غرب ديگر نمي تواند بر جنايات عربستان در يمن سرپوش بگذارد
سازمان ديده بان حقوق بشر با متهم کردن وليعهد عربستان و وليعهد امارات به جنايت جنگي در يمن، خواستار مجازات آنها شد.
حدود سه سال ونيم از تجاوز عربستان و امارات ومزدوران اين دوکشور تحت عنوان ائتلاف سعودي به يمن و به بهانه به قدرت رساندن منصور هادي رئيس جمهور مستعفي وفراري يمن مي گذرد. هر چند در طول اين مدت ائتلاف سعودي با بمباران اماکن مسکوني، بارها مدارس، بيمارستانها و زير ساخت هاي اقتصادي مرتکب جنايت جنگي در يمن شده است. از طريق محاصره زميني، هوايي و دريايي نيز از انتقال مواد غذايي و کمک هاي بشردوستانه به اين کشور جلوگيري کرده و جان 17 ميليون شهروند يمني را با تبعات قحطي وبيماري روبرو کرده است.
ائتلاف سعودي پس از شکست در تصرف بندر حديده، به بمباران غيرنظاميان وکشتار آنها شدت بخشيده بطوريکه در ماه آگوست با حمله به يک اتوبوس حامل کودکان بيش از 50 کودک را به شهادت رسانده است. شدت اين حملات بگينه اي بوده است که حالا غربي ها هم براي تبرئه خود از تسليح عربستان و امارات به انواع سلاح هاي مرگبار به انتقاد از عربستان روي آورده اند. فرانسه مي گويد از سلاح هاي ما در حمله به کودکان استفاده نشده و انگليس و امريکا هم خواستار دقت و جلوگيري از اين حملات شده اند.
اين در حالي است که سازمان ديده بان حقوق بشر نيز با متهم کردن مقام هاي عربستان و امارات به جنايت جنگي و انتشار فهرستي از جنايت هاي سعودي ها در يمن، خواستار محاکمه عوامل اصلي اين جنايت ها شده است.
بر اساس گزارش اسوشیتدپرس، سه کارشناس شورای حقوق بشر سازمان ملل نيز تائيد کرده اند که دولت منصور هادي، امارات و عربستان سعودی طی سه سال و نیم جنگ شدید ضد حوثی ها (انصارالله) در یمن مسئول ارتکاب جنایات جنگی از قبیل تجاوز جنسی، شکنجه، سربه نیست کردن شهروندان یمنی و "محروم کردن آنها از حق زندگی" بوده اند.
آنها از کشورهاي صادرکننده سلاح به عربستان خواسته اند "از تدارک تسلیحاتی که امکان استفاده از آنها در این جنگ باشد"، خودداری کنند و هشدار داده اند، حملات هوایی به یمن این کشورها را با اتهام مشارکت در جنایت جنگی روبرو می کند.
بر اساس گزارش الجزيره، کمیسر ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن، اسامی افرادی را اعلام کرده است که مهم ترین عناصر جنگ در این کشور هستند. در راس این افراد محمد بن سلمان ولیعهد و وزیر دفاع، سرلشکر فیاض الرویلی رئیس ستاد ارتش و سرلشکر فهد بن ترکی بن عبدالعزیز فرمانده نیروهای مشترک عربستان سعودی، قرار دارند.
در این فهرست، خلیفه بن زاید آل نهیان فرمانده کل نیروهای مسلح امارات، محمد بن زاید آل نهیان جانشین او و محمد بن راشد وزیر دفاع امارات، اصلی ترین افراد دخیل در جنگ یمن از کشور امارات هستند.
اين در حالي است که سازمان دیده بان حقوق بشر در گزارش خود درباره تجاوز عربستان به یمن با عنوان «پنهان شدن در پس به اصطلاح ائتلاف» خواستار مجازات ولیعهد عربستان به اتهام ارتکاب جنایات جنگی در یمن شده است.
در اين گزارش علاوه بر انتشار فهرستي از جنايت ائتلاف سعودي دريمن و کشتارغير نظاميان، اعلام شده است که ائتلاف با استناد به مفاد تحریم های تسلیحاتی قطعنامه 2216 شورای امنیت (2015) از مارس 2015 در سطوح مختلف محدودیت های دریایی و هوایی شدید را در یمن اعمال کرده است. که اين اقدام مانع کمک رساني و ارسال اقلام اساسي به يمن شده ودر نتيجه جان ميليونها يمني با تهديدمرگ روبرو شده است.
اين نکته نشان مي دهد که ادعاي سعودي ها مبني بر ارسال سلاح از سوي ايران به حوثي ها دروغي بيش نيست.
سوال اينحاست که چرا پس از گذشت سه سال ونيم از جنايت عربستان وامارات در يمن، اکنون سازمان هاي بين المللي دست به تحرکاتي هر چند محدود زده اند و چرا مقام هاي امريکايي نيز از جمله جيمز ماتيس وزير دفاع مجبور شده اند که از روند کشتار غير نظاميان ابراز نگراني نمايند.
نخست به نظر مي رسد که شکست عربستان که در پشت اصطلاح ائتلاف پنهان شده در تجاوز به يمن و افزايش کشتار غير نظاميان، سببب شده است تا اين سازمان ها براي حفظ اعتبار خود هم که شده است دست بکار شوند.
دوم اينکه با انتشار جنايت ائتلاف سعودي در کشتار غير نظاميان در برخي رسانه هاي مستقل و اگاهي افکار عمومي از اين جنايت ها سبب شده است تا ديگر غربي ها نتوانند حمايت خود را از اين جنايت ها ادامه دهند و به نوعي سعي مي کنند خود را از اين اقدامات تبرئه نمايند با اينکه همچنان به عربستان سلاح مي فروشند.
سوم اينکه به نظر مي رسد با توجه به شکست ائتلاف سعودي در حمله به يمن و شکست برنامه هاي اصلاحي محمد بن سلمان در عربستان و عقبگرد او از اصلاحات از جمله متوقف شدن فروش سهام آرامکو، سبب شده است تا غربي ها با تحت فشار قرار دادن رياض، اين بار از اين اهرم در جهت مقاصد سياسي و اقتصادي بهره برداري نمايند. چرا که در غير اين صورت امريکا، انگليس و فرانسه بايد با متوقف کردن فروش سلاح به عربستان، زمينه محاکمه مقام هاي سعودي و امارات را در دادگاه جنايت جنگي فراهم نمايند تا روشن شود که اين کشورها در انتقاد خود از عربستان صادق هستند.
--------------------------------
رضا محمدمراد