به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما به نقل از فرانس پرس، دیوان بین المللی دادگستری لاهه امروز چهارشنبه حکم خود را درباره شکایت ایران از تحریم های آمریکا علیه جمهوری اسلامی صادر خواهد کرد.
به دنبال آن که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، اعلام کرد واشنگتن از توافق هسته ای ایران خارج می شود، کاخ سفید تحریم های خود علیه جمهوری اسلامی را از سر گرفت.
دیوان بین المللی دادگستری قرار است حکم خود را در ساعت هشت صبح به وقت گرینویچ در خصوص این شکایت صادر کند.
ایران در ماه ژوئیه آمریکا را به دیوان بین المللی دادگستری لاهه کشاند. مقامات ایرانی مي گويند که آمریکا مفاد معاهده مودت سال 1955 بین دو کشور را نقض کرده است. این معاهده پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران بین تهران و واشنگتن منعقد شده است.
ترامپ دور اول تحریم های آمریکا علیه ایران را در ماه اوت وضع کرد. او در ماه مه از توافق هسته ای ایران و قدرت های جهانی خارج شده بود. قرار است دور دوم تحریم های آمریکا علیه ایران از اوایل ماه نوامبر شروع شود.
ایران از قضات دیوان بین المللی دادگستری لاهه خواسته است دستور تعلیق سریع اقدامات یکجانبه ترامپ در وضع تحریم های اقتصادی علیه جمهوری اسلامی را صادر کنند. اقدام آمریکا در از سرگیری تحریم ها علیه ایران حتی نگرانی هم پیمانان اروپایی واشنگتن را نیز به دنبال داشته است.
وکلای ایران در خلال چهار روز جلسه دادگاه دیوان بین المللی دادگستری لاهه که در اواخر ماه اوت برگزار شد آمریکا را متهم کردند که به اعمال فشار بر اقتصاد ایران روی آورده است. نماینده ایران در دادگاه بین المللی دادگستری لاهه نیز اقدامات و تحریم های آمریکا علیه ایران را ‹‹تجاوز اقتصادی عریان›› توصیف کرد.
با این حال، آمریکا خطاب به دیوان بین المللی دادگستری لاهه گفته است که صلاحیت این دادگاه را برای رسیدگی به این موضوع قبول ندارد، زیرا این مسئله یک مسئله مربوط به امنیت ملی است.
دیوان بین المللی دادگستری لاهه معمولا به داوری در اختلافاتی که بین اعضای سازمان ملل متحد حادث می شود مبادرت می ورزد.
احکامی که دیوان بین المللی دادگستری صادر می کند قابل فرجام خواهی نیستند. با این حال، دیوان بین المللی دادگستری هیچ ابزاری برای اجرایی کردن احکام خود در اختیار ندارد.
کارشناسان می گویند حکمی که دیوان قرار است در روز چهارشنبه منتشر کند، در واقع، تصمیم موسوم به تدابیر موقتی است که پیش از تصمیم نهایی درباره موضوع اتخاذ می شود. کارشناسان معتقدند تصمیم گیری نهایی ممکن است چند سال طول بکشد.
* تشدید مناقشات