قهرمانی پتروشیمی در جام باشگاههای آسیا؛
شاهکار ۸ نفره و الگوی نامناسب برای بسکتبال
قهرمانی پتروشیمی بندرامام با ترکیب ۸ بازیکن در آسیا، اتفاقی ویژه برای بسکتبال ایران بود؛ اما تاکید بر روش تهییجی به جای کار اصولی میتواند اثرات نامناسبی در بسکتبال داشته باشد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما؛ همانقدر که قهرمان نشدن تیم ملی بسکتبال در بازیهای آسیایی با توجه به انتظارات بالای جامعه بسکتبال غیرمنتظره بود، قهرمانی تیم هشت نفره پتروشیمی بندرامام در جام باشگاههای آسیا هم شوک آور بود، البته شوکی از نوع مثبت.
پتروشیمی در جام باشگاههای آسیا ابتدا تیمهای اس کا نایتز کره جنوبی، پائویان چین تایپه و لیائونینگ چین را شکست داد. سپس در نیمه نهایی مرالکو بولتز فیلیپین را برد و با پیروزی مقابل آلوارک ژاپن به قهرمانی رسید.
این قهرمانی در جام باشگاهها ابعاد مختلفی داشت که به آن میپردازیم:
حمایت نکردن پتروشیمی و دخالت فدارسیون
مسئولان پتروشیمی بندرامام امسال به دلایلی که به طور دقیق توضیح داده نشد، با حضور تیم بسکتبال خود در جام باشگاههای آسیا مخالفت کردند.
فدراسیون بسکتبال برای جلوگیری از محرومیت احتمالی بازیکنان و جرایم نقدی تلاش کرد که تیم پتروشیمی به مسابقات اعزام شود. اصرار و دخالت فدراسیون برای اعزام پتروشیمی را هم باید یکی از اقدامات مثبت فدراسیون دانست، هر چند حرف و حدیثهای بعدی، باعث نگاهی منفی به این دخالت فدراسیون شد و تصور بر این بود که فدراسیون قصد دریافت مبالغ اهدایی فیبا را دارد.
کارهای مربوط به خروج و اعزام تیم با کمک فدراسیون بسکتبال انجام شد و پس از آن گویا در میانه مسابقات، کمکهایی از باشگاه پتروشیمی رسید. در این میان، ۷۰ هزار دلاری که فدراسیون جهانی بسکتبال (فیبا) برای هزینههای جاری به تیمها پرداخت میکرد، محل اختلاف بود و شایعاتی شنیده شد که فدراسیون بسکتبال قصد دریافت این مبلغ یا ۲۰۰ هزار دلار جایزه قهرمانی را دارد.
مسعود عماری دبیر فدراسیون در این باره توضیح میدهد: "ما دنبال پول و جایزه پتروشیمی نیستیم. مشکلات بانکی برای ورود این مبلغ به داخل کشور وجود دارد و فیبا هم شرایط پرداخت نقدی ندارد، به همین دلیل دنبال راهکاری برای دریافت این پول بودیم."
به گفته عماری، باشگاه پتروشیمی فقط باید با فدراسیون برای هزینههای اعزام تسویه حساب کند و فدراسیون بسکتبال به دنبال "انتفاع مالی" از باشگاهها نیست.
شاهکار هشت نفره
این قهرمانی را میتوان شاهکار هشت نفره نامید. پتروشیمی علاوه بر نداشتن چهار بازيکن ذخيره، در این مسابقات بازیکن خارجی هم نداشت و تیمهای حریف با ۱۲ نفر شامل دو بازیکن خارجی به مسابقات آمده بودند، بنابراین در هر شرایطی قهرمانی نماینده ایران را نمیتوان کوچک کرد.
شاپور یاوری مدیرعامل پتروشیمی درباره قهرمانی با این شرایط میگوید: "شرایط از دست ما خارج شد؛ اما خدا دستمان را در این رقابتها گرفت. واقعا به نظرم قدرتی مافوق، بازیکنان ما را در جام باشگاهها هدایت کرد."
در عین حال که باید بر بزرگی کار بازیکنان پتروشیمی تاکید کرد، از سطح برگزاری مسابقات هم نمیتوان گذشت. جام باشگاههای آسیا در دو سال گذشته به میزبانی چین با شرایط متفاوتی برگزار شد. سطح برگزاری مسابقات و شرایط باشگاههای حاضر در دورههای برگزاری چین بالاتر بود.
امسال علاوه براینکه پتروشیمی با شرایط نامناسبی به مسابقات اعزام شد، تیم چین ترکیبی جوان و بدون خارجی به مسابقات فرستاد؛ الریاضی لبنان با قدرت قبل در رقابتها شرکت نکرد و نماینده فیلیپین هم چند بازیکن از جمله دورگههای خود را طبق گزارش رسانههای فیلیپینی به همراه نداشت؛ هر چند یکی از بهترین بازیکنان خارجی چند سال اخیر لیگ چین همراه این تیم بود.
از طرفی نماینده تایلند با قدرت بیشتری در مسابقات شرکت کرد و نمایندگان کره جنوبی و ژاپن به جام باشگاهها اضافه شدند. در حالی که خبری از نماینده قزاقستان نبود.
آمادگی بازیکنان بعد از رقابتهای ملی
بدون شک یکی از رمزهای موفقیت پتروشیمی هم آمادگی بازیکنان بعد از حدود شش ماه تمرین و مسابقه همراه تیم ملی بسکتبال بود. ترکیب اصلی پتروشیمی را بازیکنان ملی تشکیل میدادند که رویدادهای بزرگی مثل بازیهای آسیایی و مسابقات انتخابی جام جهانی را پشت سر گذاشته بودند. این بازیکنان فرصتی برای تمرین با پتروشیمی نداشتند؛ اما در اوج آمادگی از تیم ملی به مسابقات آمدند.
از بازی خوب و انگیزه بازیکنانی مثل اصغر کاردوست و فرید اصلانی هم نباید گذشت که هر دو در این تابستان از حضور در تیم ملی بازماندند؛ اما در جام باشگاههای آسیا آماده نشان دادند. به طوری که انتقادات زیادی به مربیان ملی برای استفاده نکردن از آنها وارد شد.
در حالی که طرفداران جوانگرایی در بسکتبال هم معتقدند به جای تاکید بر استفاده از این بازیکنان، باید دنبال استفاده از بازیکنان جوانتر در تیم ملی بود.
شایعه کم کاری ملی پوشان
چند روزی بعد از اتمام مسابقات ملی، صحبتهایی دهان به دهان چرخید که برخی بازیکنان ملی به دلیل مشکلاتی که با مهران شاهین طبع سرمربی تیم ملی داشتند، در جریان مسابقات ملی به نوعی کم کاری کردند.
بعد از قهرمانی پتروشیمی در جام باشگاههای آسیا هم بار دیگر همین صحبتها مطرح شد که جای پی گیری بیشتر دارد. در حالی برخی به بازیکنان حق داده و مشکل مربیان را در مدیریت این مسائل پیش میکشند که در هیچ جای دیگری، کم کاری بازیکنان ملی پذیرفته نیست. البته یاوری مدیرعامل باشگاه پتروشیمی هم با دفاع از بازیکنان دیروز این شایعات را رد کرد و تاکید داشت که حاضر است روی قرآن دست بگذارد که بازیکنان ملی اش برای تیم ملی همه کار کرده اند.
روحیه در مقابل آمادگی
یکی از جنبههای دیگر قهرمانی پتروشیمی در جام باشگاههای آسیا هم روحیه بالای بازیکنان ایران در این مسابقات بود. کاروان پتروشیمی با حضور هفت بازیکن، سرمربی و دو مربی به تایلند محل برگزاری مسابقات اعزام شد و سجاد مشایخی و یک تدارکات بعد از مسابقه اول به تایلند رسیدند.
پتروشیمی همچنین برای این رقابتها موفق به جذب بازیکن خارجی نشد؛ اما در عین حال بدون باخت به قهرمانی مسابقات رسید.
بازیکنان پتروشیمی بعد از پیروزیهای خود در تصاویر ارسالی تلاش داشتند که علاقه خود را به مهران حاتمی سرمربی پتروشیمی نشان دهند. در واقعیت هم حاتمی با چند جلسه تمرین ناقص، فرصتی برای انجام کارهای فنی خاص نداشت و فقط امکان روحیه بخشیدن به تیم و هدایت بازیکنان در زمان مسابقه برای او فراهم بود که مشخص است این کار را به خوبی انجام داد.
با قهرمانی پتروشیمی در جام باشگاههای آسیا به خوبی اهمیت کارهای روانی در تیمهای ایرانی نشان داده شد و از این موضوع میتوان درس خوبی گرفت.
با این وجود نگاه پررنگتر به روحیه بازیکنان نسبت به آماده سازی اصولی تیمها میتواند به عنوان دیدگاهی غلط بعد از جام باشگاههای آسیا مطرح شود. شرایط تیم پتروشیمی و این رقابتها را باید موردی خاص در نظر گرفت که به هیچ وجه نمیتواند الگوی مناسبی برای تیمهای اعزامی به مسابقات بین المللی و تیم ملی باشد.