پخش زنده
امروز: -
نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه گفت: آوارگان سوری به ضمانت هایی برای فرآیند حل و فصل سیاسی نیاز دارند.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما؛ استفان دی میستورا نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه در کنفرانس ژنو گفت: تشکیل کمیته قانون اساسی سوریه می تواند نقطه آغاز برای احیای دوباره فرآیند سیاسی در این کشور باشد.
«دی میستورا» در کنفرانس خبری خود گفت: همان طور که می دانید هفته گذشته درباره ادلب صحبت کردیم و نگرانی های جدی ما هنوز هم وجود دارد. البته بعد از ظهر امروز دوباره به همراه «یان اگلند» باز خواهم گشت و شما خبرنگاران فرصت زیادی خواهید داشت تا سؤالات خود را از او و من مطرح کنید. اجازه دهید اکنون روی مباحث ابتدایی مربوط به روند سیاسی تمرکز کنیم. ما در ابتدای هفته های مهم رایزنی هستیم که امیدواریم در نهایت به احیای روند سیاسی معتبر در سوریه منجر شود. بگذارید به صراحت بگویم منظور ما چیست:
نخست اینکه هدف ما با مفاد قطعنامه 2254 سازگاری دارد. برخی می گویند این قطعنامه فراموش شده، اما این طور نیست و قطعنامه لحاظ شده است. بیانیه پایانی نشست سوچی نیز بر تسهیل روند تشکیل کمیته قانون اساسی فراگیر که متعلق به سوری ها باشد و خود سوری ها آن را هدایت کنند، تأکید دارد. همان طور که می دانید قطعنامه 2254 شامل بسیاری مسائل دیگر می شود، اما به علت بسیاری شرایط پیش آمده به این نتیجه رسیده ایم که کمیته قانون اساسی می تواند و می بایست نقطه ورود به آنچیزی باشد که ما «فرآیند سیاسی معتبر» نامیده ایم، البته این تا زمانی صحت دارد که خود کمیته قانون اساسی نیز اعتبار داشته باشد.
من و تیم همراه من، فعالانه کوشیده ایم درباره نحوه ایجاد چنین پایه مهمی در روند سیاسی به اجماع نظر برسیم. هدف ما این است که دولت سوریه، مخالفان و طیف گسترده ای از سوری ها مشارکت داشته باشند و همزمان به حاکمیت ملی، وحدت و تمامیت ارضی و استقلال سوریه احترام بگذاریم.
همکاران بلند پایه من در روزها و هفته های اخیر به ترکیه، ایران و روسیه سفر کرده اند تا مطمئن شوند مقدمات ضروری برای نشست آینده ما با تضمین کنندگان سوچی در خصوص کمیته قانون اساسی، فراهم شده است. به همین علت است که در روزهای دهم و یازدهم سپتامبر از مقامات بلند پایه روسیه، ترکیه و ایران دعوت کرده ایم که اینجا در ژنو با من دیدار داشته باشند. این بر پایه، رایزنی های ماه ژوئن در ژنو و همچنین نشست سوچی در اواخر ژوئیه خواهد بود. در این مرحله نمی توانم پیش بینی کنم که در روزهای دهم و یازدهم سپتامبر، میزان پیشرفت ما چه اندازه خواهد بود، اما می توانم این را بگویم که این دیدار، لحظه بسیار مهمی در مواجهه با واقعیت خواهد بود. دوم اینکه فهرست شرکت کنندگان دولت، مخالفان منتشر شده و در نشست روزهای دهم و یازدهم سپتامبر روی میز خواهد بود. همچنین برخی از گزینه های مهم درباره نحوه کمک به طرف های سوری برای سازماندهی اقدامات کمیته قانون اساسی این کشور، روی میز خواهد بود.
در چهاردهم سپتامبر، از نمایندگان بلند پایه و فرستادگان ویژه این به اصطلاح «گروه کوچک» یعنی آمریکا، فرانسه، عربستان، اردن، آلمان، انگلیس و مصر دعوت کرده ام به ژنو بیایند تا به آنها اطلاع رسانی شود و درباره مسئله کمیته قانون اساسی بر اساس دیدارهای برگزار شده در روزهای دهم و یازدهم سپتامبر با آنها گفتگو کنم. اگر به یاد داشته باشید ماه ژوئن نیز در ژنو همین کار را کردم.
دی میستورا افزود من در زمینه فرآیند سیاسی (در سوریه) با اتحادیه اروپا که شوق زیادی برای حمایت از تلاش های ما دارد، و همچنین اتحادیه عرب تعامل خواهم داشت.
در روز بیستم سپتامبر، شورای امنیت سازمان ملل تشکیل جلسه خواهد داد و این جلسه تقریبا حول و حوش زمان برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل خواهد بود. این جلسه به ریاست آمریکا برگزار خواهد شد. قصد دارم در آن جلسه، تازه ترین اطلاعات را عنوان کنم و بگویم که ما در چه وضعیتی قرار داریم. بنابراین، نقشه راه پیش روی ما برای احیای دوباره کمیته قانون اساسی پیش از بیستم سپتامبر است و هم اکنون مسیر کمیته قانون اساسی، بهترین مسیر پیش روی ما برای ایجاد تحرک در فرآیند سیاسی است.
بقیه توضیحات را به روز یازدهم سپتامبر موکول خواهم کرد.
در ادامه این نشست خبری، نماینده خبرگزاری سوئیس گفت در بین کشورهایی که از آنها نام بردید، اکثر آنها به تنش ها در خصوص ادلب دامن زده اند. آیا نگران نیستید دعوت از این کشورها پیامدهایی داشته باشد؟ آیا امکان آن وجود دارد که این رایزنی ها به زمان دیگر موکول شود، یا اینکه چند روز بیشتر دوام نیاورد؟ آیا ممکن است چشم انداز تشکیل کمیته قانون اساسی سوریه حتی بیش از این به تعویق بیافتد؟
دی میستورا پاسخ داد در طول سالیان متمادی که با یکدیگر همکاری می کنیم، همواره شاهد رخدادهایی در سوریه بودیم که می توان آن را بهانه ای برای به تعویق انداختن هر گونه طرحی قرار داد. ما برای برگزاری دیدارها در روزهای دهم و یازدهم و همچنین تاریخ تعیین شده در روز چهاردهم سپتامبر مصمم هستیم، زیرا امیدواریم هیچ گونه پیشامد غیرعادی در ادلب رخ ندهد. هنوز معتقدیم فرآیند سیاسی نباید منوط به چیزی باشد، زیرا در غیر این صورت همواره بهانه ای برای به تعویق انداختن فعالیت ها وجود خواهد داشت.
خبرنگاری دیگری پرسید می خواستم درباره نقش مخالفان بپرسم، بالاخص اینکه چندین ماه است که ما آنها را در ژنو ندیده ایم. آیا آنها در این روند مشارکت نخواهند داشت؟ همچنین امروز دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا درباره ادلب توئیتی فرستاد و هشدار داد هر گونه حمله نیروهای دولتی سوریه به ادلب اشتباه خواهد بود. آیا شما با سخنان ترامپ موافقید؟
دی میستورا گفت از شما می خواهم بخش دوم سؤالتان را دوباره بعد از ظهر امروز مطرح کنید، زیرا این پیام مهمی بود. در خصوص بخش نخست سوال شما که به روند سیاسی بیشتر مرتبط است، باید بگویم بله، مخالفان سوری به میزان زیادی مشارکت دارند. لیستی به نام فهرست معارضان وجود دارد که با دقت زیادی آماده شده است. همچنین کشورهایی که از مخالفان حمایت می کنند، زمینه را برای مذاکرات داخلی بسیاری تسهیل کرده اند. به اعتقاد من اگر ما دیدارهای مفیدی در روزهای دهم و یازدهم سپتامبر داشته باشیم، آنگاه گفتگوها در بین خود سوری ها آغاز خواهد شد و ما نقش حامی و تسهیل کننده را خواهیم داشت. فهرست مخالفان نیز وجود دارد.
در ادامه کنفرانس خبری، «تام مایلز» خبرنگار رویترز پرسید به نظر شما این رویکرد چه اندازه واقع بینانه است و آیا در سه تا پنج سال آینده، تفاوتی واقعی را در عرصه سیاسی سوریه شاهد خواهیم بود؟ همچنین آیا ممکن است درباره کمیته قانون اساسی سوریه به ما جدول زمانی ارائه کنید؟ آیا این کمیته قرار است تا پایان سال تشکیل شود و آیا کمیته در مدت زمان مشخص قرار است وظیفه خود را انجام دهد، یا اینکه فرصت نامحدود خواهد داشت؟
دی میستورا پاسخ داد: تام باید بگویم به نکته خوبی اشاره کردید. به خوبی می دانید که در گذشته، این مسئله را بررسی کرده ایم. قطعنامه 2254، قطعنامه ای بسیار جامع و گسترده است. قطعنامه مدتی پیش، زمانی که هنوز بسیار چیزها تغییر نکرده بود، حاصل شد. همه ما ناچار شدیم، از جمله کسانی که در تدوین قطعنامه 2254 نقش داشتند، ناچار شدند این مسئله را لحاظ کنند. بنابراین، ما از قطعنامه 2254 به عنوان دستور العملی گسترده و قدرتمند استفاده می کنیم.
اصلاح قانون اساسی کنونی یا تدوین قانون اساسی جدید (سوریه) اگر به شکل مناسب و از طریق روندی فراگیر صورت گیرد، بر بسیاری از جنبه های هر دولت یا کشوری، از جمله انتخابات اثر خواهد گذاشت. بنابراین، اذعان دارم که ما از چنین طرح جدی و عظیمی سخن گفته ایم، اما باید بگویم با وجود مسائلی که شما هم اینک نیز می دانید، مانند تحولات میدانی، دیدگاه ها و حتی تغییرات سیاسی، کمیته قانون اساسی هنوز هم جزء نقاط مشترکی است که تضمین کنندگان سوچی بر سر آن توافق دارند. به همین علت می گویم این، لحظه رویارویی با حقیقت خواهد بود. البته اگر کمیته قانون اساسی تشکیل نشود یا تشکیل و فعالیت آن به روندی طولانی و ادامه دار تبدیل شود، آنگاه حق با شما است. اما باید به آن فرصت دهیم؛ حس می کنم تشکیل این کمیته به دلایل دیگری نیز اهمیت دارد.
بگذارید برای شما مثالی بزنم: همان طور که می دانید این روزها بحث های زیادی در خصوص مهاجران مطرح است و این بحث ها بجا است. پدر خودم نیز یک پناهجوی سیاسی بود و به همین علت است که من در سوئد متولد شدم. پدرم با دوره فاشیسم در ایتالیا مشکل داشت. به یاد دارم او سخنانی به من گفت که این روزها از زبان بسیاری از سوری ها می شنوم: البته که ما به دنبال خانه، بیمارستان، جاده و شغل هستیم، اما مهم تر از همه باید پیش روی خود افقی سیاسی داشته باشیم.
دی میستورا افزود: بنابراین حتی در زمینه پناهجویان، افق سیاسی که می تواند و می بایست از طریق اصلاحات قانون اساسی شکل بگیرد، اهمیت پیدا می کند.
در ادامه کنفرانس خبری، «لیزا» از شبکه صدای آمریکا گفت کمیته قانون اساسی از چند نفر تشکیل شده است؟ این را می پرسم زیرا به نظر می رسد افراد بسیاری تمایل دارند در این روند مشارکت کنند. آیا شمار این افراد محدود خواهد بود؟ آیا گفتگوها به شکل رو در رو خواهد بود یا نوعی دیپلماسی رفت و برگشتی شکل می گیرد؟ مهم است دریابیم که آیا دولت سوریه و مخالفان آن می خواهند با یکدیگر گفتگو کنند یا اینکه هنوز فاصله زیادی بین آنها وجود دارد. آیا زنان نیز در این روند مشارکت خواهند کرد یا اینکه طبق معمول آنها در حاشیه قرار می گیرند؟
میستورا پاسخ داد شما سه سؤال مطرح کردید! ابتدا باید بگویم در خصوص شمار اعضای کمیته کاملا مطمئن هستم؛ البته امروز نمی خواهم به شکل علنی درباره شمار اعضا توضیح دهم، زیرا این دقیقا یکی از مسائلی است که قرار است در نشست روزهای دهم و یازدهم سپتامبر مطرح شود. می دانید که دو دیدگاه درباره تعداد اعضاء وجود دارد و درباره این بحث خواهد شد که آیا شمار اعضای باید پنجاه یا 45 نفر باشد. همه اینها جزء محورهای گفتگو خواهد بود.
فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه گفت در خصوص اینکه آیا گفتگوها رو در رو خواهد بود یا نه، باید بگویم اگر منظور شما کشورهایی است که نمایندگان آنها قصد دارند روند مذاکره را تسهیل کنند، آنگاه همان طور که می بینید من، دو دیدار مجزا خواهم داشت که یکی از آنها با تضمین کنندگان سوچی و دیگری با گروه کوچک خواهد بود. هدف ما که می دانم هدف کشورهای دیگری مانند فرانسه نیز هست، در خصوص اطمینان از برقراری ارتباط نزدیک بین دو گروه که هر دو آنها در بازسازی آینده سوریه یا روند سیاسی آتی این کشور نقش مهم دارند، هنوز محقق نشده است، زیرا اگر اینگونه بود دیگر ناچار نبودیم به شکل مجزا با آنها دیدار داشته باشیم.
نقش سازمان ملل نیز این است که هنگام ناتوانی افراد از گفتگو و دیدار مستقیم با یکدیگر، نقش واسطه را ایفاء کند. اگر منظور شما درباره بحث های مستقیم درباره عضویت در کمیته قانون اساسی یا به بیان دیگر گفتگوی بین خود سوری ها است، باید بگویم که بعد از دیدارها قادر به ارائه توضیحات بیشتر خواهم بود.
میستورا در خصوص جایگاه زنان در این روند گفت بر این نکته اصرار دارم که نمایندگی زنان در کمیته قانون اساسی باید به نحو شایسته لحاظ شود و انتظار دارم که به علت این پافشاری با دشواری هایی روبرو شوم. همچنین روی کمک شما خبرنگاران حساب باز کرده ام و امیدوارم هنگام مواجهه با اعتراض ها، شما اصحاب رسانه ها نیز پشتیبانی کنید تا بتوانم بگویم چرا زنان نباید درست مانند مردان صلاحیت لازم را برای عضویت در کمیته داشته باشند؟
میستورا در پایان گفت ساعت چهار بعد از ظهر به همراه «یان اگلند» باز خواهیم گشت تا بتوانیم درباره مسائل فنی و سیاسی توضیحات بیشتر دهیم.