تپه ازبکی قدیمی ترین بنای خشت ساز بشر ، درشمال غربی نظرآباد یادگار دوران کهن در البرز است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز البرز، محوطه باستانی ازبکی که بخشی از شهرستان نظرآباد البرز را تشکیل میدهد، در روستایی به همین نام قرار دارد و نخستین خشت دستساز بشر را به جهان معرفی کرده است.
بخشهایی از این محوطه باستانی را کارشناسان مرکز باستانشناسی ایران در سال ۱۳۴۸ مورد شناسایی قرار داده و در سال ۱۳۵۲ به شماره ۹۵۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رساندهاند.
تپه ازبکی به عنوان یکی از کهنترین آثار تاریخی البرز که قدیمیترین خشت دستساز بشر را درخود جای داده است میتواند به عنوان نماد البرز معرفی شود.
محوطه بسیار گسترده ازبکی در بر دارنده ۱۰ تپه باستانی با ارزش میباشد که کاوشگران و باستانشناسان در سالیان اخیر ۶ تپه آن را بررسی کردهاند. همچنین آثار باستانی دیگری نیز در سایر نقاط استان به دست آمده، که نشان دهنده آن است که این منطقه از زمان قدیم مسکون بوده است.
این تپه از شش بخش یان تپه، گوموش تپه، دوشان تپه، جیران تپه، مارال تپه و دژ مادی تشکیل شده است .
تپه ازبکی با تاریخ ۷ هزارساله ، نخستین خشت دست ساز بشر را درخود جای داده که این خشت آغاز معماری در جهان است.
در زمانی که بحث گفتوگوی تمدنها مطرح شد یک خشت از این محوطه تاریخی به عنوان نماد به رییس سازمان ملل اهدا شد که هم اکنون در سازمان ملل نگهداری میشود.
تپه ازبکی یکی از معدود تپههای تاریخی جهان استکه آثار و بقایای ۹ هزار سال زندگی مستمر را درخود جای داده است.
به نظر میرسد از زمان یکجانشین شدن بشر تپه ازبکی پذیرای گروههای انسانی بوده؛ چراکه در فضای این تپه تاریخی آثاری از اولین ابراز ساخته دست بشر تا ابرازیکه در هزار و ۵۰۰ سال پیش مورد استفاده مردم قرار میگرفت، یافت شده است.
تپه ازبکی هویت فرهنگی البرزنشینان است و میتواند به عنوان نماد این استان معرفی شود .