به گزارش
خبرگزاری صداوسیمامرکزکردستان، یکی از بهره برداران کتیرا در روستای نوره شهرستان سنندج گفت : در فصل برداشت به کوهپایهها رفته و با کندن گودالهایی به عمق ۲۰ سانتی متر، یقه بوته را نمایان و سپس با تیغهای تیز، زخمی بر روی آن ایجاد میکنیم.
شهسوار پادگانه افزود : پس از زخمی کردن گون باید یک هفته روز صبر کرد تا کتیرا از محل زخم ترشح کند و در صبح زود و قبل از گرم شدن هوا کتیرا جمع آوری شود.
وی گفت: از یک گَون سه تا چهار بار میتوان کتیرا برداشت کرد و میزان برداشت کتیرا بسته به بزرگی و کوچکی بوته گون و گونه آن متفاوت است.
این بهره بردار که چندین سال است کتيزا برداشت مي کند میگوید: درآمد کم حاصل از بهره برداری ازکتیرا موجب شده بسیاری از کسانی که به این حرفه مشغول بودند، دیگر این کار را انجام ندهند.
شهسوار پادگانه میگوید : کتیراهای جمع آوری شده را به خریدارانی که هر سال میآیند میفروشیم که در مقایسه با زحمات و تلاشهای ما بسیارناچیز است.
گونهای کردستان از گونههای مرغوب بوده و هرکیلوگرم از کتیرای حاصل از آنها یک میلیون ریال تا ۳ میلیون ریال به فروش میرسد.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان گفت : امسال در مجموع ۲۰ پرونده برداشت در شهرستان دهگلان ، کامیاران ، سروآباد ، سقز و سنندج با بهره برداران عقد شده است.
طاهر کرمی گفت : امسال در مجموع بیش از چهار تُن کتیرا برداشت شده که این مقدار مي تواند تا چند برابر افزایش پیدا میکند.
به گفته وی برداشت کتیرا از گون زارها باید به صورت تناوبی صورت گیرد و به هر گون زار پس از برداشت یک سال استراحت داده شود.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان گفت : برداشت کتیرا از گون زارها باید با نظارت کارشناسان سازمان نظام مهندسی جهادکشاورزی انجام شود .
کرمی افزود : برداشت کتیرا از گون زارها تابع قوانین خاصی بوده و کتیرا گرفتن از گونهای جوان و گونهای آسیب دیده ممنوع است و طبق قرارداد ، بهره برداران از مرتع در برابر حوادث آتش سوزی مسئولیت دارند.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان گفت : با توجه به اینکه در کردستان کارخانه صنایع تبدیلی کتیرا وجود ندارد کتیرای تولید شده در استان خام فروشی میشود .
کرمی افزود : هر سال پس از پایان فصل برداشت ، محصول تولید شده برای فروش و فرآوری به استانهای دیگر از جمله اصفهان فرستاده میشود .
وی گفت : کتیرای تولید شده در کارخانه صنایع تبدیلی ، دارویی و صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد .
شریفی اضافه کرد : نبود بازار فروش مناسب برای محصول کتیرا ، تمایل بهره برداران محلی را برای برداشت کمتر کرده و به همین خاطر برخی بهره برداران از استانهای همجوار از جمله کرمانشاه برای برداشت کتیرا به کردستان میآیند .
کتیرا محصول اصلی گیاه گون و از ترشحات صمغی خشک شده است که بر اثر خراش دادن ساقه گیاه به تدریج ، به صمغ تبديل میشود.
از مساحت ۲ میلیون و ۹۳۷ هزار هکتار استان کردستان ، بیش از ۶۰ درصد آن شامل یک میلیون و ۵۸۷ هزار هکتار آن را مراتع و جنگل تشکیل میدهد.