به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز همدان، در طرح سرشاخه کاری پیوندک یا همان شاخه درختان گونههای برتر و اصلاح شده، برروی تنه درختان کم ثمر پیوند زده میشود تا پس از رشد کیفیت و کمیت محصول افزایش و درخت هم در مقابل تنش دمایی مقاوم شود.
مدیرجهاد کشاورزی استان همدان با اشاره به سرمازدگی گسترده درختان گردوی این استان به ویژه تویسرکان در سال ۹۴ و خسارت ۱۹۰ میلیارد تومانی، گفت:: این سرمازدگی و خسارت عاملی شد تا با تحقیقات بسیار، طرح سرشاخه کاری با هدف اصلاح درختان در جهت مقاومت در مقابل سرمازدگی و افزایش کمی و کیفی در شهرستان تویسرکان به عنوان پایلوت کشوری برنامه ریزی و اجرایی شود.
آقای رضوانی جلال میزان گیرایی پیوندکهای پیوند زده به درختان را ۹۰ درصد اعلام کرد و افزود: انتظار محققان در این زمینه حدود ۶۰ درصد بود.
مدیر جهاد کشاورزی تویسرکان هم هدف از این طرح ملی در تویسرکان را افزایش بهره وری باغهای گردو و مقابله با سرمای زودرس بهاره عنوان کرد.
آقای اکبری افزود: فروردین و اردیبهشت تنه درختان نیازمند پیوند، قطع و تا خرداد عملیات سرشاخه کاری انجام شد.
سلیمانی مربی و محقق طرح سرشاخه کاری مرکز تحقیقات گردوی کشور هم با بیان اینکه عمده درختان گردوی کشور از طریق بذر تولید شده و به لحاظ تجاری کم بهره هستند و به یخبندانها آسیب پذیر هستند، افزود: در این طرح با استفاده از ارقام تجاری، درختان اصلاح و پیوند زده میشوند.
معاون باغبانی وزیر جهادکشاورزی هم با اشاره به اینکه تا پیش از این طرح کمتر از انگشتان دست، پیوند زن در کشور وجود داشت که با طرح سرشاخه کاری، دهها پیوند زن حرفهای تربیت شد گفـت: دورههای آموزش پیوند زنی توسط استادان داخلی و خارجی در ۵ مرحله و در مدت ۲ سال برگزار شد.
آقای طهماسبی افزود: این طرح در تویسرکان آغاز جنبش جوانسازی درختان گردوی کشور است.
شهرستان تویسرکان با میانگین ۱۷ هزار تن برداشت گردو در سال، رتبه نخست تولید کشور را به خود اختصاص داده است.
سال ۹۸، عملیات سرشاخه کاری، در ۳۰۰ هکتار از باغهای گردوی شهرستان تویسرکان اجرا خواهد شد.
تا ۵ سال آینده،۳۵۰۰ هکتار از وسعت ۵۵۰۰ هکتاری باغهای گردوی تویسرکان، سرشاخه کاری و جوانسازی خواهد شد.