پخش زنده
امروز: -
ادامه مواضع قيم مابانه مقامات آمريکايي همزمان با تنزل جايگاه بين المللي کاخ سفيد.
مقامات آمريکايي همچنان در موضعي قيم مابانه درباره مسائل جهاني اظهار نظر مي کنند و تصميم مي گيرند، اين در حالي است که به نظر ميرسد جايگاه کاخ سفيد در مناسبات بين المللي - بويژه پس از نشستن دونالد ترامپ بر کرسي رياست جمهوري در کاخ سفيد - بشدت تنزل يافته است.
به عنوان مثال وزیر امورخارجه آمریکا امروز بر خلع سلاح هسته ای کامل در کره شمالی تاکید کرد. وي همچنين گفته است: آمريکا تلاش می کند با فعالیت های بدخواهانه روسیه در سراسر جهان مقابله کند.
از طرف ديگر، خبرها حاکي از اين است که کنفرانس سالانه سازمان موسوم به "اتحاد علیه ایران هسته ای" سه شنبه 25 سپتامبر (3 مهر) با حضور مقامات دولتی و کارشناسان آمریکایی و کشورهای دیگر جهان در نیویورک برگزار می شود. گفته ميشود جان بولتون مشاور امنیت ملی آمریکا و مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا سخنرانان اصلی این کنفرانس هستند.
اين اظهارات و اقدامات قيم مابانه در حالي است که برخي محافل کارشناسي و رسانه اي آمريکا از تنزل جايگاه بين المللي اين کشور خبر مي دهند.
پایگاه اینترنتی آمریکایی بیزینس اینسایدر امروز نوشت: دومین حضور دونالد ترامپ در سازمان ملل احتمالا موجب خواهد شد آمریکا بیش از پیش نفوذ سیاسی خود را در عرصه جهانی از دست بدهد.
این پایگاه اینترنتی آمریکایی در تفسیری با تاکید بر اینکه به علت مواضع تند واشنگتن در برابر ایران، شورای حقوق بشر و فلسطین روابط آمریکا با جهان به شدت آسیب دیده است، افزود: درحالی که کشورهای عضو سازمان ملل از قلدری ها و سازش ناپذیری های آمریکا به ستوه آمده اند، اقدامات یکجانبه دولت ترامپ روز به روز نخ نماتر می شوند و رئیس جمهور آمریکا بیش از پیش محدودیت های رویکرد یکجانبه و بیش از حد ملی گرای خود به دیپلماسی را درمی یابد، رویکردی که دیگر انگیزه ای برای دیگر کشورها ایجاد نمی کند تا خود را با اهداف آمریکا متحد سازند.
بر اساس اين گزارش در یک سال گذشته آمریکا برخلاف خواسته متحدان نزدیک خود، به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) آسیب جدی رساند. شورای حقوق بشر سازمان ملل را ترک کرد. از طرف دیگر سفارت آمریکا در اسرائیل را از تل آویو به قدس منتقل و کشورهای عضو سازمان ملل را نیز تهدید کرد که در مجمع عمومی این تصمیم را محکوم نکنند. کمک مالی به سازمان وابسته به سازمان ملل را که از آوارگان فلسطینی حمایت می کند، متوقف کرد و قصد دارد سفارت فلسطین را از واشنگتن خارج کند. علاوه بر اين آمريکا تهاجمی همه جانبه ضد دیوان کیفری بینالمللی به راه انداخته است، نهادی که بیش از نیمی از کشورهای عضو سازمان ملل در آن عضویت دارند.
نویسنده اين گزارش در انتها نتیجه مي گيرد که پس از گذشت دوسال از آغاز دوره "اول آمریکا" این کشور با پیامدهای کناره گیری از رهبری جهانی و عقب نشینی به دوره ملی گرایی تنگ نظرانه مواجه می شود.
جالب اينکه آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، نيز هفته گذشته با ابراز تاسف بیان کرد، یکی از تلفات عملکرد آمریکا، "قدرت نرم" این کشور بوده که در سطح جهانی کاهش یافته است. دیگر کشورهای عضو سازمان ملل دیگر به آمریکا به عنوان یک رهبر یا حتی شریکی قابل اعتماد نمی نگرند. آنها از اقدامات خودسرانه ترامپ به ستوه آمده اند. حتی برخی از آنها برای پر شدن خلاء به وجود آمده براثر کناره گیری آمریکا، به چین چشم دوخته اند.
شايد به علت نگراني از تنزل جايگاه بين المللي آمريکا است که جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید مي گويد: سخنرانی روز سه شنبه دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا در مجمع عمومی سازمان ملل متحد درباره جایگاه آمریکا در جهان و حاکمیت این کشور خواهد بود.
اما آيا جايگاه بين المللي آمريکا تنها با سخنراني رئيس جمهور آمريکا در اين زمينه ارتقاء ميابد؟ يا اين که چند جانبه گرايي و ديدگاه ها و رويه ها صحيح و عقلايي است که چنين نتيجه اي به دنبال دارد؟
--------------------------------------
عبدالرضا خليلي