گزارش مکتوب؛
«کاملینا» گیاهی برای کاهش وابستگی به واردات
پژوهشگران کرمانشاهی برای اولین بار در کشور توانستند از گیاه «کاملینا» روغن استخراج کنند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه. گیاه کاملینا بومی مناطق مدیترانهای در اروپا و آسیای جنوبی است که مقاوم به خشکی است و در شرایط دیم به خوبی رشد میکند ، اما این گیاه برای رشد با اقلیم کشور ما سازگاری ندارد .
دکتر کهریزی عضو هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه با انجام تحقیقات علمی بر روی این گونهی غیر بومی توانسته است بعد از هفت سال در محیط آزمایشگاه یک گونهی جدید ازاین گیاه به نام رقم میثم تولید کند.
وی میگوید در محیط آزمایشگاه گیاهان مختلفی با هم تلاقی داده و به روشهای کشت بافت در لاینهای مختلف تکثیر کرده و سر انجام توانسته است آن را به ثبت ملی رساند.
دکتر کهریزی میگوید حالا سازگاری این رقم برای تمامی اقلیمهای کشور و در شرایط دیم تایید شده است و نتایج حاصل از کشت آن در ۱۲ استان کشور موفقیت آمیز بوده است.
کاملینا احتیاجات آبی بسیار کمتر و مقاومت به سرمای بهاره بیشتری نسبت به سایر گیاهان روغنی بهخصوص کانولا، روغن آفتابگردان و کلزا دارد.
همچنین به گفتهی کارشناسان روغن این گیاه از باکیفیتترین روغنهای جهان به شمار میرود و علاوه بر مصارف خوراکی و غذایی، به دلیل بالا بودن میزان امگا ۳، ویتامین E. و خواص آنتی اکسیدانی، خواص درمانی بسیاری دارد.
۳۰ درصد از دانهی گیاه کاملینا را روغن تشکیل میدهد
دکتر کهریزی میگوید هم اکنون ۹۵ درصد از روغن مورد نیاز کشور از خارج وارد میشود که برای واردات این روغنها سالانه بیش از ۵ میلیارد دلار ارز از کشور خارج میشود.
او میگوید حمایت و سرمایه گذاری درتولید هر چه بیشتر دانههای روغنی میتواند کشور را از واردات بی نیاز کند.
اما این میزان از وابستگی باعث شده تا تلاشهای او در حد آزمایشگاه باقی نماند و یک شرکت دانش بنیان تاسیس کند که در آن از دانههای روغنی کامینا روغن استخراج میشود.
رستمی مدیر عامل این شرکت دانش بنیان میگوید: روغن این گیاه دارای تاییدیه سازمان بین المللی غذا و دارو (FDA) است و توانسته نظر چند کارخانه بزرگ تولید روغن در کشور را جلب کند.
به گفته کهریزی هم اکنون چهار دانشجوی دکترای تخصصی و ۱۰ دانشجوی کارشناسی ارشد مشغول گذراندن پایاننامههای خود در رابطه با مسائل مختلف گیاه روغنی دارویی کاملینا هستند.
هفتاد درصد از زمینهای زراعی استان کرمانشاه دیم زار است، همچنین تنشهای آبی سالهای اخیر نشان میدهد که باید الگوی کشت در کشور تغییر کند و با توجه به اینکه این گیاه کاملا بی نیاز از آبیاری است یک گزینه مناسب برای کشت در شرایط دیم محسوب میشود و وزارت جهاد کشاورزی هم آن را در فهرست اولویتهای خود برای کشت قرار داده است.
*گزارشگر: پروین شهسواری