پخش زنده
امروز: -
رئیس جمهور آمریکا از ابتدای زمانی که برای نخستین بار ریاست نشست شورای امنیت را به عهده گرفت شنید که اعضاء به اتفاق آراء قول دادند از توافق هستهای با ایران حمایت کنند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ وال استریت ژورنال نوشت: دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا روز چهارشنبه از ابتدای زمانی که برای نخستین بار ریاست نشست شورای امنیت سازمان ملل را به عهده گرفت شنید که اعضاء به اتفاق آراء قول دادند از توافق هسته ای سال 2015 با ایران حمایت کنند.
این نشریه آمریکایی در مطلبی به قلم فرناز فصیحی نوشت: اعضای شورای امنیت همچنین با تمجید از توافق هسته ای آن را دستاوردی برای دیپلماسی بین المللی خواندند.
ترامپ این جلسه را با گفتن این موضوع خطاب به رهبران دیگر آغاز کرد که توافق هسته ای "وحشتناک" بوده است و اینکه "حکومت ایران خشونت، تروریسم و هرج و مرج را صادر می کند."
ترامپ سپس از 14 عضو دیگر از جمله متحدان کلیدی اروپایی خواست تا برای منزوی کردن ایران به آمریکا بپیوندند. وی گفت باید تحریم های اقتصادی بیشتری را به موارد موجود اضافه کرد که شامل ممنوعیت صادرات نفت ایران و محدودیت در انجام معاملات بانکی است. ترامپ گفت هر کسی که تحریم ها را نقض کند با عواقب شدید مواجه خواهد شد.
در عین حال، رؤسای دولت و وزرای امور خارجه کشورها به جای جانبداری از موضع آمریکا در مورد سیاست ایران، آن را رد کردند.
این کشورها به انکار غیر معمول و دیپلماتیک موضع آمریکا در حاشیه نشست مجمع عمومی پرداختند.
امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه گفت اعضای شورای امنیت باید با یکدیگر همکاری کنند تا نگرانی هایی را که ترامپ و دیگران در خصوص موشک های دوربرد ایران و نفوذ منطقه ای این کشور دارند حل شود. اما او گفت این کار نیازمند یک استراتژی بلند مدت است و گفت برخورد با ایران نمی تواند فقط به تحریم ها و محدودیت ها محدود شود.
بعضی از اعضای شورای امنیت به زیان های بالقوه مالی و تجاری اشاره کردند که کشورشان به علت تصمیم آمریکا مبنی برخروج از توافق هسته ای و اعمال تحریم ها علیه شرکت هایی که تجارت با ایران را ادامه می دهند متحمل می شود.
مارگوت والستروم وزیر امور خارجه سوئد به خبرنگاران گفت توافق هسته ای ایران "ارزش تجاری زیادی دارد."
وی گفت جامعه بین المللی از قبل در مسیر تحریم ها و منزوی کردن ایران حرکت کرده است ولی این اقدامات موثر نبوده اند."
هیچکدام از نمایندگان در شورای امنیت با سخنان ترامپ موافق نبودند. وانگ یی وزیر امور خارجه چین گفت: " باید به حق همه کشورها برای داشتن روابط عادی اقتصادی و تجارت با ایران احترام گذاشته شود."
حسن روحانی رئیس جمهور ایران هم در یک کنفرانس خبری در روز چهارشنبه گفت جلسه شورای امنیت نشان داد آمریکا تنهاست و ایران تنها نیست. وی گفت کشورش همچنان به توافق هسته ای وفادار است.
روحانی گفت:" ما قصد نداریم به جنگ با نیروهای آمریکایی برویم یا آنها را در منطقه هدف قرار دهیم. ما نمی خواهیم تنش را با آمریکا تشدید کنیم و از آمریکا می خواهیم قوانین را رعایت کند."
روحانی گفت آمریکا در حال نقض یک قطعنامه شورای امنیت است که توافق هسته ای را تأیید کرد.
شورای امنیت تنها سازمان بین المللی است که می تواند تحریم های اقتصادی علیه یک کشور اعمال کند. کارشناسان تحریم های ایران و سیاست آمریکا گفتند این نشست شورای امنیت نشان داد ترامپ در رویکرد خود که مستلزم اعمال نهایت فشار بر ایران است با دشواری هایی روبروست.
داریل کیمبال مدیر اجرایی انجمن کنترل تسلیحات که یک گروه مستقر در واشنگتن است که از توافق هسته ای حمایت می کند گفت: "معتقدم آنچه امروز شاهد آن بودیم، تصویری در این باره بود که چطور دولت ترامپ در سیاست خود در قبال ایران و به ویژه برجام، منزوی شده است."