پخش زنده
امروز: -
معاون آبخیر داری سازمان جنگلها و مراتع از افتتاح ۴۴۹ طرح آبخیزداری در کشور خبر داد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما ، ناصر حیدری پوری با اشاره به اینکه عملیات ارزیابی 627 حوزه آبخیز در اولویت برنامه های امسال است و با تاکید بیشتری در دستور کار قرار داد افزود: طرح عملیات ارزیابی و اجرای 595 حوزه آبخیر در مراسم مناقصه مرداد امسال به پیمانکاران ارائه شد که تاکنون 449 طرح به بهره برداری رسیدو پیمانکاران 398 حوزه آبخیز حوزه آبخیز نیز انتخاب شدند و عملیات اجرایی در 284 حوزه نیز پس از انتخاب به پیمانکاران آغاز شده است.
وی گفت: برای اجرای طرح های آبخیز داری 200 میلیون دلار اعتبار با مجوز مقام معظم رهبری از صندوق توسعه ملی اختصاص یافت و علاوه بر این 310 میلیارد تومان نیز از محل بودجه استانداری ها و خیرین تامین شده است.
معاون آبخیز داری سازمان جنگل ها و مراتع افزود: با اجرای طرح های آبخیزداری در 627 حوزه آبخیز کشور 200 هزار خانوار روستایی و کشاورز از منافع این حوزه ها بهره مند خواهند شد و سبب رونق کشاورزی و اشتغال در این مناطق می شود.
حیدری پوری گفت: حفاظت از منابع آب، جلوگیری از فرسایش خاک و تامین نیاز ساکنان محلی، تقویت پوشش گیاهی، تقویت منابع آب زیرزمینی و کاهش رسوب در پشت سدها از مهمترین آثار مطلوب اجرای طرحهای آبخیزداری در کشور است.
وی مدیریت سیل و سیلاب را از دیگر مزایای اجرای طرحهای آبخیزداری دانست و افزود: در پنج سال اخیر رکورد سیل شکسته شد و در این مدت شاهد وقوع هزار سیل در مناطق مختلف کشور بودیم.
معاون آبخیز داری سازمان جنگل ها و مراتع گفت: کشور ما همواره در گروه کشورهای سیل خیز قرار دارد اما با تغییر شرایط آب و هوایی و شدت ،مدت و زمان بارندگی در تمام مناطق کشور از استانهای شمالی گیلان و مازندران تا سیستان و بلوچستان شاهد وقوع سیل هستیم.
حیدری پور افزود: با افزایش دما و تغییرات آب و هوا بیشترین میزان بارش بصورت باران است و در 14 میلیون هکتار از عرصه های کشور دیگر شاهد بارش برف نخواهیم بود و این مناطق برفگیر حذف شده این مسئله آمار وقوع سیل را در کشور افزایش داده است.
وی گفت: هم اکنون نقشه جامع مدیریت مناطق سیل گیر کشور تدوین شده است و با اجرای طرحهای آبخیزداری و مهار و جذب آب در عرصه های بالادست شاهد مدیریت سیل و سیلاب در کشور خواهیم بود.
معاون آبخیزداری سازمان جنگل ها و مراتع درباره میزان مدیریت فرسایش خاک در عرصه های آبخیز افزود: در 16 استان کشور ایستگاه پایش نصب شده است که ارزیابی نتایج نشان می دهد در این مناطق در هر هکتار از فرسایش 4 تن خاک جلوگیری شده است.
حیدری پور گفت: با اجرای طرح های آبخیز داری در بالادست سدها میزان رسوب در دیواره پشت سدها 5 تن کاهش یافته است.
وی افزود: اجرای طرح های آبخیز داری در بالادست دشتهای بحرانی و ممنوعه کشور تعریف شده و قرار است در حوزه های آبخیز 370 دشت ممنوعه و 87 دشت بحرانی کشور طرح های آبخیزداری اجرا شود.
معاون آبخیزداری سازمان جنگل ها و مراتع تقویت سخره های آب زیرزمینی را از دیگر مزایای توسعه طرح های آبخیزداری به ویژه در دشتهای ممنوعه و بحرانی کشور دانست و گفت: با اجرای طرح های آبخیزداری می توانیم 280 میلیارد متر مکعب آب را قابل دسترس کرد.
حیدری پوری افزود: امسال بیشترین میزان اعتبارات برای اجرای طرح های آبخیزداری در 87 دشت بحرانی کشور اختصاص می یابد و این طرح ها در 320 شهرستان کشور که در حوزه دشتهای بحرانی و ممنوعه قرار دارند اجرا می شود.
وی گفت: تاکنون عملیات آبخیزداری در 11 میلیون هکتار از 26 میلیون هکتار از عرصه های آبخیز کشور به پایان رسیده و 7 میلیون هکتار نیز در دست اجراست.
معاون آبخیزداری سازمان جنگل ها و مراتع افزود: یازده طرح ملی آبخیزداری نیز در حوزه های بزرگ آبخیز کشور از جمله حوزه دریاچه ارومیه در استانهای آذربایجان غربی و شرقی و کردستان و در حوزه رودخانه اترک نیز در استانهای سمنان ، گلستان و خراسان شمالی اجرا شده است.
حیدری پوری درباره تاثیر نامطلوب ساخت برخی از سدها در کاهش منابع آبی در حوزه آبخیز گفت: برای احداث و اجرای سدها در یک حوزه آبخیز باید به تمام جوانب توجه و مطالعات ارزیابی شود و ملاحظات جدی صورت گیرد.
وی از امضای تفاهم نامه مشترک با وزارت نیرو برای اجرای طرحهای آبخیزداری در بالادست سدها خبر داد و افزود: با اجرای این طرحها میزان ورود رسوبات به پشت سدها کاهش می یابد.
معاون آبخیزداری سازمان جنگلها و مراتع گفت: براساس گزارش وزارت نیرو سالانه 250 میلیون متر مکعب رسوب وارد سدها می شود.
حیدری پوری تصریح کرد: برای اجرای طرح های آبخیزداری و مقابله با آثار خشکسالی در کشور به 125 میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
وی همچنین از اختصاص 100 میلیارد تومان اعتبار برای اجرای عملیات آبخیز داری در 41 حوزه جنگل و مرتع خبر داده.
قاسم حسین پور مدیر کل دفتر کنترل سیلابها در سازمان جنگل ها و مراتع نیز در این جلسه با تاکید بر اینکه کشورمان در گروه سیل خیزترین کشورهای جهان قرار دارد گفت: برای کاهش خطر پذیری و مدیریت و کنترل سیلاب در مناطق بحرانی کشور تاکنون 285 طرح ملی در حوزه های آبخیز اجرا شده است که در نیمه دوم امسال به بهره برداری می رسد.
ترحم بهزاد مدیر کل مراتع نیز 56 میلیون و 200 هزار هکتار از عرصه های مرتعی کشور را فقیر دانست و افزود: پوشش گیاهی در این عرصه های کمتر از 25 درصد است.
وی گفت: با اجرای طرح های آبخیزداری در بالادست مراتع کشور که مساحت آن 84 میلیون و 700 هزار هکتار است شاهد افزایش تولید علوفه معادل 120 کیلو در هر هکتار خواهیم بود.