لرستان قطب تولید انجیر سیاه در کشور
لرستان با تولید بیش از 25 هزار تن مقام اول تولید انجیر سیاه را در کشور دارد .
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز لرستان ، درخت انجیر با نام علمی فیکوس (Ficus) گیاهی از خانواده موراسه (Moracee) بوده و بیش از ۶۰۰ گونه مختلف دارد که اغلب آنها وحشی یا زینتی هستند.
موطن اصلی درخت انجیر، تمدن قدیم یا همان آسیای غربی و کشورهای اطراف مدیترانه است و در ایران روستای سمنگان یا سمغان است و به همین جهت آن را جزء میوههای مناطق نیمه گرم طبقه بندی میکنند.
درخت انجیر بویژه نوع خودرو یا کوهستانی آن که به انجیر کوهی معروف است بسیار قدیمی است دارای برگهای پهن و کرکدار با رگبندی پنجهای با شیار عمیق و ارتفاع آن به ۱۰ متر میرسد .
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی لرستان گفت: سطح زیر کشت انجیر استان لرستان یک هزار و 600هکتار است.
علیرضا احمدوندی افزود: لرستان با تولید ۲۵ هزار و 350 تن انجیرجایگاه نخست را درکشور دارد.
میانگین برداشت انجیر سیاه در لرستان 18 تن و در کشور 14 تن در هکتار است؛ به طوریکه از هر درخت انجیر به طوز میانگین 200 تا 250 کیلو گرم برداشت می شود .
۱۲۰۰ بهره بردار بهطور مستقیم و 6 هزار نفر بهصورت غیرمستقیم در باغات انجیر لرستان مشغول کارند.
مدیر باغبانی جهاد کشاورزی پلدختر هم افزود: سطح زیر کشت باغات انجیر سیاه در این شهرستان هزار و 350 هکتار است که یکهزار هکتار آن باروراست .
ولی پور با اشاره به اینکه بیش از 85 درصد باغات انجیر لرستان در منطقه زیودار قرار دارد گفت: سالانه 20 هزار تن انجیر سیاه در شهرستان پلدختر تولید که علاوه برمصرف داخلی به کشورهای اروپایی ، ترکیه، اتریش و مجارستان صادر میشود.
برداشت انجیر سیاه از اوایل مرداد ماه آغاز و تا پایان شهریور ادامه دارد.
کمبود آب رودخانه های مادیان رود و کشکان، استفاده از موتور تلمبههای غیر مجاز در بالا دست، نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی، سردخانه و بسته بندی از عمده مشکلات باغداران انجیر است.
البته برای حل مشکل کمبود آب آشامیدنی باغات انجیر لرستان ایستگاه پمپاژ آب بر روی رودخانه کشکان در حال ساخت است.
انجیرمنطقه زیودار پلدختر نوبرانه ترین انجیر سیاه درجهان است.
انجیر حاوی مقدار زیادی مواد مغذی از جمله ویتامین A، ویتامین B1، ویتامین B2، کلسیم، آهن، فسفر، منگنز، سدیم، پتاسیم و کلرین است .به علت ماندگاری کم انجیر، این محصول بیشتر بهصورت تازه خوری مصرف میشود اما در صنایع شیرینیپزی، مربا، سرکه، مارمالاد، شربت و شکلات انجیر نیز فرآوری شده و همچنین بهصورت خشک مورداستفاده قرار میگیرد.
زود رس بودن این محصول شاخصه ای است که انجیر لرستان را در کشور ممتاز کرده به طوریکه این محصول 20 روز زودتر از محصول سایر کشورها روانه بازار میشود .
سالانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن انجیر در جهان تولید میشود و این در حالی است که ایران با تولید ۵۸ هزار تن انجیر در سال، رتبه پنجم تولید این محصول را در جهان و لرستان جاگاه نخست انجیر سیاه را در کشور دارد.
انجیر سیاه پلدختر به عنوان مرغوب ترین و زودرس ترین انجیر سیاه کشور همچنان در گمنامی و بدون برند و با کمک واسطه به بازارهای داخلی و خارجی عرضه میشود.
با ایجاد و توسعه زیرساختها و نیز صنایع تبدیلی و تکمیلی، تعاونیهای روستایی و منطقهای میتوان امید وار بود که انجیر سیاه پلدختر بتواند جایگاه خود را دربازارهای جهانی تثبیت کند و با برند ویژه خود عرضه شود.