به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صداوسيما؛ پایگاه اینترنتی مجله ی نیویورک در گزارشی نوشت: حملات هوایی ائتلاف به سرکردگی عربستان سعودی که از پشتیبانی آمریکا برخوردار است دست کم دوبار در ماه گذشته مرگ کودکان بیگناه را در یمن رقم زده است. در حالی که بحران انسانی در یمن چندین سال ادامه داشته، این رویدادهای به شدت غم انگیز دست آخر آمریکایی ها را با این حقیقت روبرو می سازد که شاید ارتش آمریکا در حال کمک به جنایت های جنگی در آن کشور است و آن را تشویق میکند.
روز سه شنبه، جیمز مات
یس، وزیر دفاع آمریکا به عربستان سعودی که هدایت ائتلاف را همراه با امارات متحده عربی بر عهده دارد، هشدار داد که پشتیبانی آمریکا از مداخله نظامی آنان ضد حوثی ها (جنبش مردمی انصارالله) بدون پیش شرط نیست و اگر آن ها هر چه در توان دارند به کار نگیرند تا از کشته شدن افراد بیگناه جلوگیری شود، حمایت از آنان کاهش خواهد یافت.
تهدید ماتیس در شرایطی مطرح می شود که دولت ترامپ به شدت از سوی سران ارتش، کنگره، گروه های حقوق بشری و جامعه بین المللی تحت فشار قرار دارد تا هم پیمانان را وادار سازد افتضاحی را که ببار آورده اند پاک کنند یا همه چیز را رها سازند و راه خود را در پیش گیرند.
ابتدای همین ماه، گزارشی بازرسانه پی برد که ائتلاف در حال امضای قرارداد با تروریست های القاعده است تا به آنان درجنگ ضد حوثی ها یاری برسانند. روز دوشنبه، ژنرال جفری هریگیان؛ فرمانده ارشد نیروی هوایی آمریکا در خاورمیانه (غرب آسیا) آشکارا به انتقاد از ائتلاف سعودی پرداخت و گفت چرا درباره حمله به اتوبوس مدرسه که ابتدای ماه جاری میلادی اتفاق افتاد و نزدیک به 40 کودک را کشت شفاف نبوده است. دیده بان حقوق بشر در گزارشی که هفته ی گذشته منتشر شد به این نتیجه رسید که بررسی های داخلی که از سوی گروه مشترک ارزیابی رویداد صورت گرفته در زمینه ی فراهم آوردن بازرسی شفاف، معتبر و بیطرف درباره ی نقض هایی که در قوانین جنگ از سوی ائتلاف هزینه شده ناکام مانده است."
بالاتر از همه، گزارش سازمان ملل که روز سه شنبه منتشر شد نشان داده اماراتی ها و سعودی ها برای جلوگیری یا کاستن از تلفات غیرنظامی در بمباران هوایی هیچ اقدامی انجام ندادند. آمریکا دارد سوخت گیری هوایی هواپیماهای ما را انجام می دهد و پشتیبانی اطلاعاتی می کند. علاوه بر این مورد گزارش شواهدی رایافته است که نشان می دهد نظامیان ائتلافی بسرکردگی عربستان در دیگر وحشیگری ها از جمله تجاوز به عنف، شکنجه و استفاده از کودکان سرباز داخالت داشته اند.
در گزارش سازمان ملل، شورشیان حوثی هم به ارتکاب جنایت جنگی متهم شده اند اما حملات هوایی ائتلاف سعودی علت اصلی تلفات در میان غیرنظامیان در یمن شناخته شده است – در بسیاری موارد با استفاده از هواپیما و یا بمب هایی که از آمریکا خریداری شده است.
این گزارش مهمات تازه ای هم در اختیار منتقدان دخالت ارتش آمریکا در درگیری یمن در کنگره قرار داده است. سناتور کریس مورفی، نماینده کنتیکت در مجلس سنا، اصل گزارش را با این پیام توئیت کرد و نوشت: «بالاخره رو شد. جنایت جنگی. که سرمایه ی آن را آمریکا تامین و روان سازی کرده است.» برخلاف ادعای متیس مبنی بر اینکه پنتاگون دارد ضد سعودی ها سختر می گیرد او همچنین حق شان را برای دفاع از خود تایید کرد.
هر تلاشی که متیس به کار گیرد تا سعودی ها را وادار کند رفتارشان را تغییر دهند چندان مثمر ثمر نخواهد شد. آنچنانکه یک مقام اطلاعاتی پییشین به نشریه ی المانیتور می گوید: "سعودی ها از این خشمگین هستند که کشوری که 20 سال است دارد در عراق می جنگد و شهرهای رقه و موصل را با خاک یکسان کرده است حالا به سعودی ها بگوید با رویدادی که سه سال است در یکی از مرزهاشان اتفاق افتاده است چه بکنند."
حتی اگر متیس تصمیم بگیرد پشتیبانی از ائتلاف سعودی را کاهش دهد مشخص نیست که آیا متیس موافقت خواهد کرد یا خیر. رئیس جمهور دونالد ترامپ خیلی نگران و دلواپس عربستان سعودی و ایران است و آنها را هم پیمان های مهمی در برابر ایران می داند.
قانونگذارانی که با دخالت آمریکا در یمن مخالفند همچون سناتور مورفی، و سناتور الیزابت وارن، نماینده ماساچوست در مجلس سنا می خواهند بدانند آیا آمریکا مستقیم در حمله های هوایی دست داشته که اهداف غیرنظامی و غیرقانونی را هدف قرار داده است.
هیچ تردیدی وجود ندارد که آمریکا هر ساله دارد میلیاردها دلار انواع سلاح و مهمات در اختیار عربستان و امارات قرار می دهد، هر دو کشور نقض کنندگان سریالی حقوق بشر هستند و در جنگی درگیر شده اند که بندرت دفاع از خود نام می گیرد. براستی دولت اوباما فروش تسلیحات هدایت شونده و نقطه زن را به عربستان سعودی ممنوع کرده بود زیرا موارد نقش حقوق بشر در این کشور مستند وجود داشت. اما دولت ترامپ سال گذشته این تحریم ها را لغو کرد.
اما اینکه چرا تلاش های متیس خیلی جزئی و خیلی دیرهنگام دارد اتفاق می افتد: با یا بدون کمک های مستقیم آمریکا، سعودی ها و اماراتی ها پیشتر به اندازه ی کافی بمب و تسلیحات ساخت آمریکا خریداری کرده اند تا بتوانند سال های سال بچه مدرسه ای ها را در یمن بمباران کنند. در چنین حالتی، همدستی ما از گذشته ادامه داشته و پاک شدنی هم نیست. علاوه بر این، علت خیلی جزئی وجود دارد که باور داشته باشیم شرکت های آمریکایی یا دولت آمریکا پول شان را خیلی زود مطالبه نخواهند کرد.
تسلیحات آمریکایی به عربستان سعودی و دیگر دردسرسازهای نفت خیز در خلیج فارس و در دوره های مختلف ریاست جمهوری سرازیر خواهند شد. این به آن علت است که شرکت های اسلحه سازی و پیمان کاران دفاعی صدها هزار آمریکایی را در استخدام خود دارند. لذا از محل فروش تسلیحات ومهمات است که رای دهنده ی آمریکایی و طبقه ی کارگر اموراتش را می گذراند، چرخ صنعت در آمریکا به چرخش در می آید و چرخ زندگی کارگر هم می چرخد.
هنگامی که موشک ها و مهمات ساخت آمریکا به کشورهای دیگر بارگیری می شوند، دیگر برای هیچ کس مهم نیست که قرار است بر سر چه کسانی ریخته شوند. مهم، درآمدی است که برای سازنده به ارمغان میآورد.