پخش زنده
امروز: -
شماری از نمایندگان مردم امروز سوالات و دغدغههای خود را از رئیس جمهور به طور مشروح مطرح کردند.
>> فولادگر، نماينده اصفهان:
دولت به برنامههای پیشنهادی خود هم پایببند نبود
حمیدرضا فولادگر در جلسه سوال از رئیس جمهور در صحن علنی مجلس افزود: من در معرفی اعضای کابینه از مدافعان برنامهها و وزیر پیشنهادی اقتصاد بودم، اما سوال اینجاست که چرا به همان برنامههایی که پیشنهاد کرده بودید پایبند نبودید.
وی گفت: امروز بیش از همه مردم، تولیدکنندگان و پیمانکاران از مشکلات معیشتی، نقدینگی و ارزی رنج میبرند در حالی که شما در سال ۹۲ گفته بودید مشکل اصلی کشور در ساختارهای اقتصادی است نه تحریم ها، اما سوال اینجاست که آیا همچنان به همان گفتههای خود پایبند هستید که اگر چنین است چرا برای وضعیت فعلی از آن زمان تاکنون برنامهای نداشتید؟
فولادگر افزود: چرا به وعدههای خود در زمینه ساماندهی وضعیت بانکی و پولی و ارزی عمل نکردید؟ از سوی دیگر برای بهبود وضعیت کسب و کار تاکیدات فراوانی داشتید، اما بیش از نیمی از احکام مربوط به این قانون اجرا نشده است.
وی عملی کردن قانون رفع موانع تولید را هم از ضروریات بهبود وضعیت اقتصاد کشور دانست و گفت: متاسفانه به این مهم هم آنچنانکه باید عمل نشد این در حالی است که جنابعالی خود درباره موارد گوناگون تصمیم گیریهای اقتصادی دولت قبل از خود ایراد میگرفتید، اما خودتان هم به آن مبتلا شدید.
نماینده مردم اصفهان راهکار اصلی برون رفت از شرایط فعلی اقتصاد را تحقق اقتصاد مقاومتی دانست و افزود: سه سال قبل درباره تحقق اقتصاد مقاومتی هیأتی مرکب از سه قوه تشکیل شد، اما متاسفانه در عمل خروجی مورد نظر را نداشت که اگر در آن هیأت اقدامات جدی صورت میگرفت دیگر کار به اینجا نمیکشید که مقام معظم رهبری دوباره شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا را تشکیل دهند.
>> نقوی حسینی، نماینده مردم ورامین، قرچک و پیشوا:
برای حفظ نظام، پای دولت میایستیم
سیدحسین نقوی حسینی ضمن گرامیداشت هفته دولت افزود: امروز روز ملت، دولت و مجلس است، همه ما میدانیم که اشتغال و بیکاری، ام الفساد همه مسائل کشور است.
نماینده مردم ورامین، قرچک و پیشوا ادامه داد: آقای رئیس جمهور خانوادهای را در نظر بگیرید که بین یک تا پنج فرزند تحصیلکرده با مدارک عالی و با سن ۲۰ تا ۴۰ سال دارند که به جهت عدم اشتغال مجرد هستند و در خانه پدری با دستمزد پایین زندگی میکنند، آیا شب خوابتان میبرد؟
وی افزود: آقای رئیس جمهور شما مجری قانون اساسی هستید اصول ۲۸، ۲۹ و ۳۴ قانون اساسی از شما خواسته است که برای ملت اشتغال مناسب، تامین اجتماعی و دستمزد مکفی ایجاد کنید، آقای رئیس جمهور به نمایندگان ملت بگویید که شورای عالی اشتغال که بالاترین مرجع تصمیم گیری شغل در این کشور است در طول پنج سال دولت شما، چند بار تشکیل شده است؟
نماینده مردم ورامین، قرچک و پیشوا گفت: بانک اطلاعات بیکاران و اشتغال که وعده دو دوره انتخاباتی شما بود، به کجا رسید و سرنوشت آن چه شد؟ طرح کارورزی شما به کجا رسید؟ شما مجری قانون اساسی هستید و باید پاسخگوی ملت باشید.
نقوی حسینی ادامه داد: آقای رئیس جمهور به دشمنانمان اعلام میکنیم ما امریکا را له میکنیم، ما تحریمها را نابود میکنیم، ما پشت سر شما و در کنار شما هستیم، همه بدانند آن کسانی که فکر میکنند در نظام جمهوری اسلامی میتوانند اختلاف ایجاد کنند، کور خوانده اند.
وی تصریح کرد: آقای رئیس جمهور، دولت محترم پشت سر رهبری حرکت کنید، همه ما در کنار شما هستیم و از شما حمایت میکنیم، در کنار هم و با هم حرکت بکنیم.
نماینده مردم ورامین، قرچک و پیشوا با اشاره به بهره گیری از ظرفیتهای داخلی افزود: آقای رئیس جمهور از ظرفیتهای داخلی کشور استفاده کنید و به درون، سرمایه گذاران و نخبگان داخلی توجه کنید.
نقوی حسینی با بیان اینکه میتوانیم تحریمها را دور بزنیم اظهار داشت: اینقدر مرعوب تحریم نباشیم، نقدینگی در کشور هست، اما در منازل مردم دلار به اندازه کافی وجود دارد باید اعتماد ملت را جلب کنید.
وی با بیان اینکه اشتغال امروز مصیبت کشور است ادامه داد: ظرفیتهای اشتغال مهمتر از شغل است، به این اندازه روی بودجه و اعتبار برای ایجاد شغل مانور ندهید، بر روی ایجاد ظرفیت اشتغال فکر کنیم، بخش مسکن را راه بیندازیم، زیرا ۳۰۰ نوع شغل در حوزه مسکن نهفته است.
نماینده مردم ورامین، قرچک و پیشوا تاکید کرد: بر اساس آماری که خود شما اعلام کردید بیش از ۵۰۰۰ مرکز تولیدی و خدماتی که منشا ظرفیت شغل است تعطیل شده است، کمک کنید این مراکز فعال شوند.
نقوی حسینی گفت: آقای رئیس جمهور ما اختلاف سیاسی داریم، ولی امروز روز منافع ملی کشور، روز عزت ملت ایران و به تعبیر شما امروز روز سخت کشور است، مرد کسی است که روز سخت کشور پای نظام بایستد.
وی تاکید کرد: ما برای حفظ نظام جمهوری اسلامی ایران پای دولت شما میایستیم.
>> فرهنگی، نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو:
آقای رئیس جمهور تاکنون کدام اقدام اصلاحی را انجام دادید
محمدحسین فرهنگی خطاب به رئیس جمهور افزود: در ابتدای شروع دولت شما تصویر موفقی از دورههای مدیریتی خود در اقتصاد کشور ترسیم کردید. رکود از مسائلی نیست که در ماههای اخیر رخ داده باشد بلکه در طول دولت جنابعالی بر اقتصاد کشور حاکم بود و فقدان مدیریت کارآمد باعث استمرار آن شد.
فرهنگی ادامه داد: نبود برنامه عملیاتی برای خروج از رکود برای اصلاحات اقتصادی مورد نیاز تشدید شد و اوج گیری آن را در چند ماه اخیر به دنبال داشت که به رکود تورمی انجامید.
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس با اشاره به اصل ۱۳۴ قانون اساسی گفت: رئیس جمهور در برابر مجلس مسئول اقدامات هیأت وزیران است.
نماینده مردم تبریز با بیان اینکه برای مقابله با این مسائل راهکارهای علمی وجود دارد، اما نشانهای برنامه ریزی و آغاز اقدامات مؤثر دیده نمیشود اضافه کرد: کاهش ظرفیت فعال کارخانهها و تعطیلی بیش از ۵۸۰۰ کارخانه در طول سالهای ریاست جمهوری رکود بازرگانی و کسب و کار و رکود در فعالیتهای عمرانی را به همراه داشته است.
وی با اشاره به اینکه این رکود سنگین و بی سابقه در شرایطی است که در طول این سالها مداوم بودجه جاری افزایش یافته است اظهار داشت: چرا دولت در مهار کردن هدایت نقدینگی موفق نبوده است؟
فرهنگی با نشان دادن نمودار و جداول در صحن علنی مجلس افزود: افزایش حجم نقدینگی دو و سه دهم درصدی کشور نسبت به سال گذشته و عبور از مرز ۱۶۰۰ تریلیارد تومان برای اولین بار موجب التهاب در بازار ازجمله بازارهای ارز، طلا و مسکن شده است.
فرهنگی با استناد به گزارشهای رسمی گفت: درحال حاضر نقدینگی بیش از GBG شده است. درحالی که گفته بودید سیاستهای خود را طوری تنظیم کرده اید که نقدینگی رشد نکند.
نماینده مردم تبریز گفت: تورم بانک مرکزی را در مردادماه ۹ و ۷ دهم اعلام شده، اما واقعیت چنان چیزی را نشان نمیدهد.
وی افزود: تورمهای نقطه به نقطه ماهانه نیز تورم ۶۰ درصدی در سال جاری را نوید میدهد که بالاترین میزان تورم در تاریخ معاصر کشور است. افزایش نقدینگی و نیز فشار توأمان عرضه و تقاضا نیز رکود تورمی را شکل میدهد.
فرهنگی با تأکید بر اینکه در چنین شرایطی کاهش کالا در بازار همراه با کاهش تقاضا به دلیل کاهش ارزش پول ملی کاهش قدرت خرید مردم و کاهش معاملات را به همراه داشته است، گفت: شکل گیری حقوقهای پایین همچنین کاهش تولید داخلی را نیز به دنبال دارد.
فرهنگی در بخش دیگری از سؤال خود از رئیس جمهور به افرادی که فاقد مسکن هستند نیز اشاره کرد و گفت: فاقدان مسکن امید خانه دار شدن ندارند و حتی برخی از مالکان نیز به خاطر شوک وارد شده به خانوار خانه هایشان را از دست میدهند و جوانان فارغ التحصیل نمیتوانند کار مناسبی پیدا کنند و این مسأله بر کل زندگانی آنان تأثیر میگذارد.
وی با بیان اینکه رکود تورمی حتی اگر کوتاه مدت باشد میتواند تأثیر طولانی بر زندگی مردم بگذارد، در چنین شرایطی شما باید حداقل اصلاحات اقتصادی انجام میدادید درحالی که دولت از سال ۹۲ تاکنون اقدام مؤثری در این زمینه انجام نداده است و آقای رئیس جمهور کدام اقدام اصلاحی را انجام داده اید؟
نماینده مردم تبریز در پایان افزود: در زمینههای زیربنایی، اقتصادی، مسکن، مالیات، قاچاق، نظام گمرکی، نظام بانکی، حمایت تولید، نظام بیمه ای، عمران، حمایت از بیکاران متقاضی کار و حتی در زمینه یارانه که مرتب انتقاد میکردید اصلاحاتی انجام نشد.
فرهنگی با بیان اینکه در این سالها حلقه مفقود ما در این سالها مدیریت بوده است، تصریح کرد: با برنامه ششم توسعه نیز میتوانستید در برخی موارد زمینه اصلاحات را فراهم کنید، اما با بی اعتنایی و بی مهری برخورد شد انتظار منطقی آن است که با پرهیز از فرافکنی مسئولیتهای آنها را به دیگری احاله ندهید.
>> کرم پور، نماینده فراشبند، فیروزآباد، قیر و کارزین:
باید با موضوع قاچاق با جدیت برخورد کرد
کوروش کرم پور حضور رئیس جمهور در مجلس شورای اسلامی را برگ زرینی از پاسخگویی مسئولان نظام به مردم دانست و با اشاره به تأکیدات مکرر مقام معظم رهبری بر مبارزه با قاچاقچیان سازمان یافته است، گفت: آیا پس از این جملات و تأکیدات باز حرفی برای مبارزه با قاچاق باقی میماند؟
وی افزود: آقای رئیس جمهور، موانع پیشروی عدم برخورد با قاچاق و قاچاقچیان چیست؟
کرم پور با اشاره به اینکه خطر بسیار جدی است و باید با موضوع قاچاق با جدیت برخورد کرد گفت: لطفاً در پاسخهای خود نفرمایید که نمیشود و نمیگذارند.
وی افزود: چگونه میتوانیم با قاچاق مبارزه جدی کنیم درحالی که صدها کانتینر قاچاق میشود و کسی آن را نمیبیند؟
کرم پور همچنین معضل بیکاری و نیز دغدغه ایجاد اشتغال برای جوانان را یکی از موضوعات اصلی در کشور دانست و گفت: اگر در مبارزه با قاچاق حرکت جدی صورت نگیرد برای ایجاد اشتغال نیز نمیتوان موفق بود.
>> ذوالنوری، نماینده قم:
مشکل سوءمدیریت است
پس از پایان بخش اول سخنان رئیس جمهور در صحن علنی مجلس شورای اسلامی، مجتبی ذوالنوری نماینده قم به عنوان یکی از سوال کنندگان بخش دوم جلسه به ارائه سوال و دیدگاههای خود پرداخت.
نماینده مردم قم گفت: آقای رئیس جمهور بحث قاچاق کالا را از ۲۵ میلیارد دلار به ۱۲ و ۱۲ و نیم میلیارد دلار عنوان کردند و کاهش واردات را از ۷۰ میلیارد دلار به ۴۰ میلیارد دلار اعلام نمودند.
وی با اشاره به اینکه اگر چنین آمارهایی صحت داشته باشد باید در چند جا نمود پیدا کند افزود: در این پنج، شش سالی که دولت در اختیار آقای روحانی بوده تقاضای ارز باید روند کاهشی پیدا کند، دوم باید خودنمایی و رقص جنس خارجی در بازار کم شده باشد، سوم باید تولیدات داخلی برای تامین کاهش مذکور بیشتر فعال شده باشد و حال آنکه آمارها و کارشناسان میگویند امروز ظرفیت بنگاههای تولیدی ما حدود ۴۰ درصد است، چهارم باید مصرف ما کم شده باشد و این نیز در دو صورت ممکن است یا سبک زندگی ما تغییر کرده باشد و با جنس خارجی قهر کرده باشیم یا باید جمعیت ما کاهش پیدا کرده باشد حال آنکه نشده است.
ذوالنوری ادامه داد: پس این بحثی که کاهش نصف واردات یا نصف شدن قاچاق این باید کجا خودش را نشان دهد؟
وی گفت: آقای رئیس جمهور ۶ سال است که شما رئیس دولت هستید تا امروز که نماینده ویژه شما که آقای رحمانی فضلی را نصب فرمودید شما نماینده ویژه در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نداشتید.
نماینده قم افزود: شما از اول دولت یازدهم تاکنون یک جلسه ستاد را با حضور مبارک خودتان تشکیل نداده اید و این مسأله اهتمام جدی لازم دارد که اتفاق افتاده باشد.
ذوالنوری در ادامه با اشاره به سخنان رئیس جمهور در خصوص تحریمها گفت: مردم یادشان نرفته است شما فرمودید که با روز اول اجرایی شدن برجام تمام تحریمها لغو خواهد شد و فرمودید در تبلیغات انتخاباتی خودتان برای دولت دوازدهم گفتید من به مردم قول میدهم میتوانم علاوه بر تحریمهای هسته ای، همه تحریمهای اقتصادی را برطرف کنم.
نماینده مردم قم افزود: مقام معظم رهبری فرمودند: هدف مذاکرات رفع تحریم اگر نشود، خسارت محض است.
وی ادامه داد: آقای رئیس جمهور شما در همین پاسخی که به سوالات دادید و در جزوهای که منتشر شد ذکر فرمودید ما با ۳۰۰ بانک دنیا پس از برجام ارتباط برقرار کردیم سوال من این است که این ارتباط با بانکهای بزرگ دنیاست یا بانکهای کوچک، و قطعا نمیتوانید بفرمایید با بانکهای بزرگ.
ذوالنوری افزود: ابزار و امکانات فنی و نرم افزاری بانکهای بزرگ برای انعطاف و مانور بیشتر است یا بانکهای کوچک؟ قطعا بانکهای بزرگ.
وی گفت: اگر مشکل نرم افزار است چرا ما با بانکهای کوچک و محلی ما مشکل نرم افزاری نداریم و با بانکهای بزرگی که توانمندی آنها بیشتر است مشکل داریم؟ پس بحث نرم افزار نیست.
نماینده قم افزود: اگر ارجاع به افای تی اف میکنیم از ۴۹ اقدام، مجلس از پالرمو عبور کرد و اکنون در شورای نگهبان است و پولشویی نیز همینطور یک کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم باقی مانده است این را هم اگر میخواهید همه امور را به آن ربط دهید عرض میکنم که با نامه آقای طیب نیا دو سال پیش که در این نامه آمده ما کاهش ریسک از ۶ به ۵ پیدا کردیم از فهرست سیاه به فهرست خاکستری آمده ایم، این دو سال که ما مشکل افای تی اف نداشتیم پس چرا بانکهای بزرگ دنیا با ما ارتباط برقرار نکردند چرا آدرس دیگر به ما میدهید.
وی گفت: شما در مذاکرات برجام نتوانستید تضمین بگیرید و سایه تهدید و تحریم امریکا بر روی بانکهای بزرگ دنیاست و اگر شما ۱۰۰ تا افای تی اف را حل کنید آن تحریم برداشته نمیشود و مشکل آنجاست و چرا باید ما چیزهای دیگری را به مردم بدهیم.
این نماینده ادامه داد: برجام ماموریت خود را ادامه نداد در حالی که که هدفش رفع تحریمها بود، ولی تحریمهای بانکی سر جای خود است و کجا برطرف شده است.
وی گفت: نکته دیگر در خصوص بحث بیکاری است، آقای رئیس جمهور من نمیدانم شما رئیس جمهور سوئیس هستید یا جمهوری اسلامی.
ذوالنوری افزود: مسکن مهر وقتی ۵ میلیون ساختمان در آن ساخته میشد صدای شما را کارگرهایی که در آنجا کار میکردند میشنوند، سالانه ۱۰ هزار شغل؟ آقای روحانی در سال سوم ریاست جمهوری دوره قبلی نمایندهها بودند در افطاری مقام معظم رهبری فرمودید دو میلیون و ۵۰۰ هزار شغل ایجاد کرده ایم سال آخر هم آقای جهانگیری شما فرمودید ۸۰۰ هزار شغل ایجاد کردید و این میشود سه میلیون و ۲۰۰ هزار شغل در حالی که شما امروز میفرمایید در این ۵ سال ما ۲ میلیون شغل ایجاد کردیم، ما این تضادهای آماری را چگونه بپذیریم؟
نماینده مردم قم گفت: شما در نطق تبلیغاتی اولتان میفرمودید اصلا این آمارها لازم نیست و کدام خانه است که یک یا دو تا بیکار نداشته باشد آقای رئیس جمهور مگر با حلوا حلوا دهن شیرین میشود مردم نان گندم خورده اند و نمیشود اینگونه مطالب را مطرح کنیم.
وی افزود: شما شغلهایی را ایجاد میکنید آمار میدهید، ولی بنگاههای تولیدی را که تعطیل میشود و لشکر بیکاران را که درست میشود اشاره نمیکنید.
ذوالنوری همچنین در خصوص مشکل ارز گفت: شما میفرمودید ساعت ۹ ما نمیدانیم ساعت ۱۱ قیمت ارز چقدر میشود مشکل کجاست؟ مشکل سوءمدیریت است، مشورت نکردن با کارشناسان، استفاده نکردن از ابزارهای علمی و خودشیفتگی است.
وی افزود: اگر این دلایل در یک مقطع میشود چرا در مقطع دیگر نشود.
ذوالنوری گفت: باید همیشه کاسه و کوزهها سر مردم خرد شود و قیمت ارز اینگونه میشود گناهش بر سر مردم است و چه اتفاقی افتاده است که بازار را به هم میریزد.
وی افزود: تهدید تحریمها بوده هنوز که نفت تحریم نشده و صدور نفت ما که قطع نشده ورود دلار که قطع نشده است.
ذوالنوری با طرح این سوال که این فضا را چه کسی درست کرد گفت: فضا اینگونه درست شد که یک کاخی ساختید، کاخ آرزوها، به نام برجام، که ته آن نیز منتهی میشد به رابطه با امریکا، و زمانی که با یک لگد ترامپ این کاخ فرو ریخت شما گزینه بعدی نداشتید.
وی افزود: اقتصاد مقاومتی جدی گرفته نشد، تکیه بر توانمندی داخلی صورت نگرفت، ارتباط با همسایگان فراموش شد از اینکه غربیها قهر نکنند.
ذوالنوری گفت: آقای رئیس جمهور شما بارها فرمودید اگر امریکاییها از برجام خارج شوند ما برای گزینههای مختلف سناریو داریم.
وی افزود: ما دو گزینه بیشتر نداشتیم یا آقای ترامپ در برجام میماند که در این صورت نیازی به سناریو نبود یا آقای ترامپ میرفت، آقای رئیس جمهور سناریوی شما برای رفتن ترامپ از برجام چه بود.
ذوالنوری گفت: بنابراین ما نتوانستیم مدیریت کنیم، منشأ ارز در اختیار خود شماست یا دست دولت یا دست خصولتی هاست و مشکل ما در توزیع ارز بود و نحوه رفتاری که ما داشتیم.