به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما علی ابراهیم نژاد کارشناس اقتصاد و استاد دانشگاه در برنامه متن و حاشیه شبکه 3 سیما خاطرنشان کرد: از آنجا که منابعی که در اختیار این شرکتها قرار می گیرد عمدتا یارانه ای است آنها بیشتر راغبند برای درآمد بیشتر ارز حاصل از صادرات محصولاتشان را در بازار آزاد بفروشند.
بخش دیگر سخنان وی به علت افزایش تورم اختصاص داشت
ابراهیم نژاد با رد این که افزایش قیمت کالاها صرفا از عوامل روانی – هیجانی تاثیر می پذیرد گفت: تولیدکنندگان اگر می توانستند قیمتها را افزایش دهند از آنجا که طبیعتا در پی کسب حداکثری سود خود هستند، پیشتر نیز می توانستند به همین شیوه عمل کنند.
وی در تشریح توضیحاتش گفت: به طور مثال درباره محصولاتی چون پوشک، سیب زمینی و گوجه فرنگی، بازارها رقابتی است بنابراین افزایش قیمت ها نیز ناشی از عوامل بنیادین و اقتصادی است که اگر جلوی تنظیم و اصلاح قیمت گرفته شود و به اصطلاح قیمت گذاریها دولتی باشد، سیگنالهای منفی به مصرف کننده می دهد.
این تحلیلگر اقتصادی گفت: نمونه آن را می توان در پایین نگهداشتن قیمت بنزین دید در مقابل آب معدنی، که این مداخله دولت باعث کاهش کوچک شدن اقتصاد و کم شدن رفاه در جامعه شده است، در حالی که باید با اصلاحات اقتصادی علاوه بر جلوگیری از غیربهینه شدن منابع در اقتصاد از قشرهای آسیب پذیر باید مراقبت کرد تا گذر از مرحله اصلاحات اقتصادی با کمترین آسیب همراه باشد.
ابراهیم نژاد درباره کنترل عوامل روانی نیز گفت: متاسفانه طی سالهای گذشته بین گفته مسئولان و نتایج واقعی بازار همبستگی منفی ایجاد شده و جامعه با تاریخچه ای ذهنی این تجربه را به دست آورده که اگر کالایی به کرات با افزایش قیمت مواجه شده دیگر کاهش قیمتی نداشته است و از همین رو دیگر به گفته مسئولان توجه نمی کنند.
وی با بیان این که مردم برای حفظ ارزش پولشان ابزار مشخصی در اختیار ندارند و تنها راه را تبدیل پول به کالا می دانند گفت: راهکار برای این شرایط شکل دهی هرگونه ابزار مالی است برای آن که به مردم کمک کند ریسک ارز و تورم را کنترل کنند که یکی آنها شکل دهی بازار آتی ارز مانند بازار آتی سکه است.
این اقتصاددان همینطور خواستار مداخله به موقع دستگاههای نظارتی، انتظامی و قضایی در مواجهه با مفسدان اقتصادی شد و گفت: اگر حضور دستگاههای نظارتی و قضایی بی موقع باشد ریسکهای امنیتی موجب افزایش نرخ ها می شود و به مردم سیگنال منفی می دهد.
ابراهیم نژاد خاطرنشان کرد: در برخورد با احتکار هم باید همین مداقه وجود داشته باشد و در حالی که تولیدکننده باید موجودی انبار داشته باشد نباید آن را احتکار بدانیم و با آن برخورد کنیم که نتیجه اش می شود ریسک تولید که افزایش می یابد.