پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما، به نقل از شبکه الجزیره ، سخنرانی اخیر رئیس جمهور آمریکا در ویرجینیای غربی نشانه باج گیری علنی از عربستان سعودی است. ناصر الحسینی خبرنگار شبکه تلویزیونی الجزیره در آمریکا گفت: پیش بینی می شد رئیس جمهور ترامپ در برابر طرفدارانش در ویرجینیای غربی، درباره دغدغه های رای دهندگان سخن بگوید، اما او به صورت غیرمنتظره از عربستان نام برد و نام این کشور را در کنار کشورهای ثروتمندی مانند ژاپن و کره شمالی قرار داد. ترامپ در برابر طرفدارانش این سوال را مطرح کرد که چرا آمریکا از ارتش های کشورهای ثروتمند بدون دریافت پول، حمایت می کند؟ ترامپ مضمون تماس تلفنی اخیر خود با شاه سعودی را فاش و تاکید کرد به سعودیها گفته است اگر حمایت آمریکا نبود، عربستان با خطر حمله روبرو می شد.
در ادامه این گزارش پس از پخش قسمتی از سخنان دونالد ترامپ آمده است: ناظران از جمله افراد نزدیک به ترامپ اذعان می کنند که لحن سخنرانی ویرجینیای غربی تند بود، اما به اعتقاد آنها هماهنگ با موضع رای دهندگان جمهوریخواه بود که از حمایت آمریکا از جنگ های سعودی از جمله در یمن، ناراضی هستند.
جیمز روبنز مشاور سابق در امور امنیت ملی آمریکا گفت:«این سخنرانی تا حدودی تند بود، اما چهره واقعی ترامپ به همین صورت است. سوال دیگر آن است که آیا اگر آمریکا از منطقه خارج شود، عربستان نجات خواهد یافت؟ این سوال مهم است، اما هیچ کسی از خروج آمریکا از منطقه سخن نمی گوید.»
خبرنگار این شبکه خاطر نشان کرد: این نخستین بار نیست که رئیس جمهور آمریکا از کشورهای متحد واشنگتن می خواهد تا در برابر حمایت های آن، پول پرداخت کنند. دونالد ترامپ دو سال پیش پس از حضور در اجلاس ریاض، پانصد میلیارد دلار قراردادهای تسلیحاتی با عربستان امضا کرد. ترامپ در استقبال از محمد بن سلمان ولیعهد سعودی در واشنگتن در ماه مارس گذشته، قراردادهای بیشتری را به نمایش گذاشت. ترامپ همواره تاکید کرده است این اقدام راهی برای ایجاد فرصت های شغلی، رونق بخشیدن به اقتصاد و بهبود معیشت رای دهندگان است. ناظران می گویند سخنرانی ویرجینیای غربی بار دیگر به صورت علنی و آشکار به رای دهندگان آمریکایی نشان داد که رئیس جمهور ترامپ تا چه اندازه بر تصمیم گیریها در عربستان تاثیرگذار است. این در حالی است که رای دهندگان آمریکایی با نام عربستان در پی حملات یازدهم سپتامبر سال 2011 آشنا شده بودند و اکنون این کشور در انتظار اجرای قانون جاستا در کنگره است.
صلاح القادری کارشناس مسایل جهان عرب و اسلام به الجزیره گفت:«آمریکا پرونده هایی از عربستان در اختیار دارد. بزرگترین و مهمترین پرونده، حمایت عربستان از تروریسم است. شکایت های قضایی در آمریکا وجود دارد که عربستان را در حملات یازدهم سپتامبر مقصر می داند. دولت ترامپ اجرای قانون جاستا را به نوعی به حال تعلیق درآورد، اما از آن برای باج گیری از عربستان استفاده می کند.»
خبرنگار شبکه الجزیره افزود: سوالات درباره سکوت ریاض در برابر درخواست های مکرر رئیس جمهور ترامپ، همچنان مطرح است. گمانه زنی های متعددی درباره علت این سکوت ریاض و سفارت آن در واشنگتن وجود دارد. بعضی از افراد معتقدند درگیر شدن عربستان در بحران های منطقه مانند جنگ یمن و بحران با قطر، باعث شده است ریاض تعامل منفی با سخنان متحدی داشته باشد که نیاز به حمایت های آن دارد. این در حالی است که بعضی از ناظران بر این باورند که تثبیت حکومت جدید در عربستان مستلزم سکوت کامل است و با وجود زیر سوال رفتن حاکمیت این کشور، حتی از اظهارنظر هم خودداری می کند. اما سوال دیگر آن است که ریاض تا چه اندازه به خواست ترامپ پاسخ می دهد؟ رسانه های آمریکایی که سخنرانی ویرجینیای غربی را پوشش دادند تلاش کردند از لحن تند این سخنرانی عبور کنند تا سعودیها را در تنگنا قرار ندهند. ترامپ با صراحت از عربستان خواست برای خرید سلاح و تجهیزات نظامی از آمریکا در برابر برخورداری از حمایت این کشور، بیشتر هزینه کند.