در اجلاس وزرای خارجه عرب در قاهره؛
درگیری لفظی وزیر خارجه عراق و نماینده عربستان
این درگیری لفظی پس از آن رخ داد که وزیر سعودی، سخنان الجعفری را اشاره ضمنی علیه نقش عربستان در یمن دانست و به آن واکنش نشان داد.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما، به نقل از شبکه تلویزیونی الجزیره، نشست وزرای خارجه عرب در قاهره، شاهد درگیری لفظی بین ابراهیم الجعفری وزیر امور خارجه عراق و احمد بن عبدالعزیز القطان وزیر مشاور در امور آفریقای عربستان بود. این درگیری لفظی پس از آن رخ داد که وزیر سعودی، سخنان الجعفری را اشاره ضمنی علیه نقش عربستان در یمن دانست و به آن واکنش نشان داد. الجعفری در سخنان خود به آیه قرآنی اشاره کرد که به نقل از بلقیس حکمران یمن آورده است:«پادشاهان هنگامی که وارد منطقه آبادی شوند آن را ویران کنند.»
درگیری لفظی وزیر خارجه عراق و نماینده عربستان درگیری لفظی وزیر خارجه عراق و نماینده عربستان درگیری لفظی وزیر خارجه عراق و نماینده عربستان درگیری لفظی وزیر خارجه عراق و نماینده عربستان درگیری لفظی وزیر خارجه عراق و نماینده عربستان
احمد بن عبدالعزیز قطان در واکنش به این سخنان ابراهیم الجعفری گفت: با قاطعیت می گویم اقدامات پادشاهی عربستان سعودی از زمانی که ابوترکی آن را پایه گذاری کرد تا امروز باعث شده است تا همه قدردان اقدامات آن در جهان عرب و اسلام باشند. ما به دنبال این جنگ (یمن) نبودیم. وي در ادامه مدعي شد: ایران و شیعیان ایران و کسانی که از آن حمایت می کنند، برای به راه انداختن این جنگ تلاش کردند.
الجعفری در واکنش به این ادعاهاي نماینده سعودی گفت: حق نداری، مسئولیت تصورات ذهنی ات را بر گردن من بیاندازی. من چنین منظوری نداشتم. من چند روز پیش در مناسک حج شرکت کرده بودم و در ضیافت شاه (سعودی) حضور داشتم. این حرف های عجیب چیست که شما می زنید؟ شما حق ندارید مسئولیت حرفی را که منظور من نبوده است، بر گردن من بیندازید. به ویژه که در زمان غیبت من در جلسه باشد. زمانی که من از جلسه بیرون رفته ام، چنین حرف هایی بزنید، درست نیست. بیشتر از این حرف نمی زنم. اما اگر باز حرفی بشنوم، حرف های خود را کامل خواهم کرد و حرف های دیگری خواهم زد.
ابراهیم جعفری بار دیگر خواستار بازگشت سوریه به اتحادیه عرب و حل وفصل سیاسی بحران یمن شد
وزر خارجه عراق ضمن انتقاد شدید و تلویحی از زور گویی مستکبران و کشورهای سلطه گر از بی تحرکی اتحادیه عرب نیز در قبال مسائل جهان عرب به ویژه مسئله فلسطین انتقاد کرد و خواهان بازگشت سوریه به اتحادیه عرب و حل وفصل سیاسی بحران یمن شد.
به گزارش شبکه تلویزیونی العراقیه، ابراهیم الجعفری که در نشست وزرای خارجه اتحادیه عرب سخن می گفت تصریح کرد ما امروز در جهان تجاوزگر زندگی می کنیم. آنهایی که از رسانه های قدرتمند برخوردارند و ابزارهای نظامی قوی تری دارن حرف خود را به کرسی می نشانند حتی اگر تاریخ هم نداشته باشند. جهان عجیب و غریبی شده است. اینجاست که اراده قوی ، خود را نشان می دهد. به میزان جمعیت ما و مساحت ما در جهان نگاه نکنید بلکه به توان اراده ما و اصرارمان بر مطالبه حقوق مان نگاه کنید.
ابراهیم جعفری تصریح کرد امروز کودک فلسطینی هم تحت تعقیب قرار دارد و حقوقش نقض می شود. اینکه کمک های مالی به ملت فلسطین قطع می شود و اجازه کمک حتی به کودکان فلسطینی هم داده نمی شود چه معنایی دارد؟ این مسأله بدان معنی است که حتی کودکان فلسطینی با عمر کم شان خواب ظالمان را آشفته کرده اند. اینجاست که اتحادیه عرب باید پیام خود را بدهد و کودکان فلسطینی را بر کودکان خود ترجیح و نشان دهد آنکه در خط مقدم مقابله با دشمنان قرار می گیرد از حمایت کافی برخوردار است و ارزش کار او درک می شود.
این کشورها در برهه ای با استفاده از غفلت تاریخ نام کشورهای بزرگ بر خود نهاده اند. کشورهای بزرگ یعنی چه؛ یعنی اینکه سرور کشور خود و دیگر کشورها هستند. این مسأله در غفلت تاریخ و در پی جنگ جهانی دوم رخ داد. حال ، ما و نسل های ما باید هزینه این مسأله را بپردازند و تسلیم واقعیتی به نام کشورهای بزرگ شوند. آیا ما عامل جنگ جهانی دوم بودیم؟ آیا ما به کسی تجاوز کردیم؟ دنیای عجیب و غریبی شده است و زیر پرچم سازمان های بین المللی دم از حقوق بشر و گسترش عدل می زنند. جهان مسخره ای شده است. من نمی خواهم مسخرگی را با مسخرگی پاسخ دهم و قصد ندارم سنگ را با سنگ پاسخ گویم.
انسان باید خودش را بشناسد. شمایی که در اینجا حاضر هستید نماینده قله تمدن در جهان هستید. تمدن از مناطق شما و تاریخ شما برخاسته است. چرا ما باید اعتماد به نفس خود را از دست بدهیم؟ ما باید حقوق خود را مطالبه کنیم.
اتحادیه عرب باید اولویت های خود را بر اساس منافع و خطرات خود مشخص کند و به حجم اتحادیه عرب و ارزشمندی عرب بیاندیشد. ما نباید در شن های خود فرو رویم و دیگران را فراموش کنیم. تمام جهان به شما می نگرند. این نسل و نسل های آینده را مخاطب قرار دهید.
درباره سوریه باید بگویم که پیشتر صدای من در اینجا طنین انداز شد و از ضرورت بازگشت سوریه به آغوش کشورهای عربی سخن گفتم. ما هیچ پیوند عاطفی با کسی نداریم. ما پیوند اجتماعی، انسانی و عربی با برخی کشورها داریم ما رابطه همسایگی با برخی کشورها داریم. تأخیر پیوستن سوریه به اتحادیه عرب چه معنایی دارد؟ آیا ملت سوریه باید در این کشتارهای جمعی باقی بماند و فقر همچنان بر سر مردم سایه انداز باشد و کشور از یک برهه دشوار و تیره به برهه ای دشوارتر و تیره تر منتقل شود، چه کسی از این مسأله سود می برد؟
آنچه من درباره سوریه می گویم درباره هر کشور عربی دیگر که خدای ناکرده به وضع نامساعدی همچون سوریه گرفتار شود نیز می گویم.
درباره یمن باید بگویم همچون گذشته خواهان راه حل سیاسی برای بحران یمن هستم. راه حل اول و دوم و سوم و آخر برای بحران یمن راه حل سیاسی است. هیچ راه حل جایگزینی برای راه حل سیاسی وجود ندارد.
آنچه را تفنگ نمی تواند انجام دهد گفتمان سیاسی و گفتگوی مستقیم می تواند محقق کند. طرفین درگیر باید رو در روی هم بنشینند و مذاکره کنند.
یمن دارد هزینه پرداخت می کند. ما طرفدار گفتگو هستیم ما از پایان دادن به خونریزی حمایت می کنیم. یمن ، تاریخی بس کهن دارد و حاکمانی عادل بر این کشور حکومت کرده اند که نمونه بارز آن بلقیس است که در تصمیم گیری ها از خرد بهره می برد.
ما کمترین خواسته ای که داریم این است که کشورهای عربی بلکه کشورهای خاورمیانه به وضع همراهی و همکاری با یکدیگر و انسجام و تکامل بازگردند.