تصويري روشن از انزواي آمريکا؛
تاکید ۱+۴ بر روابط گستردهتر اقتصادی با ایران
وزرای خارجه ۱+۴ بر تعهد مجدد کشورهای عضو برای اجرای کامل و موثر برجام، ازجمله در حوزه رفع تحریمها تاکید کردند.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما از نيويورک، جلسه وزرای امور خارجه ایران و 1+4 شامگاه دوشنبه دوم مهر ۱۳۹۷ در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک به ریاست خانم فدریکا موگرینی، نماینده عالی اتحادیه اروپایی، و با حضور وزرای امور خارجه ایران، فرانسه، روسیه، چین، انگلیس و آلمان برگزار شد.
این نشست پیش از تلاش آمریکا برای استفاده ابزاری از شورای امنیت و اجرای نمایش علیه ایران از اهمیت ویژه ای برخوردار بود و حمایت اروپا، چین و روسیه از ایران و برجام، و انزوای آمریکا را به روشنی به تصویر کشید.
در پایان این نشست وزرای امور خارجه ایران و کشورهای ۴+۱ اقدام به صدور بیانیه مشترکی نمودند که واجد نکات مهم و قابل توجهی می باشد. وزرای امور خارجه در این بیانیه بر اعلام تعهد مجدد کشورهای عضو برجام بر اجرای کامل و موثر این توافق، از جمله در حوزه رفع تحریم ها تاکید کرده و اذعان نمودند که رفع تحریم ها و برخورداری ایران از منافع اقتصادی حاصله، بخش کلیدی و حیاتی برجام است.
وزرای امور خارجه در این بیانیه اظهار تاسف عمیق خود را نسبت به خروج آمریکا از برجام اعلام داشته و در یک مقابله آشکار با تحریم های یکجانبه آمریکا، بر تعهدات خود مندرج در بیانیه قبلی در تاریخ ۱۵ تیر ۹۷ در موضوعاتی همچون حفظ و ارتقاء روابط گسترده تر اقتصادی با ایران؛ حفظ و استمرار کانالهای مؤثر مالی برای تعامل با ایران؛ تداوم صادرات نفت و میعانات گازی، محصولات نفتی و پتروشیمی؛ و ... تاکید کردند. آنها همچنین تعهد خود را به پیگیری اقدامات مشخص و موثر برای تضمین کانالهای پرداخت با ایران تکرار کردند.
نظر به فوریت و ضرورت حصول به نتایج ملموس، وزرای امور خارجه از پیشنهادات عملی برای حفظ و توسعه کانال های پرداخت و به طور مشخص ابتکار تاسیس یک «سازوکار ویژه» برای تسهیل پرداخت های مربوط به صادرات (شامل نفت) و واردات ایران، که فعالان اقتصادی را در تعقیب تجارت مشروع با ایران مساعدت نموده و به آنها اطمینان مجدد میدهد، استقبال کردند. آنها همچنین بر اراده قوی خود برای حمایت از فعالیت بیشتر برای عملیاتی کردن فوری این «سازوکار ویژه» در کنار تداوم تعامل با شرکای منطقه ای و بین المللی تصریح نمودند.
بیانیه وزرای امور خارجه ایران و کشورهای ۱+۴ دیگر کشورها را نیز به اتخاد سیاست ها و ایجاد سازوکارهای مشابه در روابط اقتصادی خود با ایران تشویق نموده و خواهان حفظ و تقویت روابط دوجانبه اقتصادی با ایران و بسیج همه امکانات از جمله از طریق همکاری با کشورهای ثالث برای عادی سازی موثر روابط تجاری و بازرگانی با ایران شده است، که بیان آشکار اراده اعضا برای حفظ برجام است و آشکارا در مقابل اراده آمریکا برای نابودی برجام و اعمال مجدد تحریم ها بر ایران قرار دارد.
متن کامل بیانیه وزرای خارجه عضو برجام که توسط دکتر محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان و فدریکا موگرینی نماینده عالی اتحادیه اروپا که همزمان با کنفرانس مطبوعاتی مشترک در محل سازمان ملل متحد منتشر می شود، بدین شرح است:
1.نشست وزیران 1+4 (چین، فرانسه، آلمان، فدراسیون روسیه، انگلیس به اضافه نماینده عالی اتحادیه اروپا برای امور خارجی و امنیتی) و جمهوری اسلامی ایران، اعضای برنامه جامع اقدام مشترک، در 2 مهرماه 1397 در نیویورک برگزار شد. اعضا مسیرهای پیش رو برای تضمین اجرای کامل و موثر توافق هسته ای در تمامی ابعاد را بررسی کردند. آنها همچنین فرایند یافتن و عملیاتی کردن راهکارهای عملی برای مسایل ناشی از خروج یکجانبه ایالات متحده از این توافق و و وضع مجدد تحریم هایی که وفق برجام و پیوست شماره دو آن رفع شده بود؛ موضوعی که عمیقا موجب تاسف است، را مورد مداقه قرار دادند.
2. نشست به ریاست خانم فدریکا موگرینی، نماینده عالی اتحادیه اروپایی، و با حضور اعضای برجام در سطح وزرای خارجه برگزار شد.
3. اعضای برجام مجددا بر تعهد خود نسبت به اجرای کامل و موثر آن در کمال حسن نیت و در یک فضای سازنده تاکید نمودند. آنها خاطرنشان نمودند برجام یک عنصر کلیدی در ساختار جهانی عدم اشاعه بوده و یک دستاورد بسیار مهم در حوزه دیپلماسی چندجانبه می باشد که بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ با اتفاق آرا مورد تایید شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار گرفته است.
4. اعضا تصدیق کردند همانطور که دوازده گزارش پیدر پی آژانس بین المللی انرژی اتمی تایید کرده است، ایران به اجرای کامل و موثر تعهدات هسته ای خود ادامه داده و بر ضرورت تداوم این عملکرد تاکید کردند. اعضا کماکان پروژه مدرن سازی رآکتور تحقیقاتی اراک به عنوان بخشی از برجام و طرح تبدیل تاسیسات فردو به یک مرکز هسته ای، فیزیک و فناوری را مورد حمایت قرار خواهند داد. اعضا همچنین مجددا حمایت خود را از پروژه هایی که در حوزه همکاری هسته ای صلح آمیز در چارچوب پیوست شماره سه برجام قرار دارند اعلام کردند.
5. اعضا اذعان نمودند که در کنار اجرای تعهدات هسته ای از سوی ایران، رفع تحریم ها و از جمله برخورداری ایران از منافع اقتصادی حاصله از آن، یک بخش حیاتی از برجام است.
6. اعضا بر اراده خود برای حمایت از آزادی فعالان اقتصادی در تعقیب کسب و کار مشروع با ایران، در تطابق کامل با قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل، تاکید کردند.
7. اعضا همچنین فعالیتهای فشرده و پیشرفتهای ماهوی که تاکنون صورت گرفته است، تشدید گفتگوهای فنی، تلاشهایی که برای حفظ و تقویت روابط دوجانبه اقتصادی انجام می شود، بسیج منابع قابل توجه توسط همه اعضا، از جمله با کشورهای ثالث علاقمند برای حمایت از برجام، و پیگیری به موقع و موثر عادی سازی روابط تجاری و بازرگانی با ایران را مورد توجه و تاکید قرار دادند.
8. در این زمینه، اعضا از بهروزسانی «قانون انسداد» اتحادیه اروپا، و اعطای مجوز به بانک سرمایهگذاری اروپا برای اینکه ایران نیز واجد شرایط برای دریافت وام های خارجی محسوب شود، و اینکه این بهروزسانی در 16 مرداد اجرایی شده است، استقبال کردند.
9. اعضا تداوم تعهد خود به اهداف مندرج در بیانیه وزرای جلسه به ویژه پیگیری اقدامات مشخص و موثر برای تضمین کانالهای پرداخت با ایران، و تداوم صادرات نفت و میعانات گازی، محصولات نفتی و پتروشیمی را مجددا مورد تایید قرار دادند.
10. نظر به فوریت و ضرورت حصول به نتایج ملموس، اعضا از پیشنهادات عملی برای حفظ و توسعه کانالهای پرداخت و به طور مشخص ابتکار تاسیس یک «سازوکار ویژه» برای تسهیل پرداختهای مربوط به صادرات (شامل نفت) و واردات ایران، که فعالان اقتصادی را در تعقیب تجارت مشروع با ایران مساعدت نموده و به آنها اطمینان مجدد میدهد، استقبال کردند. اعضا مجددا بر اراده قوی خود برای حمایت از فعالیت بیشتر برای عملیاتی کردن این «سازوکار ویژه» در کنار تداوم تعامل با شرکای منطقه ای و بین المللی تصریح نمودند.
11. اعضا بر تصمیم خود برای حمایت از راهکارهای عملیاتی درخصوص موارد فوق تاکید و توافق کردند پیشرفتهای حاصله را به دقت زیر نظر داشته باشند و جلسه کمیسیون مشترک را، از جمله در سطح وزیران، به نحو مقتضی برای پیشبرد تلاشهای مشترک تشکیل دهند.
12. اعضای برجام خاطرنشان نمودند این ابتکارها با هدف حفظ برجام صورت میگیرد که در جهت منافع بینالمللی است.