پخش زنده
امروز: -
تصميم براي اعدام پنج فعال سياسي بار ديگر سياست سعودي ها در سرکوب شيعيان را به نمايش گذاشت.
تصميم جنجالي دادستاني عربستان براي اعدام پنج نفر از فعالان حقوق بشري سعودي سروصداي زيادي به پا کرده است. اين پنج نفر که اهل منطقه شيعه نشين الشرقيه واقع در شرق عربستان هستند، به تروريست متهم شدهاند، اتهامي تکراري و مضحک که بيش از همه شامل حکام سعودي مي شود چراکه اگر قرار باشد با تروريستها برخورد شود، حکام رياض متهمان رديف اوّل هستند که مسبب و مسئول به نابودي کشاندن جان و مال مردم منطقه و جهان مي باشند.
در واقع برخلاف فضاسازي هاي سعودي ها، پشت پرده اين اعدام ها، برخورد با مسلمانان شيعي مناطق شرقي عربستان نهفته است بدين معنا که صدور حکم اعدام براي پنج فعال سياسي بار ديگر سياست سعودي ها در سرکوب مسلمانان روشنفکر و حقطلب را به نمايش گذاشت. در اين باره به گفته "سماح حديد"مديرخاورميانه اي سازمان عفو بين الملل هدف از محاکمات، ساکت کردن مخالفان در منطقه شرقي عربستان است. حديد معتقد است که عربستان بيش از همه کشورهاي جهان در محاکمه هاي سياسي؛ حکم اعدام را اجرا مي کند.
به هرحال دولت عربستان تاکنون شمار زيادي از شيعيان اين کشور را پس از وارد کردن اتهامات تروريستي به آنها اعدام کرده که نمونه بارز آن شيخ نمرالنمر روحاني برجسته شيعي است. شيخ باقر نمر به وجود تبعيض عليه شهروندان عربستان، محروميت شيعيان اين کشور از دسترسي به خدمات عمومي و عدم اشتغال شيعيان در مشاغل دولتي عربستان اعتراض داشت که دولت عربستان اين فقيه شيعه را به اتهام واهي اقدام عليه امنيت ملي و محاربه محکوم و اعدام کرد.
آنچه که به نگراني ها نسبت به زندگي اين پنج فعال حقوق بشر دامن مي زند سوابق دادگاه عربستان در مجازات مخالفان مسالمت جو است. در ميان اين پنج فعال حقوق بشر، يک زن نيز وجود دارد. «اسراء الغمغام» اولين زني است که به دليل فعاليتهاي حقوق بشري با مجازات اعدام مواجه شده است. اين زن بيست و نه ساله به همراه همسرش در معرض خطر اعدام قرار دارند. او و همسرش در سال2015 ميلادي در منزل شان دستگير شدند ولي اين زن همچون ديگر فعالان حقوق بشر بدون برخوردار بودن از حق وکيل محاکمه و به اعدام محکوم شده اند.
بر اين اساس در حالي عربستان سعودي خواستار مجازات اعدام براي شماري از فعالان حقوق بشري در اين کشور شده است که اعمال چنين مجازاتي مغاير با قوانين المللي است.
در اين باره "سارا ليه ويتسون"، مدير ديده بان حقوق بشر در خاورميانه مي گويد: «هرگونه اعدامي وحشتناک است، اما درخواست مجازات مرگ براي فعالان حقوق بشر همچون اسراء الغُمغام، که حتي به اقدامات خشونت آميز متهم نشده اند، بسيار وحشتناک تر است.»
اين اعدام ها و برخوردهاي خشن با شهروندان در شرايطي صورت مي پذيرد که چند وقتي است که حکام رياض از اصلاحات دم مي زنند اما در همين مدت بر اساس اعلام سازمان ديده بان حقوق بشر، به طور متوسط در هفته پنج نفر در عربستان اعدام مي شوند.
در اين زمينه، سازمان عفو بين المللي از جهانيان خواسته تا پرونده سياه عربستان در حقوق بشر را ناديده نگيرند و براي محاکمات سياسي و اقدامات مخالف قوانين بين الملل پاياني قرار دهند.
سازمان ملل هم عربستان را به آزادي فعالان حقوق بشر فراخوانده است."راوينا شمدساني"، سخنگوي کميسياري عالي سازمان ملل متحد با انتشار بيانيهاي در واکنش به بازداشت مدافعان حقوق بشر در عربستان سعودي، گفت: "دولت عربستان سعودي را به آزادي مدافعان و فعالان حقوق بشر که به خاطر فعاليتهاي خود در حوزه حقوق بشر بازداشت شدند، فرا مي خوانيم".
کلام آخر اين که به رغم نقض گسترده و سيستماتيک حقوق بشر در عربستان سعودي و سرکوب هاي هولناک جاري در اين کشور، قدرت هاي استعمارگر به شدت از طرح پرونده حقوق بشري سعودي ها در نشست ها و مجامع بين المللي اجتناب مي کنند تا تجارت سرسام آور و زد و بندهاي ميلياردي آنها با رژيم سعودي، دچار وقفه و آسيب نشود.
.......................................................
مصطفي عبدلي