پخش زنده
امروز: -
مورالس: در طول چند ماه گذشته، آمریکا نشان داده است که برای قوانین بین المللی، چندجانبه گرایی و اصول و اهداف منشور سازمان ملل ارزش قائل نیست.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما، به نقل از شبکه تلویزیونی رویترز؛ اوو مورالس رئیس جمهور بولیوی در جلسه شورای امنیت سازمان ملل با موضوع منع تکثیر گفت برادران و خواهران. به اعتقاد ما، بحث نه تنها درباره آثار، بلکه درباره ریشه ها و دلایل ساختاری که به جنگ منجر می شود و همچنین انگیزه های واقعی حمله به صلح، امنیت و عدالت بین المللی که شاهد آن هستیم، ضروری است. بگذارید، مثال ایران را در نظر بگیریم: کشوری که صبح امروز از آن سخن گفته شد. در سال 1953، آمریکا کودتایی علیه دولت منتخب و دموکراتیک (ایران) طرح ریزی، تأمین مالی و اجرا کرد؛ دولتی که با اعمال حاکمیت مشروع خود، تولید نفت خود را ملی و آن را از دستان یک شرکت انگلیسی-آمریکایی خارج کرد.
وي افزود پس از آن، آمریکا به مدت ده ها سال از دولتی استبدادی هواداری کرد که اجازه داد سود تولید نفت به جیب شرکت های چند ملیتی سرازیر شود. این اوضاع تا انقلاب سال 1979 ایران ادامه داشت. اکنون که ایران دوباره بر منابع خویش مسلط شده است، بار دیگر قربانی محاصره (اقتصادی) آمریکا است. بولیوی، اقدام یکجانبه تحمیل شده از سوی دولت آمریکا علیه ایران را از اساس محکوم می کند. به همین شکل، ما این واقعیت را محکوم می کنیم که آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک خارج شده و بهانه ای یافته است تا سیاست مداخله در امور داخلی این کشور برادر (ما)، ایران، را ادامه دهد.
رئیس جمهور بولیوی گفت قصد داریم به منطقه خاورمیانه اشاره کنیم؛ منطقه ای سرشار از منابع طبیعی که دچار تهاجم، جنگ و خشونت غیرقابل توجیه شده است که کماکان برای مردم خاورمیانه رنج و اندوه به بار می آورد. این منطقه از دنیا، صحنه سه اقدام خشونت آمیز فاحش در طول قرن بیست و یکم بوده است؛ اقدام نخست، اشغال غیرقانونی عراق بر پایه این دروغ بود که این کشور تسلیحات کشتار جمعی دارد. این تهاجم به مرگ بیش از یک میلیون نفر منجر شد.
وي افزود دومین اقدام خشونت بار، سرنگونی دولت لیبی است که به مرگ ده ها هزار نفر منجر شد؛ اینگونه وانمود شد که این اقدام به دلایل بشردوستانه بوده است. در نتیجه این اقدام، بی ثباتی سیاسی جدی (در لیبی) و بحران انسانی در شمال آفریقا به وجود آمده است. سومین اقدام خشونت آمیز نیز جنگ داخلی در سوریه است که در طول هشت سال گذشته، به قیمت کشته شدن بیش از نیم میلیون انسان تمام شده است. این جنگ، نتیجه مستقیم مداخله و تأمین مالی گروه های مسلح و سازمان های تروریستی است که به مصاف دولت سوریه رفته اند.
رئیس جمهور بولیوی ادامه داد در طول چند ماه گذشته، آمریکا دوباره نشان داده است که برای قوانین بین المللی، چندجانبه گرایی و اصول و اهداف منشور سازمان ملل ارزش قائل نیست. هر بار که آمریکا کشوری را اشغال و موشک پرتاب می کند، یا بودجه لازم برای تغییر یک رژیم را تأمین می کند، این کار را در پس پرده تبلیغاتی و القای پیوسته این پیام انجام می دهد که آمریکا در راستای عدالت خواهی، آزادی و دموکراسی، برای حقوق بشر و یا برای دلایل انسان دوستانه اقدام کرده است. علاقه دارم به صراحت و صادقانه اینجا به شما بگویم آمریکا به هیچ وجه علاقه ای به حفظ دموکراسی ندارد؛ زیرا اگر این طور بود، بودجه کودتا را تأمین یا از دیکتاتورها حمایت نمی کرد؛ دولت هایی منتخب و دموکراتیک را مشابه آنچه در خصوص ونزوئلا صورت گرفت، تهدید به مداخله نظامی نمی کرد.
وي افزود آمریکا نمی تواند از حقوق بشر یا عدالت برای ما سخن بگوید، زیرا اگر این طور بود، این کشور می بایست معاهدات و کنوانسیون های بین المللی برای حفاظت از حقوق بشر را امضاء می کرد و سازوکارهای تحقیقاتی دیوان بین المللی دادگستری را تهدید نمی کرد و استفاده از شکنجه را ترویج نمی کرد یا از شورای حقوق بشر خارج نمی شد؛ همچنین کودکان مهاجر را خانواده هایشان جدا نکرده و آنها را داخل قفس قرار نمی داد.
اوو مورالس اظهار داشت آمریکا علاقه های به چندجانبه گرایی ندارد، زیرا اگر به چندجانبه گرایی علاقه داشت از توافق پاریس خارج نمی شد، حملات یکجانبه راه نیانداخته بود یا تصمیم هایی مانند اعلام غیرقانونی قدس به عنوان پایتخت اسرائیل را نمی گرفت. تحقیر چندجانبه گرایی از عطش آمریکا برای تسلط ژئوپولتیک و تصاحب منابع طبیعی سرچشمه می گیرد.
مورالس گفت با توجه به اوضاعی که به آن اشاره شد، علاقه دارم کشورهای فرانسه، آلمان، انگلیس، چین و روسیه را که در دفاع از توافق هسته ای امضاء شده با ایران قاطعیت نشان داده اند، ارج نهم. ما همچنین کشورهایی را که از توافق پاریس خارج نشده اند، تحسین می کنیم؛ کشورهایی که مدافع اصول برابری حاکمیت (ملی) کشورها هستند، کشورهایی که اصل عدم مداخله در امور داخلی (دیگران) را رعایت می کنند، کشورهایی که برای قوانین بین المللی، تعهداتی که داوطلبانه پذیرفته اند و همچنین چند جانبه گرایی، احترام قائلند. ما به این کشورها تبریک می گوییم.
رئیس جمهور بولیوی افزود وظیفه نسل ما این است که دنیایی عادلانه و امن تر را به نسل بعدی تحویل دهیم. این رویای ما تنها زمانی محقق شد که در کنار یکدیگر برای تثبیت جهانی چند قطبی همکاری کنیم؛ دنیایی با قوانین مشترک که مورد احترام همه باشد و از آنها در برابر همه تهدیدهایی که مقابل سازمان ملل صف آرایی کرده اند، محافظت شود.