به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صداوسيما ؛ جیمز ماتیس وزیر دفاع آمریکا بدون توجه به فروش سلاح هاي پيشرفته به سعودي ها که در حملات به مردم بي دفاع يمن استفاده مي شود؛ در اقدامي تامل برانگيز به عربستان هشدار مي دهد حمایت پنتاگون از ریاض در یمن، بی قید و شرط نخواهد بود.
پايگاه اينترنتي شبکه سي ان ان در گزارشي به قلم باربارا استار نوشته است: جیمز ماتیس وزیر دفاع آمریکا روز سه شنبه به عربستان سعودی هشدار داد حمایت از ائتلاف تحت رهبری ریاض در یمن "بی قید و شرط" نخواهد بود. ماتیس همچنین از آنها خواست " بر اساس مسائل بشردوستانه هر چه می توانند انجام دهند تا از کشته شدن افراد بی گناه جلوگیری شود."
اظهارات او پس از آن مطرح شد که پنتاگون با انتشار بیانیه ای به سعودی ها هشدار داد این وزارتخانه، در صورتی که سعودی ها نشان ندهند می کوشند تلفات غیر نظامیان را در حملات هوایی کاهش دهند، آماده کاهش حمایت های نظامی و اطلاعاتی از عملیات آنها در یمن است. این در حالی است که در حمله هوایی ائتلاف علیه یک اتوبوس مدرسه در اوایل این ماه چهل کودک جان باختند.
دو مقام که به طور مستقیم از این رویکرد پنتاگون اطلاع دارند، در گفتگو با سی ان ان اعلام کردند ناامیدی در این باره در حال افزایش است. ماتیس و ژنرال جوزف ووتل فرمانده عملیات نظامی آمریکا در خاورمیانه به صورتی خاص در این باره نگران هستند که آمریکا در حال حمایت از عملیات هوایی تحت رهبری عربستان سعودی است که سبب کشته شدن شمار زیادی از غیر نظامیان شده است. گروه های حقوق بشری، برخی از اعضای کنگره آمریکا و سازمان ملل متحد در این باره ابراز نگرانی کرده اند که اقدامات درباره عربستان سعودی، ماه هاست که فایده ای نداشته است. اما پس از حملات اخیر که در آن ها شمار زیادی از غیر نظامیان کشته شدند، پنتاگون و همچنین وزارت امور خارجه آمریکا اکنون یک پیام مستقیم را برای سعودی ها در ارتباط با تلاش برای محدود کردند تلفات غیر نظامیان ارسال کرده اند.
یک مقام آمریکایی در گفتگو با سی ان ان گفت: "در چه مقطعی باید بگوییم که دیگر کافی است؟"
ماتیس در سخنانی در پنتاگون گفت آمریکا "به طور دائمی در حال بازبینی" حمایت خود از ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی در یمن است.
ماتیس گفت: "ما از حق عربستان سعودی به عنوان شریک خود در دفاع از خودش حمایت می کنیم." او افزود آمریکا در تلاش برای همکاری با سعودی ها "برای تعیین این موضوع است که چه موضوعی در ارتباط با بمباران ها اشتباه است و این که برای جلوگیری از رخ دادن مجدد این رویدادها چه کاری باید انجام داد." او تأکید کرد: "ما هیچ گاه از بیان کردن نگرانی هایمان با آنها احساس نکردیم که نادیده گرفته شده ایم." او خاطرنشان کرد کل این هدف در راستای دست یابی به صلح تحت حمایت و میانجیگری سازمان ملل متحد، بین طرف هاست.
مشخص نیست آیا دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا -که سعودی ها را یک هم پیمان ضروری تصور می کند- با کاهش این حمایت موافقت خواهد کرد یا خیر. آمریکا در حال حاضر، به هواپیماهای سعودی در آسمان سوخت رسانی می کند و همچنین برخی حمایت های اطلاعاتی را در اختیار عربستان سعودی قرار می دهد که دقیقا مشخص نیست آیا این کمک های آمریکا شامل کمک به تشخیص هدف می شوند یا خیر. مقامات آمریکایی همواره اعلام کرده اند سرگرم مشاوره دادن به سعودی ها برای بهبود تلاش های ائتلاف در محدود کردن شمار تلفات غیر نظامیان در حملات هوایی هستند. اما مقامات ارتش آمریکا بر این باوند این تلاش ها کارساز نیست.
مقامات می گویند ماتیس به صورت فزاینده ای از روز نهم ماه اوت و حملات ائتلاف سعودی به یک اتوبوس مدرسه در شمال یمن که سبب کشته شدن ده ها کودک شد -که شمار زیادی از آنها زیر 15 سال داشتند- بر اوضاع در یمن متمرکز شده است. سی ان ان گزارش داد سلاح استفاده شده در این حمله یک بمب لیزری هدایت شونده پانصد تنی از نوع MK 82 ساخت شرکت لاکهید مارتین -یکی از پیمانکاران دفاعی آمریکا- بود.
پس از آن حمله، ماتیس به خبرنگاران گفت او یک ژنرال بلندپایه آمریکایی را برای گفتگو با سعودی ها در ارتباط با اتفاقی که در حمله به اتوبوس مدرسه رخ داد، به ریاض اعزام کرده است. مشخص شد که ارتش آمریکا از سوی ماتیس این اختیار را دارد تا موضعی سخت گیرانه را در خصوص سعودی ها در پیش بگیرد. ژنرال مایکل گرت یک سری نشست های منظم را با مقامات سعودی در روز دوازدهم ماه اوت برگزار کرد اما آن نشست عادی نبود و او طی آن، یک پیام قاطع و سخت گیرانه را منتقل کرد.
ربکا ریچارد سخنگوی وزارت دفاع آمریکا در گفتگو با سی ان ان اعلام کرد: "تحولات اخیر به مقامات ارتش آمریکا نشان داد که باید به این اوضاع اشاره ویژه ای کرد و این مقام آمریکایی طی سفر خود بر این موضوع تأکید کرد." او همچنین گفت: "ژنرال گرت پیام حاوی نگرانی را در ارتباط با حادثه اخیر مرتبط با کشته شدن غیر نظامیان منتقل کرد و به نیابت از دولت آمریکا همچنان خواهان انجام گرفتن تحقیقی سریع در ارتباط با تلفات در عملیات در یمن است."
این پیام مبتنی بر نگرانی، سبب ایجاد این احتمال شد که این کمک ممکن است قطع شود. با این حال، مقامات آمریکایی خاطرنشان کردند اگر آمریکا عقب نشینی کند، آنها اهرم کمتری برای وادار کردن سعودی ها برای نشان دادن توجه بیشتر به موضوع تلفات غیر نظامیان در اختیار خواهند داشت. باراک اوباما رئیس جمهور سابق آمریکا فروش فن آوری نظامی هدایت شونده دقیق را به عربستان سعودی به سبب "نگرانی های مرتبط با حقوق بشری" ممنوع کرد. رکس تیلرسون وزیر امور خارجه وقت دولت ترامپ در ماه مه سال دو هزار و هفده این ممنوعیت را لغو کرد.
سخنگوی ائتلاف گفت ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی در یمن ادعا می کند سازمان ملل متحد علیه این کشور با تعصب برخورد می کند. ترکی المالکی در کنفرانسی خبری که روز دوشنبه در ریاض برگزار شد، اعلام کرد: "ائتلاف به سبب سخنان برخی از مقامات سازمان ملل متحد چه در یمن و چه در مقر این سازمان، و اتخاد مواضع متعصبانه درباره گزارش هایی که در آنها آمده است اهدافی اشتباه انتخاب شده اند، تعجب می کند."
هفته گذشته، سازمان ملل متحد در پی حمله هوایی سعودی ها که سبب کشته شدن سی نفر از جمله بیست و دو کودک در منطقه ای در شمال غربی یمن شد، این حمله را محکوم کرد. در آن زمان، مارک لوکاک مدیر بخش بشردوستانه سازمان ملل متحد با صدور بیانیه ای اعلام کرد: "این دومین بار طی دو هفته است که حمله هوایی ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی سبب کشته شدن ده ها غیر نظامی می شود." او افزود: "من منعکس کننده بیانیه اخیر دبیرکل سازمان ملل در ارتباط با یمن هستم که چنین حملاتی علیه غیر نظامیان را محکوم کرد و خواستار انجام شدن تحقیقاتی بی طرفانه، مستقل و فوری در ارتباط با رویدادهای اخیر شد."