پخش زنده
امروز: -
اردوغان اميدوار است با همکاري آلمان، وضعيت اقتصادي ترکيه سامان گيرد.
رجب طيب اردوغان رئيس جمهور ترکيه پس از شرکت در اجلاس سالانه مجمع عمومي سازمان ملل در نيويورک براي سفري سه روزه عازم برلين شده است. اردوغان در حالي براي ديدار با «آنگلا مرکل» به آلمان سفر کرده که چند وقتي است که روابط آنکارا- برلين دچار اصطکاک و تنش شده است. مناسبات بين دو کشور به خصوص بعد از کودتاي نظامي نافرجام سال 2016 در ترکيه و متعاقب آن بازداشت برخي از اتباع آلمان متشنج شد.
در اين اوضاع و احوال، مشخص بود که سفر رئيس جمهور ترکيه به آلمان خبرساز و جنجال آفرين مي شود. تنها ديروز جمعه هزاران نفر در برلين با شعارهاي ضد اردوغان دست به تظاهرات زدند. آنها به سياستهاي اردوغان در زمينههاي حقوق بشري اعتراض داشتند.
در اين ميان آزادي پنج تبعه بازداشت شده آلماني در ترکيه از پيش شرط هاي برلين براي عادي سازي و بهبود روابط با آنکارا خوانده شده است. وزارت خارجه آلمان گفته از ۳۵ شهروند آلماني که بعد از کودتاي نافرجام ترکيه با اتهامهاي سياسي بازداشت شدهاند، هنوز پنج تن در زندانهاي ترکيه به سر ميبرند. در اين باره صدراعظم آلمان در کنفرانس خبري مشترک با اردوغان در انتقاد از وضعيت حقوق بشر در ترکيه تاکيد کرد که «اختلافات عميقي ميان دو کشور به ويژه در زمينه آزادي مطبوعات، و رعايت حقوق بشر وجود دارد.»
البته منتقدان اردوغان در ترکيه اميد کمي دارند که دولت فدرال آلمان علاقه مند به رسيدگي به وضعيت حقوق بشر در ترکيه باشد. چراکه به اعتقاد آنها، آلماني ها به رغم نگراني درباره حقوق بشر در ترکيه بر اين باورند که کشورشان گزينهاي جز بهبود روابط با ترکيه ندارد.
از آن طرف هم اردوغان در سفر به آلمان به عنوان اولين سفر رسمي اش از آغاز رياست جمهوري ۲۰۱۴ مي خواهد به هر نحو ممکن، تنش هاي اخير با برلين را پشت سر گذارد. لذا مراد از اين سفر، بيشتر بازسازي و بهبود روابط دو کشور عنوان شده است. به طوري که اردوغان هدف اصلي خود از سفر به آلمان را "پشت سر گذاشتن تنشها" عنوان کرده است.
در اين ميان وضعيت اقتصادي ترکيه يکي از مباحث اصلي سفر اردوغان به آلمان تلقي شده، بدين معنا که رئيس جمهور ترکيه براي غلبه بر بحران کنوني که اقتصاد کشورش را فراگرفته به سمت برلين متمايل شده و اميد دارد با همکاري آلمان بر وضعيت نابسامان اقتصادي ترکيه فائق آيد. به سخني ديگر اردوغان به دنبال شريکي اقتصادي است تا بتواند اقتصاد کشورش را که در ماه هاي گذشته متأثر بحران ارزي سير نزولي داشته، دو باره احياء نمايد.
لذا در شرايطي که ترکيه با بحران اقتصادي رو به روست و روابط اين کشور با آمريکا رو به وخامت رفته است، رجب طيب اردوغان به دنبال راه هايي براي گسترش همکاري ميان دو کشور است. به نوشته خبرگزاريها، از جمله رويترز، تلاش رئيس جمهوري ترکيه براي بهبود روابط با اروپا، در پي بروز تنش در روابطش با آمريکا که به بحراني مالي انجاميد افزايش يافته است.
از ديگر اهداف اردوغان در سفر به آلمان در تلاش آنکارا براي عضويت در اتحاديه اروپا نهفته است. شکي نيست که دولت اردوغان به دنبال آن است که دوباره خود را به آلمان و اروپا نزديک نمايد تا بار ديگر شانس خود را براي عضويت در اتحاديه اروپا افزايش دهد. اردوغان انتظار دارد آلمان در اتحاديه اروپا در راستاي پيشبرد مذاکرات عضويت ترکيه در اتحاديه اروپا و آزادي ويزا براي شهروندان ترک نقش سازنده ايفا کند.
............................................................
مصطفي عبدلي