به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما؛ بسکتبال سه نفره در شش ماه ابتدایی امسال بیش از هر سال دیگری فعال بوده است. تیمهای سه نفره یکی پس از دیگری به رویدادهای مختلف سه نفره اعزام میشوند. بهترین نتیجه این تیمها هم تا به حال قهرمانی بانوان در مرحله نخست غرب آسیا و مدال برنز پسران در بازیهای آسیایی جاکارتا بوده است.
محمد کسایی پور رئیس کمیته سه نفره فدراسیون بسکتبال درباره ابهامات مختلف مربوط به این رشته توضیح داد:
به عنوان مسئول بسکتبال سه نفره از پیشرفت این رشته در چند ماه گذشته راضی هستید؟
به نظرم وضعیت راضی کننده است. دختران ما در جمع هشت تیم بازیهای آسیایی قرار گرفتند و بعد هم مقابل چین حذف شدند. تیم زیر ۱۸ سال دختران به جمع هشت تیم برتر آسیا رفت و تیم بزرگسالان در غرب آسیا قهرمان شد. به نظرم با توجه به سالها دوری بانوان، نتايج آنها ارزشمند است. از طرفی مدال برنز پسران در بازیهای آسیایی جاکارتا هم ارزش داشت.
سوالی در ذهن مخاطبان پیش آمده است که چرا به یکباره اعزامهای بسکتبال سه نفره انقدر زیاد شد؟تعداد اعزامها به این دلیل زیاد شده که مسابقات رسمی مختلفی در بخش سه نفره برگزار میشود. از سال ۲۰۱۰ که فیبا برای اولین بار به صورت رسمی، رشته بسکتبال ۳ به ۳ را در المپیک جوانان گنجاند تاکنون که این رشته در بازیهای آسیایی و المپیک حضور دارد، مسابقات مختلفی زیرنظر فیبا راه اندازی شدند. با توجه به رویکرد فدراسیون فعلی، تیمهای ملی ما حالا در این رویدادها شرکت میکنند که همه آنها رسما زیرنظر فیبا برگزار میشوند. معادل همین مسابقات در بسکتبال پنج نفره هم وجود دارد و تیمهای ردههای مختلف سنی در مسابقات غرب آسیا، قهرمانی آسیا و حتی برخی تورنمنتهای غیررسمی مثل ویلیام جونز و اطلس شرکت میکنند. در حالی که ما تا به حال حتی در یک تورنمنت غیر رسمی شرکت نکردیم.
پس در دورههای قبل هم این مسابقات در بخش سه نفره وجود داشت و شرکت نمیکردیم؟همین مسابقات به شکل فعلی وجود داشت. مسابقات جهانی زیر ۱۸ سال اولین بار سال ۲۰۱۱ برگزار شد و ما حالا بعد از هفت سال در کاپ زیر ۱۸ سال آسیا شرکت میکنیم. البته چند دلیل برای این وجود دارد که سالهای قبل در مسابقات شرکت نمیکردیم. یکی از آنها بحث رنکینگ است که سطح ما در حد شرکت در مسابقات نبود. کشورهایی مثل سریلانکا، اندونزی، ترکمنستان و مالزی که در رشته پنج نفره صاحب بسکتبال نیستند، در این سالها روی بخش سه نفره تمرکز داشتند. در مقابل استرالیا نخستین گامها را در این رشته بر میدارد و حتی وقتی با مسئولان سه نفره آمریکا صحبت میکردم، تاکید داشتند که بعد از المپیکی شدن بسکتبال سه نفره، تازه کار را در این بخش شروع کردند.
چرا بازیکنان ملی پنج نفره به این سفرها اعزام میشوند؟ بسیاری میگویند مسابقات قهرمانی کشور سه نفره برگزار شد؛ اما هیچ بازیکنی به تیم ملی دعوت نشد.
کمیته بسکتبال ۳ به ۳ قدمهای ابتدایی را برای شناساندن بیشتر این رشته در کشور برمی دارد. طبیعی است به دلیل نوپا بودن این رشته در ایران و بسیاری از کشورهای جهان در فاز اول از بازیکنان شناخته شده در رشته پنج نفره استفاده شود تا در مراحل بعدی با ایجاد لیگ سه نفره باشگاهی، لیگهای استانی و ایونت (مسابقات) و تورهای مختلف، امکان جداسازی کامل ساختار بسکتبال سه نفره از پنج نفره فراهم شود.
یعنی به این زودی شاهد جداسازی بسکتبال سه نفره نخواهیم بود؟
این کار واقعا به زمان نیاز دارد، وگرنه سیاست کلی فدراسیون بسکتبال و کمیته ۳ به ۳ جداسازی کامل این رشته در بخشهای مختلف شامل بازیکنان، داوران و .. است. در همین راستا برای استفاده از طیف وسیعتر بازیکنان به زودی تیمهای ملی دوم و سوم راه اندازی میشود تا در تورهای مختلف شرکت کنند و امکان جداسازی کامل بازیکنان سه نفره از پنج نفره فراهم شود.
تیم پسران اعزامی به کاپ زیر ۱۸ سال آسیا در مرحله انتخابی حذف شد و به جدول اصلی نرسید. بسیاری اعزام این تیم را بیهوده میدانند.
با توجه به رنکینگ پسران در غیاب چند تیم این فرصت پیش آمد که در انتخابی زیر ۱۸ سال کاپ آسیا شرکت کنیم. هر چند هنوز به طور رسمی اعلام نشده است؛ اما احتمال این وجود دارد که کمیته بین المللی المپیک تصمیم به برگزاری مسابقات سه نفره المپیک ۲۰۲۰ در رده سنی زیر ۲۳ سال بگیرد. گروه سنی زیر ۱۸ سال و کمی بالاتر در صورت صعود به المپیک ۲۰۲۰، امکان شرکت در مسابقات را خواهند داشت. در نهایت با اين شرايط فدراسیون بسکتبال تصمیم گرفت که تیم زیر ۱۸ سال پسران را هم به کاپ آسیا اعزام کند.
شکست پسران مقابل مغولستان از نظر خیلیها قابل قبول نبود.
مغولستان در رنکینگ جهانی سوم و جزء برندهای بسکتبال آسیا است. معمولا ارزشمندترین بازیکنان (MVP) مسابقات از این تیم انتخاب میشوند و حتی استرالیا در کاپ آسیا به سختي در وقت اضافه مغولستان را شکست داد. اگر چین جزء قدرتهای برتر بسکتبال پنج نفره است، مغولستان هم جزء قدرتهای بسکتبال سه نفره محسوب میشود. البته بسیاری از کشورها به تدریج قدرت این تیم را میگیرند؛ اما هنوز هم از تیمهای برتر است. ما متین آقاجانپور را هم به دلیل مصدومیت مقابل اين حريف نداشتیم و کار با تنها سه بازیکن باقیمانده سخت شد.
نحوه انتخاب بازیکنان هم حاشیههایی داشت و میگفتند یکی از بازیکنان با وجود بستن چمدان در شب قبل از اعزام تغییر کرده است.
سیستم ثبت نام ابتدایی باعث ایجاد شبهه میشود. ما در هر مرحله اردویی به بازیکنان مدعو گوشزد میکنیم که تیم نهایی تا آخرین روزهای قبل از اعزام مشخص خواهد شد
سیستم ثبت بازیکنان در بسکتبال سه نفره کاملا متفاوت است. بلافاصله بعد از اینکه فیبا، ایونت را تعریف میکند، همه کشورها موظفند که چهار بازیکن را ثبت نام کنند. ثبت نام ابتدایی این بازیکنان با وجودی که اسامی آنها از طرف سایت fiba۳*۳ اعللام میشود، به معنی حضور نهایی آنها در ترکیب نیست. به همین دلیل تیمها تا قبل از جلسه فنی به دلایل مختلف، امکان تغییر نام دو بازیکن را دارند و حتی یک بازیکن دیگر به دلیل آسیب دیدگی با گزارش رسمی پزشکی میتواند تغییر کند.
همین سیستم ثبت نام ابتدایی باعث ایجاد شبهه میشود. ما در هر مرحله اردویی به بازیکنان مدعو گوشزد میکنیم که تیم نهایی تا آخرین روزهای قبل از اعزام مشخص خواهد شد؛ اما فهرست ابتدایی گاهی این شبهه را ایجاد میکند که اسامی اعلام شده از طرف فیبا نهایی است. این بار هم به شش بازیکن گفته بودیم که آماده سفر باشند. همه بازیکنان آماده بودند، گذرنامه شش نفر را گرفته و برای همه آنها بلیت رزرو کرده بودیم. اینطور نبود که فقط همان یک بازیکن خاص آماده سفر بوده و بعد خط خورده باشد.
اعزام بانوان بزرگسال به مسابقات قزاقستان هم شبهاتی به وجود آورد. ماهیت مسابقات قزاقستان چه بود؟
مسابقات بسیار متنوعی در سطح قاره و جهان برگزار میشود. این مسابقات اعم از المپیک بزرگسالان و جوانان، بازیهای آسیایی، مسابقات کاپ قاره ها، مسابقات مقدماتی تورهای جهانی (مسترزها و کوئست ها) با شرکت بازیکنان ملی و غیرملی، چلنجرها، ایونتهای خاص مثل کشورهای حوزه مدیترانه و ... هستند که شکل آنها متفاوت است. ضمن اینکه همه قاره ها، مسابقات zone و zone sub برگزار میکنند.
فیبا آسیا هم نخستین بار برای جا نماندن از قافله، تصمیم به برگزاری مسابقاتی با عنوان کوئست فیبا آسیا گرفت. در مناطق مختلف قاره از جمله غرب آسیا، مرحله نخست این مسابقات (انتخابی) برگزار شد که تیم دختران کشورمان در منطقه غرب آسیا قهرمان شدند و سهمیه حضور در مسابقات نهایی کوئست فیبا آسیا را گرفتند.
فرق این رقابتها با کاپ آسیا چیست؟ و دختران چرا با نام تهران در مسابقات شرکت کردند؟
اینکه در خبر فدراسیون، نام سرپرست در کنار تیمهای بانوان نوشته شد، به معنی اعزام آنها نیست. این تیمها با ترکیب چهار بازیکن و یک مربی اعزام شدند.
در مسابقات کاپ آسیا براساس رنکینگ فدراسیونها از تیمها دعوت میشود و تیمها با عنوان "تیم ملی" شرکت میکنند. تیمها در کوئستهای آسیا و اروپا با ترکیب ملی، اما با نام یکی از شهرهای مهم خود شرکت میکنند. این شکل از مسابقات، علاوه بر شناخت تیمهای برتر قاره، امکان حضور در تورهای جهانی را برای تیمهای برتر فراهم میکند. اگر تعریف مسابقات کوئست و تورهای جهانی را سرچ کنند، متوجه شرایط آن میشوند. فیبا آسیا در حال حاضر دو مرحله کوئست (با عنوان استاپ) برای بانوان و سه مرحله برای آقایان تعریف کرده است.
یعنی لزومی به حضور بازیکنان همان شهر نیست؟
نوی ساد از کشور صربستان را به عنوان نمونه یکی از مطرحترین تیمها در این مسابقات مثال میزنم که با ترکیب بازیکنان ملی در تورهای جهانی شرکت میکنند. در منطقه آسیا هم برای مثال تیم بیروت با ترکیب بازیکنان لبنان شرکت میکند و تیمهای دیگر همین شرایط را دارند.
یکی از موارد ابهام هم منابع مالی بسکتبال سه نفره است. این بخش در حال حاضر اسپانسری دارد؟
ما در مراحل ابتدایی کار خود، اسپانسر داشتیم که تا قبل از اعزام به مسابقات غرب آسیا در لبنان از تیم حمایت میکرد. باید در نظر داشت که هزینههای هتل و تغذیه چهار بازیکن برعهده میزبان مسابقات سه نفره است. فدراسیون ایران فقط هزینه سفر هوایی و یک نفر همراه تیمها را میپردازد.
چرا همراه تیمهای دختران یک سرپرست هم اعزام میشود؟
اینکه در خبر فدراسیون، نام سرپرست در کنار تیمهای بانوان نوشته شد، به معنی اعزام آنها نیست. این تیمها با ترکیب چهار بازیکن و یک مربی اعزام شدند. همیشه درباره تعداد همراهان سوالاتی وجود دارد، در حالی که قوانین سه نفره نمیگوید که نیازی به مربی نیست. فقط اشاره کرده اند که مربی نمیتواند در کنار زمين باشد و تیمش را از روی سکوها نباید هدایت کند. حالا اشتباهی میگویند که نیازی به مربی نیست. یعنی چهار بازیکن ۱۸ ساله باید خودشان تمرین کنند و به مسابقات بروند؟
فیبا تیمها را آزاد میگذارد که براساس وضعیت کشور خودشان، همراهان را اعزام کنند. ایتالیا برای مثال در مسابقات جهانی، ۱۳ همراه شامل مربی، آنالیزور و .. داشت. ژاپن و بسیاری کشورهای دیگر با تعداد زیادی همراه میآمدند. به نظرم برای کشور ما دو همراه برای تیمها کافی است. یک نفر به عنوان مسئول فنی و یک نفر دیگر با وظایف سرپرستی که کارهای تیم اعزامی را انجام دهد. فدراسیون جهانی هم مشکلی با یک تا ۲۰ نفر همراه تیم ندارد؛ اما فقط امکانات را به چهار نفر میدهد.
نقطه اوج بسکتبال سه نفره، حضور در جاکارتا بود. از مدال برنز راضی بودید؟
رویکرد کمیته ملی المپیک برای اعزام ورزشکاران و تیمهای مختلف به بازیهای آسیایی و المپیک، براساس شانس کسب مدال این رویدادهاست. مدال برنز بازیهای آسیایی جاکارتا در بخش سه نفره، نشان دهنده پتانسیل این رشته است. این ارزشمند است که بسکتبال میتواند در بازیهای آسیایی در دو رشته مدال آور باشد.
فشاری که داوران از طرف چین در مسابقه پنج نفره جاکارتا ایجاد کردند، در بخش سه نفره هم وجود داشت. کار ما با این فشارها سختتر شد، هر چند اشتباهاتی هم از طرف تیم وجود داشت. اعتقاد دارم که تیم سه نفره ایران، قدرت کسب مدال بهتری را داشت؛ اما همین مدال برنز هم ارزشمند است.
عملکرد دختران چطور بود؟
به نظرم توانمندی زیادي در دختران وجود دارد. فدراسیون همه تلاش خود را در بخش سه نفره دختران انجام داده است؛ اما نیاز به حضور آنها در مسابقات بیشتری وجود دارد. بسکتبال بانوان ایران، سالها از مسابقات رسمی دور بوده است و حالا نیاز به تجربه بین المللی بیشتری دارد. با این وجود تیم دختران در بازیهای آسیایی نشان داد که میتوانند با کمی توجه و تجربه بیشتر، روی سکوهای آسیایی بایستند.
دختران ایران به المپیک جوانان هم اعزام میشوند. چرا پسران در این رقابتها حضور ندارند؟
مسابقات سه نفره زیرنظر فیبا براساس رنکینگ انجام میشود. دختران ایران هم در بخش سه نفره، چند پله پایینتر از رده موردنظر برای المپیک جوانان بودند؛ اما برخی کشورها مثل ژاپن و ونزوئلا برای المپیک جوانان ثبت نام نکردند و به این ترتیب شانس حضور در این رقابتها به دختران ایران رسید. رنکینگ پسران ایران در بخش جوانان خیلی پایینتر از رده موردنظر برای المپیک جوانان بود و به همین دلیل شانس حضور در این رقابتها را ندارند. در بخش پسران هم باید در رنکینگ به تدریج صعود کنیم.