پخش زنده
امروز: -
یکی از مهمترین دستاوردهای ارزشمند نظام تعلیم و تربیت کشورمان در آستانه چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی، برخوردار شدن از سند تحول بنیادین به عنوان یک سند متعالی و مترقی است که نقشه راه دستیابی به تربیت انسان طراز جمهوری اسلامی ایران را در فراروی نظام تعلیم و تربیت قرار داده است.
پژوهش خبری صدا وسیما: یکی از مهمترین دستاوردهای ارزشمند نظام تعلیم و تربیت کشورمان در آستانه چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی، برخوردار شدن از سند تحول بنیادین به عنوان یک سند متعالی و مترقی است که نقشه راه دستیابی به تربیت انسان طراز جمهوری اسلامی ایران را در فراروی نظام تعلیم و تربیت قرار داده است.
معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش در گفتگو با پژوهش خبری با بیان این مطلب افزود:خوشبختانه امروز آموزش و پرورش درگیر سیاستگذاری های متنوع، متعدد و جزیره ای نیست بلکه یک نقشه راه یکدست برای دستیابی به اهداف متعالی نظام تعلیم و تربیت جمهوری اسلامی ایران تدوین شده است. به گونه ای که می توانیم دهه چهارم انقلاب اسلامی را دهه شکوفایی سیاستگذاری در نظام جمهوری اسلامی قلمداد کنیم که حداقل آموزش و پرورش در این حوزه یک دستاورد بزرگ داشته است.
دکتر علیرضا کاظمی در باره دستاوردهای آموزش و پرورش در حوزه توسعه آموزش عمومی گفت: این دستاودها عبارتند از :
1-توسعه ساخت و سازهای آموزشی در مناطق محروم. امروز 50 درصد فضاهای آموزشی ما در مناطق روستایی و مناطق محروم قرار دارد و این نشان دهنده رویکرد عدالت بخشی نظام تعلیم و تربیت است.
2-پوشش تحصیلی در حوزه آموزش عمومی تقریبا حدود 98 درصد و در حوزه سواد آموزی بالای 94 درصد و در دوره های بعدی هم نزدیک به 80 درصد است که حکایت از گستره فعالیت های نظام تعلیم و تربیت در خدمت رسانی به مردم عزیز و شریف در طول این 40 سال دارد. البته آموزش و پرورش در طول این 40 سال با چالش های بسیار زیادی در بخش های مختلف مواجه بوده است که هر کدام به سهم خود قابل رسیدگی است.
وی مهمترین استراتژی وزارت آموزش و پرورش و نظام تعلیم و تربیت را اجرایی کردن سند تحول بنیادین دانست و گفت : معاونت پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش سه مسیر را برای اجرایی کردن سند تحول در نظر گرفته است:
1- تغییر در ساختارها و برنامه ها و در فرایند برنامه ها: تحول در برنامه های آموزشی و محتوای کتابهای درسی روی داده است و تحقق رویکرد پرورشی و فرهنگی یکی از مهمترین چرخش های تحول آفرین سند تحول بنیادین است . کاهش بار آموزش از دوش بچه ها. اجازه فعالیت های گروهی و تیمی و کاهش استرس و فشار آموزش را از فضای تعلیم و تربیت برداشتن و ایجاد فضایی برای فعالیت های گروهی در برنامه های درس ملی از مهمترین اقداماتی است که در سال گذشته در برنامه وزارت آپ بوده و در سال آینده با جدیت بیشتر دنبال می شود.
2- حرکت به سمت ایجاد یک سری مقتضیات: مثل استاندارد سازی فضاهای آموزشی و استاندارد سازی تجهیزات و نیز فرایندهای آموزشی. امروز رویکردهای جدیدی در ساخت و طراحی فضاهای آموزشی حاکم است.
3- طراحی الگوی پیاده سازی سند تحول بنیادین بر مبنای زیرنظام ها: امروز 6 زیرنظام سند تحول بنیادین در شورای عالی آموزش و پرورش تصویب شده و برای اجرایی شدن آنها 351 برنامه تدوین شده که تمام راهکارها ی موجود در سند تحول را پوشش می دهد و 40 برنامه آن مربوط به معاونت پرورشی است و این مهمترین استراتژی در حوزه وزارت آموزش و پرورش برای سند تحول بنیادین است و معاونت پرورشی هم طبیعتا سهم بسیار بالایی در این برنامه ها دارد.
کاظمی در باره دستاوردها و اولویت های راهبردی معاونت پرورشی آموزش و پرورش افزود :
1- یکی از دغدغه های مهم ما تامین نیروی انسانی و ارتقا و توانمندسازی مربیان پرورشی و مشاوران است.
2- حدود 20 سیاست و راهبرد را برای مدیریت فعالیت های پرورشی تدوین کرده ایم.
3- برنامه جزو اولویت های راهبردی قرار داده ایم که همه اینها در راستای سند تحول بنیادین و سیاست ها و فرمایشات مقام معظم رهبری است. و برای هر کدام از آنها کارویژه هایی در نظر گرفته شده است.
وی در پاسخ به سئوالی در باره اولویت های راهبردی معاونت پرورشی برای تحقق سند تحول بنیادین گفت : این اولویت ها عبارتند از:
1-توسعه و ترویج فرهنگ اقامه نماز و قران و عترت
2- توسعه مهارت های ارتباطی و فضایل اخلاقی
3- ایجاد روحیه امید و نشاط در دانش آموزان
معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش در خصوص کارویژه های آن افزود :
1-طرح های ویژه در حوزه های: امر به معروف و نهی از منکر، توسعه فرهنگ عفاف و حجاب، حمایت از کالای ایرانی و نیز آموزش عمومی قرآن و آماده کردن یک بسته آموزشی برای هر یک از سطوح مختلف آموزش و پرورش( دانش آموزان مدیران معلمان و مربیان و اولیای دانش آموزان)
2-عدالت بخشی در حوزه فعالیت های پرورشی، توجه به مناطق روستایی و نیز کاهش فاصله صف و ستاد و استفاده از فضای مجازی از رویکردهای مهم در برنامه های ما بوده است.
علیرضا کاظمی تصریح کرد : یکی از برنامه های مهم ما رویکرد تعلیم و تربیت تمام ساحتی است که روح حاکم بر سند تحول بنیادین همین است . حدود 120 برنامه مختلف در مجموع برنامه های معاونت پرورشی با رویکرد تعلیم و تربیت تمام ساحتی تدوین کرده ایم و از برنامه های خوب آن بحث توسعه و ترویج نماز است.
وی در باره برنامه های ویژه معاونت پرورشی آموزش و پرورش برای چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی گفت: یکی از برنامه های ویژه در دستور کار ما توسعه و ترویج زندگی به سبک روح الله است. یک جشنواره استانی در قم طراحی کرده ایم و بنا داریم که بتوانیم تلاش بیشتری برای ایجاد انس و الفت و آشنایی با سبک و سیره زندگی امام (ره) در بین دانش آموزان ایجاد کنیم . البته طرح های بسیاری در بخش های مختلف داریم که امیدواریم با پشتوانه صدا و سیما و همه نهادهای فرهنگی و دانشگاه فرهنگیان که مرکز جوشش و تولید نیروی انسانی در وزارت آموزش و پرورش است، بتوانیم راهکارهایی برای تامین منابع انسانی هم ببینیم که مهمترین دغدغه ما تامین نیروی انسانی کیفی و البته کمی در همه بخش هاست .