رئیس کمیسیون سیاست خارجی مجلس ترکیه؛
ناکارآمدی آمریکا در عرصه تحولات سوریه
آمریکا به مهره ای ناکارآمد در روند حل مسائل سوریه تبدیل شد در حالیکه همکاری ترکیه، ایران و روسیه به بهبود اوضاع سوریه کمک کرده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از روزنامه آکشام، رئیس کمیسیون سیاست خارجی مجلس ترکیه تصریح کرد آمریکا به علت خودداری از شرکت در روند حل مسائل سوریه به مهره ای ناکارآمد تبدیل شد در حالیکه همکاری ترکیه، ایران و روسیه به بهبود اوضاع سوریه کمک کرده است و آنکارا این امتیاز را کسب کرده است که در صحنه سوریه با روسیه و ایران که دارای تاریخ عمیق و مشترک و تجارب غنی هستند، به عنوان دو کشور عاقل با مهارت به بازی شطرنج دیپلماتیک ادامه دهد.
ولکان بوزکر طرح مسائلی مانند وقوع جنگ جهانی در صورت حمله نظام سوریه به ادلب را یک سناریوی افراطی و بدون احساس مسئولیت و مبتنی بر اطلاعات غلط و مسموم دانست و گفت ادعای جنگ جهانی یک امر جدی است و نباید از آن سخن گفت با وجود سلاحهای پیچیده و ساختارهای درهم تنیده و تغییرات ایجاد شده در توازن قوای بین ابر قدرتها، سخن گفتن از جنگ جهانی اشتباه و خطرناک است.
وی بر خلاف ادعاهای رسانه ها مبنی بر حملات گسترده هوایی به ادلب اذعان کرد روسیه حملات هوایی محدودی به نقاط استقرار گروه های تروریستی در ادلب را آغاز کرده است."
ولکان بوزکر رئیس کمیسیون سیاست خارجی مجلس ترکیه در مصاحبه با روزنامه آکشام گفت: دولت ترکیه اجازه ورود پناهندگان سوری به ترکیه را نخواهد داد و آنها را دراردوگاه های پناهندگان در خاک سوریه نگه خواهد داشت . ولکان بوزکر عضو حزب عدالت و توسعه با اشاره به حملات هوائی روسیه به ادلب گفت: تعداد زیادی از حملات با استفاده از پهپادها به پایگاه هوائی نظامی مهم روسیه در حمیمیم انجام شد. روسیه اعلام کرد برای مقابله با گروه های تروریستی مستقر در ادلب تدابیر امنیتی اتخاد خواهد کرد. بدین سبب از اوایل هفته حملات هوایی محدودی به نقاط استقرار گروه های تروریستی در ادلب را آغاز کرد.
بوزکر گفت: ظرفیت ترکیه برای پذیرش پناهندگان جدید سوری پر شده است. اگر حملات هوایی روسیه و حملات زمینی ارتش سوریه در ادلب ادامه یابد، موج جدید پناهندگان سوری آغاز خواهد شد. اما ترکیه آنها را در اردوگاه های پناهندگان در خاک سوریه نگه داری خواهد کرد و اجازه ورود آنها به ترکیه را نخواهد داد.
بوزکر با اشاره به اجلاس سران ایران، ترکیه و روسیه در تهران گفت: هر سه کشور و بخصوص ترکیه از آغاز بحران خونین سوریه با صداقت تمام تلاش می کنند که خونریزی پایان یابد. اما آمریکا به علت خودداری از شرکت در این روند، ائتلاف(بین المللی/ دوستان سوریه) برای حل مسئله سوریه نا کارآمد شد. مذاکرات صلح سوریه در ژنونیز چندان نتیجه بخش نبود. رهبران سه کشور ایران، ترکیه و روسیه در اجلاس آستانه برای حل مسئله سوریه اقدامات مهمی انجام دادند. مصوبات سوچی نیز زمینه اجرای طرح صلح ژنو را فراهم آورد. اجلاس تهران بعد از سوچی نیز از نظر ابعاد مختلف موفقیت آمیز بود. تصمیمات جدیدی گرفته شد و منتظر اجرای بیانیه تهران هستیم.
ادلب از نظر بافت جمعیتی سوریه، کوچک است. باید برای پاکسازی تروریستها از ادلب با دقت تمام عمل شود. باید از به خطر انداختن جان مردم غیر نظامی خودداری شود، در غیر اینصورت گروه های تروریستی از آن منتفع خواهند شد. کشته شدن غیر نظامیان ، موج جدید پناهندگان را بوجود خواهد آورد و بحران انسانی عمیقتر خواهد شد. ترکیه افزایش کشتار غیر نظامیان را تحمل نمی کند. امیدوارم (ایران و روسیه) در روند اجرای مصوبات اجلاس تهران، حساسیتهای ترکیه را در نظر بگیرند و روح توافق آستانه را حفظ و بدان عمل کنند. هر سه کشور منافع خاص خود را دارند. اما مسئولیت انسانی نیز دارند. اگر سه کشور برای حل بحران سوریه وارد عمل نمی شدند، اوضاع بدتر می شد. اکنون اوضاع سوریه نسبت به هفت سال قبل امیدوارکننده تر است. مدتی بیش از 40 درصد خاک سوریه در اختیار داعش قرار داشت و جنگ گسترده ای ادامه می یافت. سه میلیون آواره سوری به ترکیه ، 6 میلیون به اردن و لبنان پناهنده یا داخل سوریه آواره شدند. همکاری ترکیه، ایران و روسیه به بهبود اوضاع سوریه کمک کرده است. همه می دانند که چه کسانی در ادلب حضور دارند. 30 هزار نفر ازرهبران و شبه نظامیان هیئت تحریر الشام در ادلب مستقر شده اند. باید صف آنها را از مردم عادی جدا کرد. در آنصورت ، لزومی بر آغاز عملیات نظامی(ارتش سوریه) وجود نخواهد داشت.
خبر نگار روزنامه آکشام سئوال کرد؛ آیا اگر سناریوی وحشتناک عملیات نظامی آغاز شود، این امر به جنگ گسترده ای با شرکت آمریکا، روسیه، ایران و حتی برخی از کشورهای اروپایی منجر خواهد شد؟
بوزکر پاسخ داد: تعداد زیادی از حملات با استفاده از پهپادهای مسلح به پایگاه هوائی نظامی مهم روسیه در حمیمیم انجام شد. روسیه اعلام کرد برای مقابله با گروه های تروریستی مستقر در ادلب تدابیر امنیتی اتخاذ خواهد کرد. بدین سبب روسیه از اوایل هفته جاری حملات هوائی محدودی را به نقاط استقرار گروه های تروریستی در ادلب آغاز کرد.
ولکان بوزکر افزود: جیش الفتح ( نیروهای تحت آموزش ترکیه و آمریکا و حمایت عربستان سعودی) متشکل از چند گروه تروریستی و بخصوص جبهه النصره در سال 2015 ادلب را تصرف کردند. اما بعد از آن چند گروه تروریستی دیگر از مناطق مختلف سوریه به ادلب منتقل شدند. در نشست آستانه برای تاسیس مناطق کاهش تنش و درگیری تصمیم گرفته شد. در نتیجه 4 منطقه از جمله ادلب به عنوان مناطق کاهش تنش و درگیری اعلام شدند. ارتش ترکیه در ادلب 12 نقطه نظارت بر کاهش درگیری را تاسیس و نیرو مستقر کرد(ترکیه در چند روز اخیرتعداد نیروهای نظامی و زرهی و توپخانه در این 12 نقطه نظارتی را افزایش داده است). ارتش رژیم سوریه سه منطقه کاهش درگیری شامل غوطه شرقی، شمال حمص و درعا- قنیطره را کاملا تصرف کرد . سپس اعضای گروه های تروریستی و مردم غیر نظامی را به ادلب منتقل کرد. ادلب که یک قصبه کوچک بود به شهری با 3.5 میلیون نفرجمعیت تبدیل شد. هیئت تحریر الشام با بیش از 30 هزار نیروی مسلح که در 28 اوت 2018 توسط ترکیه گروه تروریستی اعلام شده است، در همه مناطق ادلب مستقر شده است. گروه تروریستی داعش در حال متلاشی شدن کامل است. ممکن است برخی از اعضای داعش به هیئت تحریر الشام ملحق شده باشند.
این مقام ترکیه ای در پاسخ به این پرسش که آیا هیئت تحریر الشام که ترکیه آنرا 28 اوت در فهرست تروریسم قرار داد، مانند داعش یا یگانهای مدافع خلق و حزب اتحاد دموکراتیک YPG/PYD تهدید کننده امنیت ملی ترکیه است؟ گفت : جبهه النصره با نام جدید هیئت تحریر الشام شاخه القاعده در سوریه و یک سازمان کاملا تروریستی است و امکان دارد برخی از اعضای داعش به هیئت تحریر الشام ملحق شده باشند. ادلب با چنین پیچیدگی امنیتی روبرو است. ترکیه معتقد است در ادلب شبه نظامیان و گروه های تروریستی وجود دارند. اما حملات هوائی روسیه و نظامی زمینی ارتش سوریه به ادلب باعث کشته شدن مردم بیگناه و غیر نظامیان نیز خواهد شد. حتی نزدیک به 800 هزار تا یک ملیون نفرآواره و پناهنده خواهند شد. در مناطق امن نیروهای ارتش ترکیه حضور دارند. در12 نقطه نظارت بر کاهش تنش نیز در اطراف ادلب مستقر است و با تهدیدات امنیتی روبرو نیستند.
ادعای وقوع جنگ جهانی یک سناریوی افراطی و بدون احساس مسئولیت است. اطلاعات غلط و مسموم درباره وقوع جنگ جهانی در جهان و ترکیه منتشر شده است. ادعای جنگ جهانی یک امر جدی است و نباید از آن سخن گفت. با وجود سلاحهای پیچیده و ساختارهای درهم تنیده و تغییرات ایجاد شده در توازن قوای بین ابر قدرتها، سخن گفتن از جنگ جهانی اشتباه و خطرناک است. سلاحهای پیچیده در جهان توازن وحشت بوجود آورده است. برای عدم بکارگیری سلاحهای پیچیده یک نوع توازن قوا بوجود آمده است. در صورت بکارگیری آنها، همه طرفها دچار ویرانی و تخریب خواهند شد. توازن وحشت ویرانی بوجود آمده است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا آمریکا از اجلاس سران سه کشور برای صلح ناراحت است و اینکه گفته می شود، آغاز درگیری در این منطقه به نفع آمریکاست. آیا این نظریه درست است؟ خاطرنشان کرد : ترامپ بعد از آنکه رئیس جمهور شد اعلام کرد در سوریه حضور نخواهد داشت. اما آمریکا موقعیکه که لازم بود در سوریه حضور داشته باشد، در صحنه حاضر نشد. اگر آمریکا در موقع لزوم در سوریه قدرت نمائی می کرد، اوضاع جدید در سوریه بوجود نمی آمد و سوریه تا این حد تجزیه نمی شد. روسیه تا این حد در سوریه قدرت نمی گرفت. ترکیه نیز ناچار نمی شد عملیات سپر فرات و عفرین را آغاز کند. دلیل اشتباه فاحش آمریکا نیز همین است. آمریکا می توانست ترکیه را به عنوان شریک قدرتمند خود در سوریه انتخاب کند، اما اشتباه کرد و برای تحقق اهداف خود با گروه ها ی مختلف همکاری خود را گسترش داد. آمریکا بجای آنکه با حزب اتحاد دموکراتیک شاخه سوری پ ک ک همکاری و در سوریه قدرت نمائی کند، به آسانی می توانست با ترکیه همکاری کند. هنوز هم شرایط این نوع همکاری بین ترکیه با آمریکا در سوریه وجود دارد.
اگر ترکیه عملیات عفرین را انجام نمی داد، گروهی که طی هزار سال اخیر نتوانست به جمعیت بزرگی تبدیل شود، در سراسر شمال سوریه و مرزهای جنوب ترکیه حاکم می شدند. درجغرافیای سوریه طی هزار سال اخیر کردها، ترکمنها ، مسیحیان و عربها در کنار هم زندگی می کنند. اما با اعمال زور و فشار آمریکا گویا در این منطقه ترکمن، عرب و مسیحی وجود ندارد و فقط کرد وجود دارد. آنها تلاش می کنند، در مرزهای جنوب ترکیه یک کمربند (کردی) بوجود آورند. ترکیه با انجام عملیات سپر فرات، در وسط کمربند شکاف ایجاد کرد .
ولکان بوزکر رئیس کمیسیون سیاست خارجی مجلس ترکیه پاسخ داد: ترکیه نقش میانجی بین سه کشور سوریه، ایران و روسیه بر عهده ندارد بلکه در این منطقه یکی از سه کشوری است که مسئولیتی برعهده گرفته است. ترکیه مانند روسیه و ایران در منطقه حضور دارد. سه کشور تاریخ مشترک 400 ساله دارند. برای ایجاد ساختار جدید در منطقه باید هر نوع طرحی و نقشه راهی به تصویب و تایید ترکیه برسد. ترکیه این امتیاز را کسب کرده است که در صحنه سوریه با روسیه و ایران که دارای تاریخ عمیق و مشترک و تجارب غنی هستند، به عنوان دو کشورعاقل با مهارت به بازی شطرنج دیپلماتیک ادامه می دهد. هر سه کشور از توان درک مسائل و مذاکره درباره مسائل، ارائه فرمولهای حل مسائل و بر عهده گرفتن مسسئولیتها برخوردار هستند. در بین رهبران سه کشور یک حس اعتماد متقابل خاص وجود دارد. اعتماد متقابل بین اردوغان، روحانی و پوتین روسای محترم سه کشور ناشی از تصمیم گیری مشترک درباره مسائل مختلف و اجرای اصولی آنهاست. هر سه رئیس جمهور به راحتی با یکدیگر گفتگو می کنند. چنانکه در اجلاس سران تهران شاهد این واقعیت و قضیه بودیم.