قزوین قطب تولید گوشت مرغ و تخم مرغ در کشور، نیازمند حمایت بیشتر
استان قزوین با توجه به وسعت کم آن در زمینه تولید محصولات سالم یکی از مهمترین استانهای کشور است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز قزوین، یکی از بخشهایی که مورد توجه و حمایت قرار گرفته است و همچنین در ردیف فعالیتهاى اقتصادى خانوارها جاى دارد پرورش طیور است. رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین میگوید: این استان دارای چهارصدو چهل واحد مرغ گوشتی به ظرفیت 10 میلیون قطعه، هفتاد واحد مرغ تخمگذار به ظرفیت بیش از هشت میلیون و واحدهای مرغ مادر، تخمگذار و پولت در استان است. فاطمه خمسه میافزاید: ظرفیت سالانه واحدهای مرغ گوشتی بیش از ۲۶ میلیون قطعه جوجه ریزی و واحدهای مرغ تخمگذار بیش از سه میلیون مرغ تخمگذار است.
خمسه اضافه میکند: این واحدها، استان قزوین را به یکی از پایلوتهای تولید گوشت مرغ در کشور تبدیل کرده است و میتوان با تولید گوشت مرغ با وزن مناسب ظرفیتهای این واحدهای تولیدی را افزایش داد. او اضافه کرد: با اجرای طرح تولید گوشت مرغ با وزن مناسب، مرغ نیمچه گوشتی زنده با شرایط وزنی هزار و هشتصد تا دو هزار و دویست گرم و دوره پرورش سی و هشت تا چهل و دو روزه زمینه برای تولید گوشت مرغ آماده به طبخ در وزنهای هزار و سیصد تا هزار و ششصد گرم فراهم خواهد شد. رئیس سازمان جهاد کشاروزی استان قزوین میافزاید: در حال حاضر فرهنگ غذایی عمومی، بازار را به سمت عرضه گوشت مرغ با وزنهای بالا سوق داده است که این امر علاوه بر هدر رفت منابع تولید، موجب از بین رفتن سرمایه ملی و کاهش چشمگیر ارزش غذایی محصول تولیدی میشود.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین هم میگوید: با توجه به برنامه ریزیهای انجام شده میزان مرغ وتخم مرغ در این استان از شصت هزار تن در سال گذشته به یکصد و چهل هزار تن در سالجاری افزایش مییابد. این افزایش تولید در سالجاری نشان دهنده رشد بیش از 2 برابری مرغ وتخم مرغ در استان قزوین است. علی شاپورزاده میافزاید: در حال حاضر استان قزوین در تولید گوشت مرغ رتبه چهارم و تخم مرغ رتبه هفتم کشور قرار دارد و این درحالی است که این استان فقط تولید کننده مرغ اجداد تخمگذار است. طبق آمار و اطلاعات استان قزوین قطب تولید گوشت مرغ و تخم مرغ در کشور است و با توجه به وسعت کم این استان، سهم بسزایی در تولید محصولات دام و طیور کشور را دارد.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین میگوید: به طور میانگین سالانه در این استان سی و چهار تن گوشت مرغ، بیست و نه هزار و صد و نود و هفت تن تخم مرغ تولید میشود. وی اضافه کرد: حدود سی درصد محصولات تولید شده دامی در استان قزوین مصرف میشود و بقیه به استانهای مجاور بخصوص تهران ارسال میشود. با توجه به روبه رشد بودن صنعت مرغداری در استان قزوین مشکلاتی هم برای واحدهای پرورش مرغ وجود دارد. واحدهای تولیدی مرغ و تخم مرغ در قزوین مشکلاتی مانند افزایش قیمت نهادههای دامی به علت نوسانات ارزی و سخت گیری دستگاههای اجرایی از جمله بیمه، مالیات و بانکها را موانع این بخش ذکر میکنند. حمیدرضا حاجی ازفعالان بخش مرغ و تخم مرغ در استان قزوین میگوید: چرا افزایش قیمت نهادههای دامی از جمله ذرت و کنجاله سویا با رشد شصت تا هفتاد درصدی مواجه بوده در حالیکه قیمت محصول مرغ و تخم مرغ آنها با مجوز وزیر صنعت، معدن و تجارت فقط باید ده درصد رشد داشته باشد، مسالهای که ضرر آشکار واحدهای تولیدی را به دنبال داشته است.
یک سرمایهگذار بخش طیوردر استان قزوین نیز میگوید: سنگینی مزاحمتهای دولتی از دوش واحدهای مرغداری باید برداشته شود. احمد جهانبخشی میافزاید: براساس قانون، واحدهای کشاورزی معاف از مالیات بوده، اما در عمل این مساله رعایت نمیشود تا جایی که از سال نودو یک تاکنون مالیاتهای زیادی برای مرغداریهای استان وضع شده است. استاندار قزوین هم با اشاره به نگرانی برخی از واحدهای فعال مرغداری در استان میگوید: تعدادی از واحدهای طیور از دخالت دولت و تغییر سیاست و برنامهها گله مندند. عبدالمحمد زاهدی اضافه میکند: سازمان جهاد کشاورزی باید با کمک اتحادیهها و بهره مندی از اسناد بالادستی برای تهیه شیوه نامه اجرایی در این زمینه اقدام کند. زاهدی با اشاره به گلایه واحدهای تولیدی از برخی دستگاههای اجرایی، افزود: برخی دستگاهها از جلمه بانک کشاورزی، اداره مالیات و تامین اجتماعی باید به مشکلات این صنعت و واحدهای تولیدی طیور استان رسیدگی کنند و کمک به آنها را در دستور کار خود قرار دهند. استاندار قزوین ، فرسودگی ساختمان و تجهیزات موجود را یکی از مشکلات جدی صنعت طیور در استان میداند و میگوید: با پرداخت سرمایه در گردش برای رفع این معضل باید اقدام کرد، زیرا در غیر این صورت تا 10 سال آینده این صنعت ظرفیت کنونی خود را از دست خواهد داد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار قزوین نیز در این باره میگوید: دولت برای تامین نهادههای مورد نیاز صنعت طیور کشور به نرخ دولتی اقدام کرده است و باید فعالان این صنعت در استان برای وارد کردن آن اقدام کنند. منوچهر حبیبی افزود: متاسفانه قیمت نهادههای دامی در سطح جهانی و کشوری به علت نوسانات ارزی افزایش یافته، اما دولت برای رفع این مشکل، نهادههای مورد نیاز این بخش را خریداری و به صورت متمرکز وارد کشور کرده است. رئیس سازمان جهاد کشاورزی قزوین نیز فرسودگی مرغداریها را مشکل اساسی در این استان میداند و میگوید: برخی از واحدهای تولیدی مرغ پنجاه ساله بوده و عمر احداث سی درصد آنها نیز بین ۲۰ تا ۳۰ ساله بوده و فقط حدود ۱۰ درصد آنها عمر کمتر از ده سال دارند. خمسه، با بیان اینکه قزوین هشت درصد تولید تخم مرغ کشور را تامین میکند میافزاید: هم اکنون در حال پیگیری تامین نقدینگی مورد نیاز نهصد و یازده میلیارد ریالی برای نوسازی برخی از مرغداریها با کمک استانداری و سازمان برنامه و بودجه استان هستیم. رئیس سازمان جهاد کشاورزی قزوین میافزاید: به دنبال شناسنامه دار کردن تولیدات بخش طیور و ایجاد زنجیره تولید به طور جدی هستیم و در حوزه صنعت مرغ گوشتی و تخم گذار نیز جایگاه خوبی در کشور داریم.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی قزوین نیز گفت: شش هزار و هشتصدو هفتادمیلیارد ریال سرمایه گذاری در صنعت مرغ و تخم مرغ این استان صورت گرفته است. علی شاپورزاده ادامه داد: با توجه به میزان سرمایه گذاری انجام شده و اشتغال حدود پنج هزار نفر در واحدهای یاد شده، مسئولان استان باید برای رفع مشکلات این بخش توجه جدی داشته باشند. شاپورزاده با اشاره به خطر بیماریهایی که این صنعت را همواره مورد تهدید قرار میدهد، گفت: در بیماری فوق حاد پرندگان که سال گذشته رخ داد بیش از پنج میلیون قطعه مرغ تلف و معدوم شد که سه میلیون قطعه آن تخم گذار بود. این مسئول ادامه داد: خوشبختانه امسال هیچ گونه مورد ابتلا به آنقولانزا گزارش نشده در حالی که در استانهای قم و اصفهان نمونههایی از شیوع این بیماری مشاهده شده است. مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان قزوین نیز اظهار داشت: با افزایش تولید مرغ و تخم مرغ در سطح جهان و کشور مواجه هستیم و دنیا به سمت افزایش تولید این محصول پیش میرود. عظیم حجت اضافه کرد: این روند افزایش تولید در سایر استانهای کشور مشاهده میشود، اما قزوین با روند ثابت یا کاهش تولید در این زمینه مواجه است. حجت اضافه کرد: یک واحد مرغداری گوشتی، تخم گذار و اجداد ناگهان با یک رقم مالیاتی مواجه که در نهایت منجر به ورشکستگی و تعطیلی آن میشود. آنچه از سخنان مسئولان مربوطه و دست اندرکاران مرغ وتخم مرغ بر میآید: تکمیل زنجیرههای تولید مرغ و تخم مرغ و رفع مشکلات بیمهای، مالیاتی و پرداخت تسهیلات راه برون رفت از مشکلات فعلی است که میتواند هم مشکل جوجه ریزی و هم قیمت بازار را مدیریت کند.