به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، کارشناس مرکز اطلاع رسانی داروها و سموم دانشگاه علوم پزشکی شیراز، گفت: «سودوافدرین» نوعی داروی ضد احتقان است که بر روی رگهای خونی بینی تاثیر میگذارد، از این دارو برای درمان گرفتگی بینی و لولههای سینوسی استفاده میشود، اما بایداز عوارض جانبی آن آگاه باشیم.
دکتر کیمیا حمیری با اشاره به عدم آگاهی مردم از عوارض جانبی این دارو و سو استفاده از آن در میان عوام و یا برخی ورزشکاران افزود: «سودوافدرین» با افزایش ضربان قلب و ایجاد تنگی در رگهای خونی، باعث افزایش فشار خون شده و میتواند به عنوان یک محرک یا عامل دارویی که موجب بیداری میشود، مورد استفاده قرار گیرد.
وی «سودوافدرین» را یک داروی سمپاتومیمتیک و ترکیب محرک معرفی کرد که اثر سیستم عصبی سمپاتیک را تقلید میکند و ادامه داد: این دارو به تنهایی و یا اغلب به صورت ترکیب با داروهای دیگر مانند پاراستامول (استامینوفن)، آنتی هیستامین ها، کدئین، دکسترومتروفان یا داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID) مانند ایبوپروفن و یا آسپرین وجود دارد.
دکتر «حمیری» با تاکید بر اینکه این دارو باید با تجویز پزشک در دسترس بیماران قرار گیرد، یادآور شد: بیماران در صورت مصرف ضدافسردگیهای «مونو آمینو اسیداز» مانند «فورازولیدون»، «سلژیلین» و موارد مشابه باید پزشک خود را مطلع کنند.
کارشناس مرکز اطلاع رسانی داروها و سموم دانشگاه، اضافه کرد: مطالعات نشان داده اند که مصرف هم زمان «سودوافدرین» با «مونوآمین اکسیداز» (ضد افسردگی)، منجر به واکنشهای فشارخون و حتی بحرانهای پرفشاری میشود؛ هم چنین بیماران در صورتی که هرگونه بیماری قلبی و عروقی دارند و یا در صورتی که فشار خون بالا دارند و از داروهای کنترل فشارخون استفاده میکنند، باید به پزشک معالج خود اطلاع دهند.
این دکتر دارو ساز افزود: بیماران قبل از مصرف سودوافدرین در صورتی که دیابت دارند و از داروهای کنترل دیابت استفاده میکنند و یا اگر هرگونه اختلال در تیروئید اعم از کم کاری و پرکاری تیروئید، یا در صورت بارداری و شیردهی باید پزشک خود را مطلع سازند؛ برخی از قرصهای سودوافدرین میتواند حاوی «آسپارتام» یا «فنیل آلانین» باشد در نتیجه بیمارانی که دچار فنیل کتونوری (PKU) هستند نباید از این نوع قرصها استفاده کنند.
وی نکته مهم در مورد این دارو را منع مصرف آن در کودکان زیر چهار سال عنوان کرد و توضیح داد: به دلیل بی توجهی به این موضوع، مرگ ناشی از مصرف این دارو در کودکان بسیار گزارش شده است.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، مردم استان فارس در صورت داشتن هر گونه سوال میتوانند با مرکز اطلاع رسانی داروها و سموم دانشگاه علوم پزشکی شیراز با شماره تماسهای ۱۹۰ ویا ۱۴۹۰ و یا ۳۲۳۳۱۰۱۷ (۰۷۱) تماس گرفته و پرسش خود را با کارشناسان این مرکز در میان بگذارند.