پخش زنده
امروز: -
خرید خرمای امسال به علت بی آبی و خشکسالی سودی عاید کشاورزان نکرده است.
آغاز برداشت خرما از نخلستانها
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آبادان، دستهای خاکی و ترک خورده و چهره ای خسته حکایت از یکسال زحمت بی اندازه دارد.
امید اما در چشمهایش هست هنوز، امید به تدبیری که دولت بیاندیشد و حاصل یک سال تلاشش را نجات دهد.
نخلستانها این روزها شلوغ است.
کشاورزان در انتظار خریدار خرما
برخی کشاورزان خرما را برداشت کرده اند، برخی اما مانند حاج عبدالله همچنان در انتظار نشسته اند.
در انتظار مشتری، که محصولشان را که امسال هم کوچک شده و هم کم، خریداری کند.
چند روزی هست که مسئولان جهاد کشاورزی و اتحادیه خشکبار و تعاون روستایی گرد هم آمده اند و بر سر یک قیمت توافق کرده اند.
قیمتی که برای هر کیلو خرمای استعمران 2 هزار و 900 تومان اعلام شده تا سود جویان نتوانند کمتر بخرند و بیش از این بر سر مال بزنند.
گشتی در نخلستان زدم و متوجه شدم رونق خرما امسال آنگونه که باید نیست.
آقای احمدیان کشاورزی که در این کار مو سفید کرده و کمر خم، می گوید: هنوز برداشت را آغاز نکرده، منتظر است تا خریداری از راه برسد.
او می گوید: مشتری نیست، در آن باغهایی هم که مشتری می آید طلب خرمای درشت می کند و با کیفیت، در حالی که آب شور و بی آبی سبب شد خرمای امسال از همیشه کوچکتر شوند و حالا بدون خریدار بمانند.
می گوید: در گیر و دار همین خشکسالی امسال 150 اصله نخلش را از دست داده و پاجوشهایش پا نگرفتند و این روز ها سرمایه اش را در خطر می بیند.
خشکسالی و خسارت به نخلستانها
صاحبان کارخانه ها، محصول کوچک و بی کیفیت نمی خواهند، دلالها هم برای خرید به همه باغها نمی آیند و وقتی هم می آیند بر سر مال می زنند و آنقدر که باید، پول نمی دهند.
این را حاج محمود می گوید و گلایه دارد از اینکه بهایی که دولت اعلام کرده با شرایط کنونی، جبران خسارت نمی کند، در واقع زحمات به پای کشاورز است و سود آن در دست به دست شدن ها عایدِ دلالان خرما می شود.
امسال باران زیادی نبارید داستان از همین جا آغاز شد، سدها بی آب شدند و دبی رودخانه ها کاهش یافت، همین ها سبب شد آب دریا به سمت رودخانه پیش روی کند و رودخانه شور شود. حق آب نخلها را هم که ندادند و در بالا دست شرکتهای نیشکر آب شیرین را بلعیدند، جز آب با نمک چیزی به نخلها نرسید. نخلها تشنه ماندند.
دو سه باری چندین هزار متر مکعب آب از سد برای نجات نخلها رها شد، اما در پایین دست تشنگی مدتها نخلستان را از رمق انداخته بود.
مدیر جهاد کشاورزی خرمشهر تذکر داده بود که اگر در فصلی که دانه های خرما باید جان بگیرند آبی نباشد پژمرده می شوند و در بهترین حالت از کیفیت و کمیت میافتند، مطرودی می گوید: در بازه زمانی تیر تا اواخر مرداد، زمان حساس و حیاتی برای ثمر دهی نخل، آب به موقع به نخلستانها نرسید.
این زمانی است که خرما باید به اصطلاح پر شود و حاصل تلاش نخلدار به ثمر بنشیند اما آب شور و نبود آب، کیفیت خرما را تا 50 درصد کاهش داد.
و حالا این اتفاق افتاده. محصول باغها به بار نشست اما نه آن درشتی را داشت و نه آن اندازه ی سالهای گذشته را. خشکسالی، نبود و شوری آب مزید بر علت شد تا نخلها در خرمشهر هم نتوانند خرمای با کیفیتی تولید کنند.
تاثیر خسارت نخلستانها بر زندگی و اشتغال روستاییان
آنقدر که محمد مطرودی با تاکید بر لزوم حمایت از کشاورز می گوید: زمین خشک تولید خرمای امسال خرمشهر را 30 تا 40 درصد کاهش داده است.
کشاورزان آبادانی هم برداشت خرما، از 13 هزار هکتار نخلستان را آغاز کردند.
مدیر جهاد کشاورزی آبادان با اشاره به خسارتهای وارده به نخلستانها پیش بینی کرده: امسال 40 هزار تن خرما از این شهرستان برداشت شود این یعنی تولید خرمای امسال 50 درصد کاهش دارد.
شهیب زاده گریزی به سال گذشته می زند که اجرای طرح هایی مانند به باغی و طرح 550 هزار هکتاری منجر به تولید 70 هزار تن خرما شد و 36 هزار و 800 جوان روستایی به واسطه همین کشاورزی سر کار هستند.
8 هزار بهره بردار بخش کشاورزی شهرستان آبادان اما حالا در انتظار اعلام نرخ خرید تضمینی که نه، خرید حمایتی هستند.
مدیر جهاد کشاورزی آبادان با تاکید بر پیگیری طرحهای حمایتی از کشاورزان یادآور شد: 700 هزار اصله نخل بیمه شده و کارشناسان در حال بررسی و برآورد خسارت وارده هستند.
شهیب زاده حل مشکل نخیلات را در نهایت منوط به پرداخت حق آبه آنها می داند.
حالا از دو میلیون اصله نخل آبادان هزار و 900 نفر بارور است، چیزی حدود 11 هزار هکتار از نخلستانها، این یعنی همه سرمایه ی نخلداران.
به نام کشاورز به کام دلال
زیر سایه نخل ها عده ای در همین هوای گرم و داغ نخلستان گرچه جشن شکرانه برداشت را برگزار کردند اما نگرانی از اینکه ثمره تلاششان و عاقبت سرمایه هایشان چه می شود در چشمهایشان پیداست.
گفته بودند قیمت توافقی خرید خرما بدون هزینه های جانبی نسبت به سال گذشته 38 درصد افزایش دارد. اما به گفته حاج صالح این دردی را دوا نکرده و دلالان برای خرید بی بهای خرماها دندان تیز کرده اند.
پسرش با تکان دادن سر به نشانه اعتراض می گوید خانم، کدام قیمت؟ دلالها ریخته اند و حتی خرما ها را زیر هزار تومان می خرند این یعنی هیچ.
پارسال 5 کارگاه در خرمشهر خرمای کشاورزان را خریداری کرده اما امسال همه چیز فرق دارد.
امیدی نو برای نجات نخلستان
هنوز بهایی برای خرید تضمینی اعلام نشده اما در تازه ترین خبرها نماینده مردم آبادان در مجلس شورای اسلامی از آغاز خرید حمایتی تا سقف 15 هزار تن خبر می دهد تا شاید اینگونه بتوان دست دلالان را از زحمات یکساله ی کشاورزان کوتاه و سود خرما را عاید کشاورزان کرد.
راهکاری که در مرحله مهیا کردن انبارهاست و خرید را به تعاون روستایی می سپارد تا دلالان نتوانند به بهای ناچیز بخرند.
برای نجات نخلستانهای آبادان تدبیر دیگری هم اندیشیده شد. سرپرست فرمانداری آبادان اعلام کرد: ٧٠ ميليون متر مكعب آب در مرحله سوم بزودی نخلستانهای آبادان را سیراب می کند.
سید زین العابدین موسوی تاکید کرده این آب برای پایین دست است همه فرمانداران در طول مسير، وظیفه دارند با كنترل و امانتداري آب را به حوزه بعدي تحويل دهند.
استاندار هم دستور داده تا كل نخيلات آبادان به ترتيب سيراب نشوند كسي حق برداشت ندارد.
پيش بيني مي شود آب رها شده در بعد از ظهر امروز به آبادان برسد.
اینها خبرهای خوشی بود که در جمع کشاورزان گفتم تا به دلگرمی نجات نخیلات دست از تلاش نکشند و توفیقِ جوان سرمایه اش را رها نکند و برای هیچ به شهر نیاید.
از همان خرما کام خود را شیرین کردیم و در انتظار عملی شدن وعده های مسئولان چشم به قد بلند نخل ها دوختیم.
نویسنده: خدیجه تقیان