این نگرانی وجود دارد که خانواده ها به ناچار برای زنده ماندن دست به هر کاری بزنند و شرایط را خیلی آنی تغییر بدهند.