به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز اصفهان؛ این بنای تاریخی به وسعت ۶هزار و ۴۰۰مترمربع و به شکل مربع ساخته شده است که از چهار برج قرینه زیبا، با دیوارهایی سرخ رنگ به ارتفاع ۱۲متر تشکیل میگردد.
از این مکان در زمان جنگ و یا حمله اشرار به عنوان دژ نظامی استفاده میشده است.
روی درب ورودی شمالی،قسمتی به عنوان شاه نشین وجود داشته که در حال حاضر به عنوان هتل سه ستاره مورد استفاده قرار میگیرد.
بر روی دیوارهای مرتفع این دژ، سوراخهایی وجود دارد که از آن به عنوان سیستم ایمنی هشدار دهنده استفاده میشده است. به این صورت که کبوترهایی را در این سوراخها نگهداری میکردند که شبها با سر و صدای این کبوتران، متوجه ورود مهاجمان به درون ارگ توسط قلاب و یا نردبان میشدند.
وجود زیربنا در اطراف و فضای باز در وسط ساختمان ارگ و نیز وجود طبقات پایین و بالا، نشان دهنده معماری و کاروانسرایی است که بیانگر رعایت نظام طبقاتی در اجتماع آن روز است.
این فضاها پس از بازسازی در حال حاضر به عنوان مهمانسرا، با امکانات مدرن شامل سوئیتهای زیبا با رستوران، چایخانه سنتی، فروشگاه و نمایشگاه صنایع دستی، سالنهای مختلف و مجموعهای از مکانهای تاریخی و تفریحی مورد استفاده قرار گرفته است.
تنها سند مکتوب باقی مانده از این بنا، به صدوسی سال پیش تعلق دارد که نشان میدهد نصف بنای ارگ گوگد به عنوان مهریه، توسط فردی با نام علیخان به همسرش واگذار و پس از آن، این بنا به عنوان ارگ علیخانی نامیده شده است.
ارگ تاریخی گوگد به شماره ۲۵۷۴ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
این بنا در سال۱۳۷۸ با نظارت اداره میراث فرهنگی، بازسازی شد و اکنون به عنوان مکانی دیدنی برای بازدید و استراحتگاه گردشگران شهرستان گلپایگان استفاده میشود.