با وجود شمار بالای قربانیان حملات ائتلاف متجاوز به یمن؛
حمایت آمریکا از عربستان و امارات در کشتار یمنیها
نیویورک تایمز: بدون تائید پمپئو درخصوص تلاش عربستان و امارات برای کاهش حداقلی تلفات غیرنظامیان یمن، نیروهای ائتلاف دیگر از سوخت رسانی هوایی آمریکا برخوردار نمیشدند.
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صداوسيما؛ پایگاه اینترنتی نیویورک تایمز در مقاله ای به بررسی این موضوع پرداخت که با وجود شمار بالای قربانیان غیر نظامی حملات ائتلاف متجاوز کشورهای عربی به یمن، آمریکا باز هم تلاش های عربستان سعودی و امارات را برای جلوگیری از کشته شدن غیر نظامیان کافی دانست. در صورتی که وزیر امور خارجه آمریکا از تایید کافی بودن این تلاش ها خودداری می کرد، دولت آمریکا به لحاظ قانونی نمی توانست به برخی حمایت ها از این (به اصطلاح) ائتلاف ادامه دهد. به بیان دیگر، دولت آمریکا تمایلی ندارد تا ائتلاف را به ارتقای اقدامات خود با هدف جلوگیری از کشته شدن غیر نظامیان در یمن وادار کند.
در این مقاله آمده است با وجود حملاتی که هر بار باعث کشته شدن دهها غیر نظامی در یمن می شود، دولت ترامپ روز چهارشنبه اعلام کرد عربستان سعودی و امارات عربی متحده برای به حداقل رساندن تاثیرات مرگبار ناشی از کارزار نظامی خود در یمن، تلاش کافی انجام می دهند.
تایید این موضوع که توسط مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا صورت گرفت، به لحاظ قانونی اقدامی لازم بود تا بدین ترتیب به هواپیماهای نظامی آمریکایی همچنان اجازه داده شود تا سوخت رسانی هوایی به جنگنده های سعودی و امارات را ادامه دهند. عربستان سعودی و امارات عربی متحده، اعضای مهم ائتلاف (متجاوز) کشورهای عربی هستند که درگیر جنگی بی رحمانه در یمن است؛ جنگی که وخیم ترین بحران انسانی در جهان را رقم زده است.
اظهار این سخنان توسط پمپئو در حالی صورت گرفت که نگرانی ها در واشنگتن درباره پیگرد قضایی این (به اصطلاح) ائتلاف در خصوص جنگ در حال افزایش است. همچنین شماری از قانونگذاران آمریکایی در این خصوص نگرانی دارند که از تسلیحات آمریکایی در ارتکاب جنایات جنگی استفاده شود و اینکه مقامات آمریکایی ممکن است در نهایت در این خصوص مسئول شناخته شوند.
بدون تائید پمپئو درخصوص تلاش عربستان و امارات براي کاهش حداقلي تلفات غيرنظاميان يمن، نیروهای ائتلاف دیگر از سوخت رسانی هوایی آمریکا برخوردار نمی شدند.
(به اصطلاح) ائتلاف کشورهای عربی، در تلاش برای بیرون راندن جنبش انصارالله یمن از صنعا پایتخت این کشور، اقدام به بمباران مراسم عروسی، مراسم خاکسپاری، کارخانه ها و دیگر زیرساخت های غیر نظامی در این شهر کرده است. در این حملات عموماً تسلیحاتی مورد استفاده قرار گرفته که از آمریکا خریداری شده است. این حملات هوایی باعث شکل گیری انتقادهای شدید بازرسان سازمان ملل و گروه های مدافع حقوق بشر شده است.
ماه گذشته، (به اصطلاح) ائتلاف یک حمله هوایی را نزدیک یک اتوبوس حامل دانش آموزانی انجام داد که به یک اردوی مذهبی رفته بودند. بر اثر این حمله، دهها نفر کشته شدند. دیدبان حقوق بشر نیز این حمله را "یک جنایت جنگی آشکار" توصیف کرد.
کنگره آمریکا در پاسخ به حملات مشابه، در یک طرح دفاعی که ماه گذشته توسط رئیس جمهور ترامپ امضا شد، بندی را اضافه کرد که بر اساس آن، پمپئو باید تایید کند که عربستان سعودی و امارات عربی متحده، تلاش های کافی برای پرهیز از آسیب به غیر نظامیان را (در یمن) انجام می دهند. بدون تایید این موضوع توسط پمپئو، نیروهای ائتلاف دیگر از سوخت رسانی هوایی آمریکا برخوردار نمی شدند.
پمپئو روز چهارشنبه در بیانیه خود اعلام کرد که (به اصطلاح) ائتلاف، تلاش های کافی را برای پرهیز از آسیب به غیر نظامیان انجام داده است.
پمپئو در این باره گفت: "دولت های عربستان سعودی و امارات عربی متحده در حال انجام اقداماتی قابل توجه هستند تا خطر آسیب های وارده به غیر نظامیان و زیرساخت های غیر نظامی ناشی از عملیات نظامی این دولتها را کاهش دهند."
وی همچنین گفت پایان دادن به جنگ در یمن، "یک اولویت امنیت ملی" است و اینکه آمریکا به همکاری با متحدان خود در حاشیه خلیج (فارس) ادامه خواهد داد تا گفتگوهای صلح را پیگیری و ارائه کمک های بشردوستانه را تضمین کند.
موسسه خیریه آکسفام، که از مدتها قبل اقدام به ارائه کمک به غیر نظامیان یمنی می کند، این تصمیم را مورد انتقاد قرار داد و اعلام کرد این تصمیم گیری، باعث شده است یک جنگ وحشتناک ادامه پیدا کند.
در بیانیه موسسه آکسفام در این باره آمده است: "وزارت امور خارجه آمریکا نشان داد به صورت کورکورانه از عملیات نظامی در یمن حمایت می کند، بدون آنکه به حقایق، اصول اخلاقی یا حقوق بشردوستانه پایبند باشد. این دولت، در حال حمایت مضاعف از سیاست ناکام خود مبنی بر تشدید عملی و صریح بزرگترین بحران بشردوستانه جهان است."
جنگ در یمن در سال 2014 و زمانی آغاز شد که جنبش انصارالله کنترل شمال غرب یمن از جمله پایتخت را به دست گرفت و دولت این کشور مستعفی و فراری شد.
در ماه مارس سال 2015، ائتلافی از کشورهای عربی به سرکردگی عربستان سعودی، کارزار بمباران یمن را آغاز کرد تا بدین ترتیب جنبش انصارالله را بیرون براند و دولت (مستعفی و فراری) یمن را دوباره بر سر کار بگمارد. این کارزار تا کنون نتوانسته است هیچ یک از این دو هدف را محقق کند، و جنگ به گسترش گرسنگی و بیماری های خطرناک مانند وبا منجر شده است.
این مداخله، هم برای مقامات دولت اوباما و هم دولت ترامپ، یک معضل بوده است. این دو دولت بر سر دوراهی قرار گرفتند، اینکه از متحدان خود در حاشیه خلیج (فارس) که میلیاردها دلار را بابت خرید سلاح های آمریکایی هزینه کرده اند حمایت کنند، یا آنکه این متحدان را بابت آغاز جنگی مسئول بدانند که به گفته گروه های مدافع حقوق بشر و دیگران، باعث آسیب فاجعه بار به غیر نظامیان شده است.
آمریکا پیشنهاد کرده است به این کارزار کمک هایی را انجام دهد، اطلاعات را در اختیار (به اصطلاح) ائتلاف بگذارد، به عربستان سعودی در حفاظت مرزهای جنوبی خود کمک کند، و به جنگنده های ائتلاف در هنگام پرواز سوخت رسانی کند. اما مقامات آمریکایی در این باره اعلام کردند هیچ نقشی در گزینش اهداف نظامی نداشته اند.
بخش عمده ای از این بحث ها در خصوص این مسئله بوده است که بهترین راه پیش روی آمریکا برای تحت تاثیر قرار دادن اقدامات (به اصطلاح) ائتلاف، چیست. برخی خواهان اقدامات تنبیهی علیه این ائتلاف شده اند؛ اقداماتی از قبیل محدود کردن کمک های نظامی. دیگران نیز در تقابل با این استدلال، اعلام کرده اند خودداری آمریکا از مشارکت در این جریان می تواند باعث وخیم تر شدن اوضاع شود.
دولت آمریکا تمایلی ندارد تا ائتلاف را به ارتقای اقدامات خود با هدف جلوگیری از کشته شدن غیرنظامیان در یمن وادار کند.
استدلال های مطرح شده در دسته دوم، روز چهارشنبه شایع تر بود؛ دست کم به این علت که میان کاخ سفید و کشورهای حاشیه خلیج (فارس) روابط محکمی برقرار است.
اندرو میلر معاون امور سیاسی «طرح دموکراسی خاورمیانه» در این باره گفت در واشنگتن، برخی مقامات دولت ترامپ که در حال پیگیری جنگ در یمن هستند، در گفتگوهای داخلی میان مقامات دولت به شکلی فزاینده در خصوص کشته شدن غیر نظامیان در یمن ابراز نگرانی کرده اند. وی افزود این افراد شامل مقاماتی هستند که در وزارت امور خارجه و وزارت دفاع آمریکا درباره این موضوع فعالیت می کنند.
میلر، که در دولت اوباما در شورای امنیت ملی آمریکا در خصوص سیاست گذاری های خاورمیانه فعالیت می کرد و از مقامات وزارت امور خارجه بود، در این باره گفت: "به نظر من نگرانی ها در این خصوص رو به افزایش است، اما این نگرانی ها به نقطه ای نرسیده است که به تغییر در سیاستگذاری تبدیل شود."
میلر در ادامه گفت برخی سیاستگذاران، از جمله افرادی که برای پیگیری مسائل سیاسی برگزیده شده اند، در خصوص تقویت روابط با عربستان سعودی و امارات عربی متحده بی میل هستند، به این علت که "این پرسش مطرح است که آیا جنایت های جنگی در حال وقوع است یا نه."
با وجود این مسائل، مقامات مذکور دسترسی مستقیمی به کاخ سفید و اعضای کابینه ندارند، یا این گونه دسترسی های آنها محدود و اندک است. جرد کوشنر، داماد ترامپ و مشاور عالی کاخ سفید در امور خاورمیانه (غرب آسیا) نیز با مقامات سعودی و امارات در تماس نزدیک است.
میلر در این باره گفت: "روابط با کشورهای خلیج فارس دچار نقص و آسیب است، آن هم به واسطه وجود این دیدگاه میان سعودی ها و اماراتی ها که همه آنچه آنها بدان نیاز دارند، ترامپ و کوشنر است. آنها عقیده دارند به هیچ کس دیگری نیاز ندارند."
مقامات عربستان سعودی اعلام می کنند (به اصطلاح) ائتلاف، حداکثر تلاش خود را به کار می بندد تا آسیب ها به غیر نظامیان را به حداقل برساند. همچنین به گفته این مقامات، ائتلاف یک نهاد داخلی را ایجاد کرده است که وظیفه آن، تحقیق کردن درباره گزارش های منتشر شده با موضوع نقض حقوق جنگ است. اوایل ماه کنونی بود که (به اصطلاح) ائتلاف به وقوع "اشتباهاتی" در بمباران یک اتوبوس حامل دانش آموزان اذعان کرد و گفت افرادی که مسئول این حادثه بودند، مسئول شناخته خواهند شد.
در تایید اقدامات (به اصطلاح) ائتلاف توسط پمپئو آمده است دولت ترامپ متوجه شده است که "میزان کشته شدن غیر نظامیان، بسیار بالاست." اما در این تائیدیه همچنین آمده است ائتلاف، گام هایی را برای بهبود اوضاع برداشته است که از جمله آن می توان به ایجاد فهرست اهدافی حساس اشاره کرد که حمله به آنها ممنوع اعلام شده است. همچنین خلبان های سعودی تحت آموزش های نیروهای آمریکایی قرار گرفته اند تا در حملات خود مانع مرگ غیر نظامیان شوند.
گروه های مدافع حقوق بشر اعلام کرده اند تلاش هایی مشابه از چند سال پیش در جریان بوده است، و چنین به نظر می رسد که این تلاش ها تاثیر اندکی داشته است. برخی از آنها آشکارا، نفع (به اصطلاح) ائتلاف از تحقیقات درباره اقدامات خود را زیر سوال برده اند.
در گزارشی که اخیرا توسط دیدبان حقوق بشر درباره نهاد تحقیقاتی ائتلاف منتشر شد آمده است این نهاد نتوانسته است "تحقیقاتی معتبر، بی طرفانه و شفاف را درباره موارد نقض حقوق جنگ نسبت داده شده به ائتلاف انجام دهد."
دیگران نیز ائتلاف را به انجام ندادن اقدامات کافی متهم می کنند.
«لری ال. لوییس Larry L. Lewis » از مقامات پیشین وزارت امور خارجه آمریکا در سال های 2015 و 2016 پنج بار به عربستان سعودی سفر کرد تا به نیروی هوایی این کشور در ارتقای هدف گیری ها و همچنین تحقیقات، کمک کند. وی در این باره گفت تائیدیه پمپئو نشان می دهد دولت آمریکا، یا تمایلی ندارد تا (به اصطلاح) ائتلاف را به ارتقای اقدامات خود وادار کند، یا آنکه نمی داند "انجام دادن هر اقدام ممکن" برای کاهش قربانیان غیر نظامی به چه معنا است.
لوییس در رایانامه خود در این باره نوشت: "کارهای بیشتری است که می تواند انجام شود. اینکه آیا دولت آمریکا تمایل به انجام کارهای بیشتر دارد یا نه، موضوعی متفاوت است."