پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما به نقل از خبرگزاری آناتولی؛ با بررسی ذخایر نفتی و گازی روسیه، جایگاه ترکیه در سیاست های انرژی مسکو را بررسی کرد و ساخت و توسعه نیروگاه هسته ای در ترکیه را امری حیاتی برشمرد.
این منبع نوشت ذخایر عظیم نفت روسیه بالغ بر 103.2 میلیارد بشکه معادل 14.1 میلیار تن است در حالیکه حجم صادرات نفت این کشور 275 میلیون تن است و تنها 7 میلیون تن یعنی معادل سه درصد آن به ترکیه صادر می شود.
خبرگزاری آناتولی با انتشار گزارشی به قلم پرفسور دکتر الیاس کمال اوغلو استاد دانشگاه «معمار سینان» با عنوان «جایگاه ترکیه در سیاست انرژی روسیه» نوشت ذخایر عظیم نفت روسیه بالغ بر 103.2 میلیارد بشکه معادل 14.1 میلیار تن است. این رقم معادل 6.1 درصد ذخایز نفت جهان است. اگر روسیه روزانه 505 میلیون تن نفت صادر کند، تا 28 سال دیگر نفت در اختیار خواهد داشت. شصت در صد ذخایر نفتی روسیه در مناطقی قراردارد که هزینه استخراج آن بسیار سنگین است و با توجه به قیمت پایین نفت در بازار جهانی استخراج آنها به صرفه نیست. بنا به آمار رسمی دولت روسیه، ذخایر گاز این کشور 47.5 تریلیون متر مکعب است. اگر استخراج و صدور گاز طبیعی روسیه با همین حجم امروز ادامه یابد، روسیه تا 75-80 سال دیگر ذخایر گاز در اختیار خواهد داشت.
روسیه علاوه بر گاز طبیعی خود، گاز طبیعی کشورهای آسیای میانه را نیز صادر می کند. روسیه ذخایر عظیم ذغال سنگ نیز دارد و از نیروگاه های اتمی نیز بهره برداری می کند. حجم صادرات روسیه 275 میلیون تن است در حالیکه حجم تولید و صادرات عربستان سعودی 370 میلیون تن است. شرکت های نفتی مهم روسیه؛ روس نفت، لوک اویل، گاز پروم نفت و تات نفت است و در سال 2017 میلادی با صدور نفت 93 میلیارد دلار درآمد داشته است. روسیه با صدور گاز طبیعی بیست درصد نیاز گاز طبیعی کشورهای جهان را تامین می کند. این کشور در سال 2017 از طریق خطوط لوله گاز طبیعی 210 میلیارد متر مکعب گاز صادر و 38 میلیارد دلار در آمد کسب کرد. روسیه سه میلیارد دلار نیز از صدور گاز فشرده در آمد داشته است. روسیه 86 درصد گاز را به کشورهای اروپایی و بقیه آنرا به کشورهای آسیایی صادر می کند.
روسیه بعد از اندونزی و استرالیا سومین ذخایر ذغال سنگ جهان را در اختیار دارد و در سال 2017 میلادی 181 میلیون تن ذخال سنگ صادر کرد و 13.5 میلیارد دلار درآمد بدست آورد.
روسیه میعانات نفت، انرژی برق، انرژی اتمی، سوخت هسته ای، ذغال سنگ کُک نیز صادر می کند. حجم صادرات منابع انرژی روسیه در حجم کل صادرات روسیه 60 درصد و سهم درآمد صادرات انرژی در بودجه عمومی کشوربا توجه به کاهش یا افزایش قیمت انرژی 50 درصد و متغیر است. روسیه تلاش می کند سهم نفت و گاز طبیعی در رشد و توسعه اقتصادی کشور را کاهش دهد. روسیه علاوه بر صدور انرژی، در سال 2016 از صدور سلاح 15 میلیارد دلار سود بدست آورد.
روسیه در سال 2016 میلادی 181 میلیون تن ذغال سنگ صادر کرد و ترکیه 7 درصد آنرا وارد کرد. ترکیه سالانه 42.7 میلیون تن نفت وارد می کند که بخش زیادی از آن از روسیه است .
ایران شریک مهم ترکیه در صادرات و واردات نفت است. نیمی از تولیدات نفت ترکیه از ایران صادر می شود. ترکیه در سال 2017 میلادی 55 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی وارد کرد. روسیه پنجاه درصد آنرا به ترکیه صادر کرد. ترکیه به گاز روسیه وابسته است. وابستگی تعداد زیادی از کشورهای اروپائی به گاز طبیعی روسیه حدود 70-80 درصد است. روسیه نیز از لحاظ صادرات گاز به ترکیه وابسته است. ترکیه تلاش می کند، حجم واردات گاز طبیعی و نفت خود را از روسیه کاهش داده و ازکشورهای دیگر افزایش دهد و بین کشورهای صادر کننده تعادل ایجاد کند وبه پل انتقال نفت و گاز بین آسیا و اروپا تبدیل شود. ترکیه در حال تاسیس انبارهای ذخیره گاز مایع است. ترکیه صنایع تولید انرژی خورشیدی را نیز توسعه می دهد. ترکیه با روسیه قرارداد تاسیس نیروگاه اتمی آق قویو در مرسین را نیز امضاء کرده است. کشورهای همسایه ترکیه بخصوص روسیه، اوکراین، ارمنستان، بلغارستان و ایران نیروگاه اتمی دارند و توسعه نیروگاه هسته ای در ترکیه امری حیاتی است.