پخش زنده
امروز: -
پایگاه اینترنتی انوستیگسیون (investigaction) نوشت سرانجام اتحادیه اروپا در حمایت از ایران رو در روی آمریکا قرار گرفت.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما؛ به نقل از پایگاه اینترنتی انوستیگسیون (investigaction) نوشت سرانجام اتحادیه اروپا در حمایت از ایران رو در روی آمریکا قرار گرفت.
به نوشته این پایگاه اینترنتی، هفته گذشته فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک از ساز و کار ویژه ای برای دور زدن تحریم های دولت ترامپ رئیس جمهور آمریکا علیه ایران پس از خروج یک جانبه این کشور از برجام خبر دادند.
موگرینی تاکید کرد که مشخصا این بدان معناست که کشورهای عضو اتحادیه اروپا ساز و کار قضایی ویژه ای برای تبادلات مالی مشروع با ایران راه اندازی خواهند کرد که به شرکت های اروپایی اجازه خواهد داد به تجارت با ایران مطابق قوانین اتحادیه اروپا ادامه دهند و می تواند در سطح سایر شرکا در جهان نیز گسترش یابد.
به گفته موگرینی این ساز و کار ویژه برای حفظ تبادلات تجاری با تهران، در زمان اعمال تحریم های آمریکایی می تواند از پیش از آغاز دور دوم تحریم های آمریکا در اوایل ماه نوامبر اجرایی شود.
این ابتکار عمل به تنهایی کافیست تا نشان دهد که بروکسل تلاش می کند با به چالش کشیدن آشکار آمریکا و از بین بردن تاثیر کمپینی که توسط کاخ سفید، سیا و وزارت خارجه آمریکا علیه ایران به راه افتاده است به عنوان یک بازیگر ژئوپلتیک جدی موضع گیری کند.
باید یادآور شد برجام یک توافق چند جانبه است که توسط سازمان ملل متحد هم تایید شده است و پس از سال ها مذاکره دشوار امضا شده است. امضا کنندگان برجام علاوه بر ایران و آمریکا، روسیه، چین و سه کشور اروپایی فرانسه، انگلیس و آلمان هستند که برای حفظ توافق و حمایت از ایران در حوزه فعالیت هسته ای غیر نظامی کاملا قاطع هستند.
به طور قطع این کار چندین ماه زمان برد اما سه کشور اروپایی امضا کننده برجام سرانجام تصمیم گرفتند آنچه را که تاکنون مسکو و پکن به دنبال آن بودند عملی کنند؛ در تجارت با ایران که به نفع همه بازیگران است باید دلار آمریکا دور زده شود.
حالا به مرحله ای رسیده ایم که سه کشور اروپایی می خواهند مکانیسم مالی چند ملیتی تحت حمایت دولت ها را راه اندازی کنند تا بتوانند به شرکت های اروپایی برای تجارت با ایران با استفاده از یورو کمک کنند. به موازات آن روسیه و چین هم با استفاده از روبل و یوآن با ایران تجارت خواهند کرد.
تاجران عمده حوزه انرژی می دانند که مسکو و پکن به عنوان دو عضو بریکس به تجارت نفتی و گازی با تهران ادامه خواهند داد. البته هند به عنوان یکی دیگر از اعضای بریکس پیش از این تسلیم فشار آمریکا شده است.
ساز و کار ویژه اتحادیه اروپا به ایران اجازه خواهد داد دست کم چهل درصد صادرات نفتی خود به بازار اتحادیه اروپا را حفظ کند و همچنین به غول های اروپایی انرژی اجازه سرمایه گذاری در زیرساخت های ایران را خواهد داد. این ساز و کار همچنین راهی برای نجات کشورهای مصرف کننده انرژی مانند هند است که به راحتی وحشت زده شده اند.
از نظر همزیستی نیز این ساز و کار ویژه راهی برای ترکیب روسیه-چین باز می کند. به علاوه این مکانیسم جدید شبکه مالی سوئیفت را دور می زند که آمریکا به خواست خود در آن مداخله می کند. بنابراین این ساز و کار جدید می تواند یک مکانیسم انتخابی پس از سوئیفت باشد که اجازه افزایش فعالیت فرا مرزی را در اوراسیا و گسترش آن به سوی کشورهای جنوب را میدهد.
در بروکسل دیپلمات های اتحادیه اروپا در برابر دولت ترامپ ابراز خشم می کنند. یک دیپلمات اروپایی می گوید ما نمی توانیم بیش از این اجازه دهیم که با مداخله های فرا سرزمینی مرعوب شویم. برجام نخستین موفقیت سیاست خارجی اتحادیه اروپاست. ما برای دستیابی به آن به سختی کار کردیم و مصمم هستیم که این توافق در هیچ شرایطی نباید به خطر بیفتد.
از سوی دیگر جان بولتون مشاور امنیت ملی آمریکا که حقیقتا در بروکسل محبوبیتی ندارد وعده داده است که به اعمال فشار حداکثری بر تهران ادامه خواهند داد و اتحادیه اروپا را در مورد استفاده از ساز و کار ویژه خود تهدید کرد.
برای بروکسل حفظ برجام مسئله ای مقدس است. توافق به طور مستقیم به اعتبار نهادهای اتحادیه اروپا مرتبط است. اگر این مشروعیت از بین برود می تواند به فاجعه ای بالقوه در انتخابات آینده پارلمان اروپا در ماه مه سال دوهزار و نوزده منجر شود.
این بازی زمانی پیچیدگی خود را به طور واقعی نشان می دهد که نقش ایران به عنوان تسهیل کننده در نظر گرفته شود که به اتحادیه اروپا اجازه مقابله و مقاومت در برابر آمریکا و همچنین نزدیکی به روسیه و چین را داده است.
آنچه که ما شاهد ظهور آن هستیم حواشی یک ائتلاف احتمالی فرا اوراسیایی در جبهه های گوناگون میان روسیه، چین و ایران به عنوان سه کشور کلیدی و سه کشور اتحادیه اروپاست.
می توان متصور شد که عملیات مشترک ساز و کار ویژه اروپا برای دور زدن دلار، ارزهای دیگر مانند یورو، یوان و روبل را به ارزهایی معتبر تبدیل خواهد کرد. استفاده ابزاری از دلار خطراتی برای این ارز به دنبال دارد.