پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ هاآرتص نوشت: تحلیلگران معتقدند افزایش فشارهای اقتصادی آمریکا بر فلسطینی ها می تواند خشونت میان اسرائیل و غزه را شعله ور کند.
پایگاه اینترنتی این روزنامه در تحلیلی به قلم عاموس هارل نوشت: اقدامات اخیر دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا –از جمله کاهش کمک های اقتصادی به فلسطینی ها و قطع کردن بودجه آژانس امداد و اشتغال سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی –همه می توانند تاثیراتی بنیادی بر مبارزه فلسطینی ها علیه اسرائیل داشته باشند.
نخست، دونالد ترامپ ماه ژانویه و با انتقال سفارت آمریکا به قدس و ادعای بی اساسش که از این پس مسئله قدس را از روی میز برمی دارد (این مسئله دیگر در دستور کار نیست) جایگاه فلسطینی ها را در این شهر نادیده گرفت.
اکنون وی مجموعه گام های مشابهی را درباره مسئله اوارگان برداشته است و در این اقدامات ادعای فلسطینی ها را درباره حق بازگشت همه اوارگان هدف قرار داده است.
اسرائیلی ها نیز سالهاست ادعا کرده اند جامعه بین المللی باید تغییرات بنیادی در دیدگاهش درباره آوارگان فلسطینی ایجاد کند. البته همه این ادعاها در این خصوص نیز بی اساس است.
کرانه باختری و حتی بیشتر از آن نوار غزه به شدت به کمک های خارجی به ویژه در اردوگاه های آوارگان وابسته اند. برنامه آمریکا برای کاهش کمک های مالی می تواند اقتصاد این دو منطقه را به ویژه در غزه نابود کند. این برنامه همچنین می تواند خشونت ها را در امتداد مرز غزه آن هم در زمانی که به نظر می رسد تلاش ها برای برقراری اتش بس میان اسرائیل و حماس در آستانه به نتیجه رسیدن است، دوباره شعله ور کند.
این موضوع می تواند سکوت بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل را در برابر اقدامات ترامپ درباره مسئله اوارگان توضیح دهد. معمولا همه انتظار دارند نتانیاهو به نفوذش بر تصمیم گیری های رئیس جمهور آمریکا ببالد. وی پس از انتقال سفارت آمریکا به قدس و همچنین دومین تصمیم ترامپ که به اسرائیل نیز مرتبط بود –یعنی خروج از توافق هسته ای ایران –دقیقا همین کار را انجام داد (از نفوذش در دولت آمریکا تمجید کرد).
اما وی این بار اوضاع دشوارتری دارد و علت آن نگرانی اش درباره تشدید تنش ها و هشدارهای پیوسته آژانس های امنیتی است.
البته دیر یا زود این محدودیت ها نیز برداشته می شود و حزب راستگرای اسرائیل ادعا خواهد کرد به لطف رهنمودهای دقیق اسرائیل، ترامپ و کارکنانش راه درست را انتخاب کرده اند.
در ضمن تصویری که مقامات اطلاعاتی اسرائیل ترسیم کرده اند، خیلی خوب نیست. اسرائیل و مقامات فلسطینی همکاری امنیتی نزدیکی داشته اند و به همین علت حملات تروریستی کمی را شاهد بوده ایم. اما اکنون آنروا خود را برای اخراج هزاران معلم –در نتیجه کاهش کمک های مالی آمریکا- در کرانه باختری، غزه و اردن اماده می کند. اگر سال تحصیلی امسال در کرانه باختری به موقع آغاز نشود، ممکن است در رفتار نوجوانان در اردوگاه های آوارگان تاثیر منفی داشته باشد و برخورد انها با نظامیان اسرائیلی ها بدتر شود.
در غزه، حماس امیدوار است در غالب توافقنامه غیرمستقیم با اسرائیل درباره اتش بس، موقعیت خود را تقویت کند زیرا مصر وعده داده است ترانزیت از مرزهایش و قطر را تسهیل کند و بسته کمک مالی جدیدی را نیز وعده داده است.
با کاهش کمک های سازمان ملل در زمانی که وعده های کمک مالی قطری ها تنها روی کاغذ آمده است، فشارها بر غزه تشدید می شود. اگر این اوضاع برای بلندمدت ادامه یابد، زمینه برای شعله ور شدن خشونت های جدید در غزه فراهم می شود.
مسئله مهم دیگر تصمیم واشنگتن برای اصلاح تعریف از یک آواره فلسطینی است. شاید این موضوع خوشایند دولت اسرائیل باشد، اما مقامات دفاعی اسرائیل نگرانند این مسئله دستیابی به آتش بس را بسیار دشوار کند زیرا این مسئله از نظر فلسطینی ها در فرایند صلح موضوعی بسیار حساس و مهم است.
همه این اتفاقات زمانی رخ می دهد که توافق قرن ترامپ نیز متوقف شده است.