پخش زنده
امروز: -
وزیر امور خارجه ایران گفت: به رغم تهدیدات آمریکا بر ضد کشورهایی که با ایران تجارت می کنند، تهران به توافقی در زمینه فروش نفت به کشورهای اروپایی نزدیک شده است.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما، پایگاه اینترنتی نشریه نیویورک تایمز در گزارشی به قلم دیوید سانگر تحت عنوان « وزیر خارجه ایران می گوید به رغم تهدیدات آمریکا توافق با اروپا نزدیک است » نوشت: محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران دیروز طی سخنانی در یگ میزگرد خبری در دفتر نمایندگی ایران در مقر سازمان ملل در نیویورک اعلام کرد به رغم تهدیدات آمریکا بر ضد کشورهایی که با ایران تجارت می کنند، تهران به دستیابی به توافقی در زمینه فروش نفت به کشورهای اروپایی نزدیک شده است.
اگر این ترتیبات موثر واقع شود و به ثمر بنشیند- اگرچه برخی از مقامات انگلیسی و فرانسوی درباره آن ابراز تردیدکرده اند- می توان آن را بارزترین شکاف میات دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا و متحدان اروپایی واشنگتن توصیف کرد که مخالفت شدید خود را با تصمیم ترامپ مبنی بر خروج از توافق هسته ای ایران اعلام کرده بودند.
برخی از این کشورها در مواجهه ای آشکار با ترامپ در روز چهارشنبه و هنگامی که وی میزبانی نشست شورای امنیت را در خصوص تسلیحات کشتار جمعی بر عهده داشت، اعلام کردند ترامپ بهترین شانسی که می تواند ایران را از ساخت سلاح هسته ای در طول سالیان آینده بازدارد ؛ کنار گذارده است.
ظریف در گفتگوی دیشب با خبرنگاران، در اظهاراتی به مراتب خوشبینانه تر از اظهارات ماههای اخیر، از چشم انداز همکاری متحدان سنتی آمریکا با ایران و بی اثر ساختن تلاشهای ترامپ برای توقف درآمدهای نفتی تهران خبر داد. وزیر امور خارجه ایران از اشتیاق برخی از متحدان آمریکا برای مقابله با آنچه که وی از آن به عنوان -ارعاب واشنگتن برای قطع رابطه با ایران یاد کرد - سخن گفت.
فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در هفته گذشته گفته بود: هیچ کشور یا سازمان مستقلی در جهان نمی تواتد بپذیرد که دیگران برای تجارت و معاملات آن کشور یا سازمان تعیین تکلیف و تصمیم گیری کنند. وی پیش بینی کرده بود سازوکار و ترتیبات جدید مالی تا قبل از دستور ترامپ برای آغاز دور بعدی تحریمها در ماه نوامبر علیه بانکها و شرکتها و کشورهایی که با تهران تجارت می کنند ، اجرایی شود. در کانون ترتیباتی که ایران و اروپا سعی دارند اجرایی کنند، ایجاد سازوکاری برای پرداخت پول نفت ایران در قالب معاملات پایاپای و داد و ستدکالا یا به ارز محلی به جای دلار آمریکا وجود دارد.
ظریف با اشاره به این موضوع به خبرنگاران گفت بر اساس قطعنامه های سازمان ملل متحد که به محض دستیابی به توافق هسته ای سال 2015 تصویب شد ، کشورها به لحاظ قانونی از حق تجارت با ایران برخوردارند و این سازوکار با این هدف ایجاد شده است تا ما نفت خود را بفروشیم و به درآمد حاصل از آن دست پیداکنیم. معاونان ترامپ و نیز مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا گفته اند تلاش برای دور زدن تحریم های آمریکا کارساز واقع نخواهد شد.
برخی از مقامات انگلیسی و فرانسوی نیز می گویند از آنجایی که بسیاری از شرکتهای اروپایی مانند ایرباس و توتال از قبل سرمایه گذاری های چندین میلیارد دلاری خود را در ایران متوقف ساخته اند ، احتمالا ترامپ در این کارزار پیروز خواهد شد.
دو هفته پیش نیز برایان هوک نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران اعلام کرده بود آمریکا به دنبال توافق جدیدی است که امیدوار است بتواند با ایران امضا کند و این توافق مانند توافق قبلی به مثابه یک توافق شخصی میان دو دولت نخواهد بود زیرا ما به دنبال دستیابی به یک معاهده هستیم. اما گویی محمد جواد ظریف که خود تحصیل کرده آمریکاست و علاقه شدیدی به آثار و کتب سیاسی در آمریکا دارد، به دستیابی به چنین توافقی با واشنگتن علاقه ای ندارد.
او اذعان کرد که شاید ترامپ در دور نخست آنچه که اساسا به آزمایشی از میزان همراهی کشورها با رویکرد تقابل جویانه ترامپ تبدیل شده است به پیروزی هایی دست یابد.
ظریف و حسن روحانی گفته اند ترامپ تلاش می کند تا ایران را به تخلف از مفاد توافق هسته ای وادار سازد تا بدین ترتیب زمینه برای ازسرگیری بحران دیرینه ای که توافق هسته ای سال 2015 بدان پایان داد فراهم شود. ظریف خطاب به آمریکا گفت شما هم مانند کشورهای دیگر هستید و فقط باید مانند یک کشور طبیعی عمل کنید. پمپئو وزیر خارجه نیز پیشتر همین جملات را درباره ایران گفته بود.
ظریف حملات لفظی فزاینده ترامپ را درباره فروش موشکهای ایرانی و حمایت از حزب الله و حماس و دولت بشار اسد رئیس جمهور سوریه رد کرد و در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا آمریکا می تواند با اعمال فشارهای بی امان مالی و اقتصادی رژیم کنونی در ایران را ساقط کند- همان راهبرد براندازی رژیم که رودولف جولیانی وکیل ترامپ اخیرا آن را هدف واقعی واشنگتن توصیف کرده بود- خندید.
وزیرامور خارجه ایران همچنین ضمن رد ایده حمله احتمالی آمریکا به تاسیسات کلیدی ایران گفت: اگر آمریکا فکر می کرد که در چنین حمله ای موفق خواهد شد، تا حالا آن را انجام داده بود. ظریف در پاسخ به پرسشی دیگری درباره مذاکرات اخیر خود با جان کری وزیر خارجه سابق آمریکا که ترامپ و پمپئو وی را به تضعیف سیاست خارجی آمریکا متهم کرده اند گفت پیامها در این باره بسیار ساده بودند.
ظریف افزود: آنچه کری انجام داده است تشویق و ترغیب ما به باقی ماندن در توافق هسته ای بوده است. وی با اشاره به تهدیدات ترامپ درباره تحقیق از کری در این باره و با اشاره تلویحی به یکی از عبارات مورد علاقه ترامپ درخصوص تحقیقات درباره دخالت روسیه در انتخابات آمریکا گفت: من نمی دانستم که هنوز تعقیب و تهدید مخالفان سیاست های دولت در آمریکا رواج دارد.
وزیر امور خارجه ایران همچنین در خصوص ادعای روز پنجشنبه بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل مبنی بر اینکه ایران بخشی از فعالیتهای هسته ای مخفی خود را در یک انبار در تهران مخفی کرده است گفت تا جایی که می داند این مکان یک کارگاه قالیشویی بیشتر نیست.