پخش زنده
امروز: -
بعید به نظر می رسد مرگ مک کین، پایان جنگ طلبی ها و مداخله جویی های آمریکا باشد.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا وسيما،در ساعت 4:28 بعد از ظهر روز 25 اوت به وقت واشنکتن، جان مک کین، سناتور ارشد از ایالت آریزونا در سن 81 سالگی درگذشت. او که مواضعی به شدت ضد ایرانی داشت، همواره خواستار تغییر رژیم جمهوری اسلامی ایران بود و روابط نزدیکی با منافقین داشت.
در این مطلب به بررسی زندگی او و مواضعش درباره مسائل بین المللی بویژه غرب آسیا و ایران پرداخته، همچنین به این سئوال پاسخ داده می شود که سرنوشت صندلی مک کین در کنگره چه خواهد بود؟
زندگی شخصی مک کین
مک کین در 29 اوت سال 1936 در پایگاه نیروی دریایی آمریکا در کوکو سولوی(Coco Solo) پاناما به دنیا آمد. در آن زمان، کانال پاناما هنوز تحت کنترل و اداره آمریکا بود. اصلیت خانواده مک کین ایرلندی- اسکاتلندی بودند. او یک خواهر بزرگتر و یک برادر کوچکتر داشت.
نکته قابل توجه اینکه او در مدت تحصیلات خود در حدود 20 مدرسه حضور داشت و در سال 1954 فارغ التحصیل شد. در سال 1951 وقتی مک کین، 15 ساله بود، خانواده اش به ویرجینیای شمالی منتقل شدند. او در دوران دبیرستان به وزنه برداری و بوکس علاقه داشت و در همان زمان دبیرستان به قلدرمآب بودن مشهور بود. او در دوران دانشگاه به تاریخ و ادبیات علاقمند بود.
مک کين در سال 1958 از دانشگاه نیروی دریایی آمریکا فارغ التحصیل شد و راه پدر و پدربزرگش که هر دو از ژنرال های چهار ستاره نیروی دریایی آمریکایی بودند را ادامه داد و به نیروی دریایی این کشور پیوست. مک کین، دوبار ازدواج کرد و حاصل این ازدواج ها هفت فرزند بود.
او در جنگ ویتنام شرکت داشت. اکتبر سال 1967 وقتی قصد داشت مواضع ویتنامی ها در هانوی را بمباران کند، به جنگنده او شلیک شد و سقوط کرد. او از این حمله جان سالم به در برد، ولی توسط ویتنامی ها اسیر شد و تا سال 1973 به عنوان اسیر جنگی در زندانهای ویتنام شمالی بود. او در سال 1981 از نیروی دریایی آمریکا بازنشسته شد. مک کین در سال 1982 توانست وارد مجلس نمایندگان شود و چهار سال بعد در سال 1986 توانست به سنای آمریکا راه یابد و به مدت پنج دوره متوالی تا زمان مرگ در سنا بود. مک کین در زمان مرگ، ریاست کمیته نیروهای مسلح آمریکا را برعهده داشت.
او در سال 2000 نامزد ریاست جمهوری شد، ولی در رقابت های درون حزبی به عنوان نامزد نهایی انتخاب نشد و جورج بوش فرماندار تگزاس بر او چیره شد. اما در انتخابات ریاست جمهوری سال 2008 به آسانی به دور نهایی راه یافت و رقیب باراک اوباما از حزب دموکرات بود که با 173 رای در مقابل 365 رای الکترال اوباما شکست خورد. در ژوئیه 2017 مک کین متوجه شد که به سرطان مغز مبتلا شده است و در نهایت در 25 اوت 2018، تنها چهار روز قبل از تولد 82 سالگیش درگذشت.
مواضع سیاسی مک کین
مک کین دارای مواضع به شدت محافظه کارانه بود. با وجود این در رسانه ها به مخالفت های همیشگی با هم حزبی هایش مشهور است. او همچنین از منتقدان جدی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری فعلی آمریکا است. مک کین همچنین به دلیل نقشش در تلاش برای عادی کردن روابط میان آمریکا و ویتنام در دهه 1990 شهرت دارد.
مک کین روابط بسیار بدی با ترامپ داشت و از همان سال 2016 که ترامپ نامزد انتخابات ریاست جمهوری شد، مک کین آشکارا و علنی از او انتقاد می کرد. مک کین تا زمان مرگ هفت کتاب نوشت و مواضع سیاسی خود را به تفصیل در آنجا بیان کرد.
جان مک کین تا زمان مرگ، خواستار حمله به سیزده کشور جهان شده بود که عبارتند از سوریه، عراق، افغانستان، لیبی، کوزوو، نیجریه، بوسنی، کره شمالی، ایران، روسیه، سودان، مالی، چین.
مک کین و مسئله ایران
مک کین، بحران ایران را جدی ترین بحران آمریکا بعد از جنگ سرد توصیف کرده بود. وی توانایی ایران برای دستیابی به دانش هسته ای را غیرقابل قبول می دانست. مک کین، از مواضع ایران در قبال رژیم صهیونیستی به عنوان توجیهی برای رفتار خصمانه اش در مقابل تهران استفاده می کرد. او گفته بود،« ایران مصمم است اسرائيل را از روی نقشه محو کند. همین مسئله به تنهایی می تواند برای ما نگران کننده باشد. آنها حالا به دنبال به دست آوردن قابلیت های هسته ای هم هستند. من کاملا با رئیس جمهور موافقم که می گوید ما به ایران اجازه نخواهیم داد اسرائیل را نابود کند.»
مک کین تنها راه حل مسئله ایران را بمباران این کشور می دانست و معتقد بود رژیم ایران باید تغییر کند.
در سال 2008 در زمان انتخابات جمله معروف او که در آن سه بار کلمه بمباران کنید بمباران کنید بمباران کنید، بازتاب گسترده ای داشت که نشانه آشکاری بر موضع او در قبال جمهوری اسلامی ایران داشت.
مک کین از منتقدان جدی رویکرد دولت اوباما در قبال ایران و بویژه برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به برجام بود.
او با منافقین و خانواده پهلوی روابط صمیمانه ای برقرار کرده بود؛ به طوری که رضا پهلوی در توئیتر خود ضمن ابراز ناراحتی از مرگ مک کین، مردی که خواستار بمباران ایران شده بود، بر نشست های متعدد با وی تاکید کرد.
در سال 2017، جان مک کین به استراتژی ترامپ در قبال ایران واکنش نشان داد و اظهار داشت: من از همان زمان مطرح شدن توافق هسته ای با ایران از آن حمایت نمی کردم؛ به همین دلیل با همکارانم در کنگره تلاش خواهیم کرد تا تحریم ها علیه ایران را افزایش بدهیم و برای مهار رفتارهای ایران در منطقه نیز فشارها بر این کشور را بیشتر خواهیم کرد. من همچنین مشتاقم با هم پیمانان و متحدان خودمان در منطقه همکاری کرده تا در توافقنامه هسته ای با ایران بازنگری شود.
در هفدهم ژوئیه سال 2017 وی در نشست منافقین در تیرانا پایتخت آلبانی شرکت کرد. او با مخاطب قرار دادن این گروه تروریستی، مریم رجوی را ستایش کرده و گفت، شما برای آزادی و حق ایستاده اید. مریم رجوی هم از جمله کسانی بود که از مرگ مک کین ابراز تاسف کرد.
سرنوشت صندلی مک کین در سنا
مرگ مک کین به معنای آن است که ایالت آریزونا باید در انتخابات پیش رو دو سناتور به کنگره خواهد فرستاد. اما تا پیش از انتخابات دوگ داسی(Doug Ducey) فرماندار آریزونا به صورت موقت، یک جمهوری خواه را به جای او به کنگره خواهد فرستاد. براساس قانون آریزونا، اگر یک سناتور بمیرد، باید فرماندار ایالت یکی از هم حزبی های او به صورت موقت انتخاب کرده و به سنا بفرستد. در حال حاضر جف افلک سناتور آریزونا اعلام کرده است که دیگر قصد شرکت در انتخابات کنگره را ندارد. با توجه به اینکه سی ام ماه میه آخرین فرصت ثبت نام در انتخابات کنگره بود، هر فردی که داسی معرفی کند، تا سال 2020 در کنگره باقی خواهد ماند. به نوشته روزنامه واشنگتن پست، لیندی همسر مک کین و جان کیل، سناتور سابق از گزینه های احتمالی برای پر کردن صندلی مک کین در سنا هستند.
واکنش مردم آمریکا به مرگ مک کین
هر چند رسانه های آمریکا تلاش کردند او را یک قهرمان جنگی جلوه دهند، اما مردم آمریکا بیشتر او را با مواضع جنگ طلبانه اش می شناختند.
با بررسی شبکه های اجتماعی مشخص است که مردم آمریکا هم چندان دل خوشی از مک کین ندارند. یکی از کاربران در توئیتر نوشته است: او به مردم درباره عراق دروغ گفت؛ خواستار جنگ علیه ایران، سوریه و لیبی شد؛ با شرکت هایی که درصدد خصوصی سازی زمین های بومیان آمریکا و مناطق حفاظت شده بود، همکاری کرد؛ همواره از کنایه ها و اشاره های نژادپرستانه استفاده می کرد و با افتخار طرح بیمه سلامت میلیون ها آمریکایی را رد کرد !
نتیجه گیری
مک کین در حالی در سن 81 سالگی درگذشت که کارنامه سیاهی در زمینه مداخله جویی های آمریکا در سراسر جهان داشت. برای او اهمیت نداشت که طرح های او برای حمله به کشورهای دیگر چه تعداد تلفات انسانی بر جای خواهد گذاشت، چه تعداد خانوار را آواره خواهد کرد و چندین نفر سلامت خود را از دست خواهند داد. مک کین، همچنین کارنامه سنگین در حمایت از تروریست ها چه القاعده و داعش یا منافقان داشت و همواره حامی سیاسی و مالی آنها بود.
او به قدری در مواضعش تند بود که حتی هم حزبی هایش نیز نمی توانستند مواضع افراطی او بویژه در سیاست خارجی را تحمل کنند و به همین دلیل به او لقب بدعنق داده بودند.
با این حال بعید به نظر می رسد مرگ مک کین، پایان جنگ طلبی ها و مداخله جویی های آمریکا باشد. در حال حاضر ده ها نفر مشابه مک کین در سیستم و ساختار آمریکا وجود دارد و در آینده نیز وجود خواهد داشت./
=================================
نویسنده: تهمینه بختیاری- کارشناس مسائل بين المللي.