پخش زنده
امروز: -
ترديد و اختلاف از صف متحدان عربستان در يمن به خاندان آل سعود کشيده شده است.
انتقادات و مخالفت ها با تجاوز عربستان و متحدانش به يمن بالا گرفته است. اگر تا ديروز اين انتقادات و مخالفت ها محدود به مردم، افکار عمومي و نهادهاي حقوق بشري مي شد، امروز دامنه و شعاع آن از نهادها و سازمان هاي حقوق بشري گذشته و به خاندان آل سعود رسيده است.
در اين نوشتار سعي شده علل و چرايي شکست سعودي در يمن از ابعاد و زواياي مختلف به طور اختصار مورد توجه و بررسي قرار گيرد:
در گام نخست، ترديد و دو دلي است که در جبهه ائتلاف سعودي نسبت به ادامه جنگ نمايان شده به طوري که برخي از اعضاي اين ائتلاف ديگر حاضر نيستند در کنار و براي سعودي ها در يمن بجنگند. در اين باره مي توان تصميم دولت مالزي براي جدا شدن از ائتلاف به رهبري عربستان در يمن و ترديدها درباره ادامه عضويت سودان در اين ائتلاف را مورد اشاره قرار داد.
به هرحال فرسايشي شدن و هزينه بر بودن بحران يمن به انشقاق و دو دستگي ميان کشورهاي عضو ائتلاف به رهبري سعودي و متعاقب آن به نااميدي و سرخوردگي اعضاي اين ائتلاف انجاميده است.
عمليات موسوم به «طوفان قاطعيت» عربستان سعودي که قرار بود تنها طي چند روز به کار يمني ها پايان دهد، اکنون بيش از سه سال از آن مي گذرد و تاکنون نه تنها نتيجه چشمگيري نداشته بلکه شکست هاي ميداني باعث ايجاد ترديد در صف متحدان عربستان در باتلاق يمن شده و همين مسئله مي تواند اين ائتلاف را با فروپاشي مواجه کند.
اين ترديد و اختلاف از صف متحدان عربستان به خاندان آل سعود هم کشيده شده است. در اين باره از جمله مي توان به مخالفت هاي علني احمد بن عبدالعزيز با جنگ يمن که ظاهراً خواسته بيشتر سعودي ها است، اشاره کرد. به گزارش پايگاه خبري عرب 48، احمد بن عبدالعزيز شاهزاده برجسته سعودي، برادرش ملک سلمان پادشاه عربستان سعودي و محمد بن سلمان وليعهد اين کشور را مسئول جنگ يمن دانست و اعلام کرد: «رفتارهاي ملک سلمان و محمد بن سلمان ربطي به خانواده آل سعود ندارد». شاهزاده احمد بن عبد العزيز ابراز اميدار کرده که جنگ يمن هرچه زودتر پايان پذيرد.
مسئله ديگري که بنيان و ماهيت وجودي ائتلاف متجاوز عربستان به يمن را با سؤال و چالش جدي مواجه کرده، رويگرداني فروشندگان سلاح به عربستان است. مسئله ممنوعيت فروش سلاح به عربستان اين روزها روندي تصاعدي و دمينووار به خود گرفته است. سوئد، بلژيک، آلمان و اسپانيا از جمله کشورهايي هستند که ديگر حاضر نيستند به سعودي ها سلاح بفروشند. در اين باره به عنوان مثال اسپانيا به عنوان چهارمين کشور صادر کننده تسليحات نظامي به عربستان اعلام کرده که فروش 400 بمب ليزري به رياض به ارزش 90 ميليون يورو را لغو کرده است.
..........................................................
مصطفي عبدلي