براساس آمار پلیس راه استان سمنان، بیشترین واژگونی خودرو در محورهای استان در ساعت های 6 تا 9 ، 11 تا 14 و 15 تا 19 روی می دهد . زمانی که خستگی و خواب آلودگی توان راننده را در کنترل وسیله نقلیه کاهش داده است .
رئیس پلیس راه استان سمنان ایجاد مجتمع های خدماتی رفاهی در فواصل مناسب را از راهکارهای رفع خستگی راننده اعلام کرد و گفت : بسیاری از مسافران مسیر را نمی شناسند بنابراین علاوه بر ایجاد این مجتمع ها نصب تابلوهای پیش آگاهی از وجود بوستان ها و مجتمع ها در جاده ضروری است .
سرهنگ تقی کبیری افزود: بارها دیده شده خانواده هایی به علت نا آشنایی به مسیر ، 500 متر مانده به مجتمع های بین راهی و پارک ها ، در کنار جاده بساط غذا و استراحت به راه انداختند و این موضوع ضمن به زحمت انداختن آنها ، ایمنی خانواده و سفر را نیز تهدید می کند .
وی همچنین رعایت اصل هر دو ساعت رانندگی یک ربع استراحت را مهم برشمرد و گفت : همسفران باید به این موضوع اهتمام داشته باشند که راننده حتما زمان استراحت را در خارج از خودرو بگذراند و با راه رفتن و شستن دست و صورت ، خواب آلوده نماند .
پویش نه به واژگونی خودرو نگاهی به آمار تصادفات جاده ای در سال 85 نشان می دهد در آن سال 25 هزار نفر بر اثر حوادث جاده ای کشته شدند ، با اجرای برنامه های فرهنگ سازی و افزایش ایمنی خودروها و اصلاح نقاط حادثه خیز این رقم در سال 95 و 96 به 16 هزار نفر رسید .
از سال 95 تاکنون ، روند رو به کاهش کشتگان حوادث جاده ای متوقف شد ، توقفی که سرپرست معاونت عمرانی استانداری سمنان را بر آن داشته سازمان های مردم نهاد و گروه های فعال فضای مجازی را به راه اندازی پویشی برای ارتقای فرهنگ ترافیکی با هدف پیشگیری از تصادفات جاده ای و بخصوص واژگونی خودرو فرا خواند.
قدرت الله ابک افزود : 60 نقطه از جاده های استان سمنان در فهرست نقاط حادثه خیز قرار داشت که در سال های اخیر با اجرای 9 تقاطع غیر هم سطح ، 840 کیلومتر اصلاح شیب شیروانی ، خط کشی و نصب شیارهای لرزاننده در کنار جاده ، نصب 18 کلومتر نیوجرسی مفصلی و 26 کیلومتر حفاظ گاردریل و همچنین دو بانده کردن همه مسیر اصلی استان سمنان از چنداب ایوانکی تا کاهک میامی باعث شد تعداد نقاط حادثه خیز جاده ای در استان سمنان به 19 مورد برسد .
ابک گفت : این 19 منطقه نیازمند اصلاح است و تا وقتی اصلاح این مسیرها انجام نشده اقدامات آشکارسازی و اطلاع رسانی به رانندگان درباره پر خطر بودن تردد در این مسیر ارائه می شود.
طرح مبلمان جاده ای قرار گرفتن سمنان در جاده ای که سالانه 20 میلیون مسافر از آن می گذرند تا خود را به مشهد مقدس برسانند؛ باعث شده این استان مجری طرح ملی مبلمان جاده ای شود.
عبدالمجید نژادصفوی مدیرکل راه و ترابری استان سمنان افزود : این استان بخاطر داشتن جاده هایی یک نواخت ، اقلیم گرم و خشک و مسیری خستگی آور برای اجرای طرح مبلمان شهری انتخاب شده است .
طرحی که در قالب آن در محدوده ورودی شهرها چهار تا پنج هزار اصله نهالکاری شده است تا فضای سبز دلپذیری برای مسافران ایجاد شود.
زیباسازی، رنگ آمیزی و نورپردازی تقاطع های غیر همسطح ، ساخت پارک های راهدار در جاده ، اصلاح شیب شیرواین ريا، احداث بیش از 40 سکوی نماز ، نصب پرچم های رنگی و مشکی با توجه به موقعیت زمانی ، احداث پارکینگ ، تجهیز، بازسازی و زیباسازی نمازخانه ها و راهدارخانه های بین راهی ، کارهایی است که مجریان طرح مبلمان جاده ای برای هوشیار نگه داشتن راننده در جاده اجرا کرده اند.
موکب های بین راهی؛ ناجی رانندگان خسته دهه کرامت امسال بود که شهرداری سمنان با ابتکاری " موکب الرضا " را در ورودی شهر سمنان راه اندازی کرد ، مکانی برای پذیرایی از مسافران و زائران امام رضا تا ساعتی را در این مکان استراحت کنند ، چای و شیرینی و غذایی بخورند و کمی استراحت کنند .
همین ابتکار ساده باعث شد تعداد تصادف های رانندگی در جاده های استان سمنان در روزهایی که بیشتر مردم به پابوس امام رضا (ع) می رفتند ، کاهش یابد.
موکب الرضای سمنان در دهه ولایت و امامت هم برپا بود و بنا بر اعلام رئیس پلیس استان سمنان این موکب ها باعث شد تصادفات منجر به فوت در جاده های استان نسبت به مدت مشابه پارسال 30 درصد کمتر شود.
سرهنگ تقی کبیری افزود: با توجه به اینکه بیشتر واژگونی خودروها در استان سمنان در فاصله 30 کیلومتری شهرها رخ می دهد ، برپایی استراحت گاه های موقت ضمن نمایش توانمندی های تولیدی و گردشگری هر شهر و کمک به اقتصاد خانوارها ، در رفع خستگی مسافران و خواب آلودگی راننده موثر است .
سرهنگ کبیری گفت : فعالیت این موکب ها باعث شد در دهه ولایت و امامت با اینکه افزایش ورود خودرو به استان سمنان 22 درصد افزایش یافت تصادفات منجر به فوت 30 درصد کاهش پیدا کرد و فقط هفت نفر در تصادفات جان باختند.
حتی یک کشته هم زیاد است دوربین های تردد شمار در پنج ماهه نخست امسال بیش از 61 میلیون تردد خودرو را در جاده های استان سمنان ثبت کرده اند .
با همه فرهنگ سازی ها ، اصلاح نقاط حادثه خیز ، هشدارها و اقدامات پیشگیرانه پلیس برای ایمن سازی سفر ، در این مدت همزمانی روزهای پایانی شهریور امسال با تعطیلات تاسوعا و عاشورا باعث شده تعداد سفر افراد هم برای گذراندن تعطیلات تابستانه و هم رساندن خود به شهر و دیار زادگاهشان برای شرکت در مراسم سنتی عزاداری افزایش یابد .
این روزها علاوه بر نقاط حادثه خیز جاده های استان سمنان ، بیش از 60 تیم پلیس در مناطق پر تصادف ، شب ها با چراغ گردان و روزها با کنترل سرعت سعی می کنند از وقوع تصادفات پیشگیری کنند.
مسئولان امر در تکاپو هستند مانند دهه کرامت و ولایت و امامت ، بار دیگر موکب الرضا را در ایام تاسوعا و عاشورا هم برپا کنند تا در این تعطیلات ، حوادث رانندگی به حداقل ممکن برسد .
همه این کارها برای این است که حتی یک کشته هم در جاده ها زیاد است ، این جمله ای است که باید راننده با چشمان باز بخواند تا عاقبتش واژگونی خودرو با چشمان نیمه باز نباشد.