پخش زنده
امروز: -
فلسطینی ها متقاعد شده اند که دونالد ترامپ خواهان تسويه حساب با آرمان آنهاست.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری فرانسه؛ فلسطینی ها متقاعد شده اند که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا می خواهد با آرمان آنها تسویه حساب کند.
دولت آمریکا روز جمعه اعلام کرد تصمیم گرفته است بیش از 200 میلیون دلار یعنی تقریبا کل کمک مالی که این دولت برای فلسطینی ها در سال مالی دو هزار و هجده در نظر گرفته بود به برنامه های با اولویت دیگری اختصاص دهد.
تصمیم دونالد ترامپ در لغو بیش از 200 میلیون دلار کمک به کرانه باختری رود اردن و نوار غزه به باور رهبران فلسطین نشان می دهد که وی می خواهد با آرمان فلسطین تسویه حساب کند.
این تصمیم ترامپ در راستای تصمیمات دیگر وی که به شدت مورد نکوهش رهبران فلسطین قرار گرفت اتخاذ می شود . از جمله اقدامات دیگر دولت ترامپ علیه فلسطینی ها می توان به انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به قدس در دسامبر سال دو هزار و هفده و به حالت تعلیق در آمدن کمک 300 میلیون دلاری آمریکا به آژانس کاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی، آنروا، اشاره کرد.
بعد از آنکه ترامپ قدس را به عنوان پایتخت اسرائیل (فلسطین اشغالی) به رسمیت شناخت و این گونه به چندین دهه دیپلماسی آمریکا در قبال فلسطین پایان داد مقامات و مسئولان فلسطینی پل های خود را با آمریکا خراب کردند.
ترامپ در واکنش به این اقدام فلسطینی ها در ماه ژانویه اعلام کرد پرداخت کمک صدها میلیون دلاری آمریکا به فلسطینی ها را منوط به بازگشت ها آنها به پای میز مذاکره خواهد کرد.
اما فلسطینی ها می گویند هدف دولت کنونی آمریکا از این اقدامات ، اجرای توطئه بسیار گسترده تری است که هدف نهایی آن در هم شکستن همه مطالبات آنهاست.
صائب عریقات مذاکره کننده پیشین فلسطین در ماه ژوئن امسال بر ضرورت شکست دادن توطئه آمریکایی- اسرائیلی برای تسویه حساب با آرمان فلسطین تاکید کرد.
حنانه عشراوی یکی از رهبران فلسطینی نیز روز شنبه این هفته توقف کمک های بشردوستانه آمریکا را به باج خواهی شرم آوری تشبیه کرده بود که هدف آن مجبور کردن فلسطینی ها به پذیرش طرح صلح آمریکاست.
جهاد حرب تحلیلگر سیاسی فلسطینی نیز در همین باره می گوید آمریکا هم اکنون همان سیاست ها و رویاهای دولت راستگرای اسرائیل را علیه فلسطینی ها دنبال می کند.
کوبی مایکل مسئول پیشین وزارت امور راهبردی اسرائیل در امور فلسطین اعلام کرد فلسطینی ها تاکنون توسط جامعه بین المللی ناز پروده بار آمده بودند. بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل نیز سخنانی در همین راستا برزبان آورده بود. این کارشناس اسرائیلی گفت دولت کنونی آمریکا کاری را در قبال فلسطینی ها انجام داد که می بایست دهه ها پیش انجام می گرفت.
این کاهش کمک های مالی آمریکا به فلسطینی ها درحالی صورت می گیرد که بودجه تشکیلات خودگردان فلسطین با کسری شدیدی مواجه شده و شرایط زندگی مردم در نوار غزه بسیار وخیم شده است.
بودجه سال مالی 2018 تشکیلات خودگردان فلسطین حدود پنج میلیارد دلار تنظیم شده است که یک میلیارد و دویست میلیون دلار کسری دارد. این درحالی است که کل کمک های بین المللی که تاکنون به فلسطینی برای این سال صورت گرفته است به 775 میلیون دلار می رسد.
قطع کمک های آمریکا بیشتر هم بر برنامه های بشردوستانه و طرح های زیر ساختی در کرانه باختری رود اردن و نوار غزه تاثیر منفی می گذارد.
اوضاع دشوار:
با این حال کاخ سفید تغییری در پرداخت کمک به نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطینی به وجود نیاورده است. میزان کمک مالی آمریکا به نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین به 61 میلیون یورو می رسد. این کمک نیز به این خاطر قطع نشده است که اسرائیل بر این باور است همکاری با دستگاهای امنیتی فلسطین کمک زیادی به خنثی سازی بسیاری از عملیات انتحاری فلسطینی ها می کند.
مسائلی که دولت دونالد ترامپ در این خصوص مطرح کرده است درباره پرونده هایی است که در کانون مناقشه اسرائیل و فلسطین قرار دارد که از جمله آنها می توان به جایگاه سیاسی -حقوقی قدس و وضعیت آوارگان فلسطینی اشاره کرد. فلسطینی ها تاکید می کنند که جایگاه سیاسی- حقوقی قدس باید در چارچوب مذاکرات صلح تعیین شود و این چیزی است که جامعه بین المللی نیز بر آن تاکید می کند.
تصمیم آمریکا در به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل خشم فلسطینی ها را برانگیخت. این تصمیم نکوهش جامعه بین المللی را نیز در پی داشت.
دونالد ترامپ،در ششم دسامبر سال 2017، قدس را به عنوان پایتخت رسمی اسرائیل به رسمیت شناخت و اعلام کرد سفارتخانه آمریکا از تل آویو به قدس منتقل می شود که این کار نیز در نهایت انجام گرفت. این تصمیم ترامپ خشم کشورهای عربی و اسلامی را برانگیخت و اتحادیه اروپا جامعه بین المللی نیز درباره پیامدهای این تصمیم رئیس جمهوری آمریکا هشدار دادند.
جایگاه سیاسی- حقوقی قدس به لحاظ تاریخی، همیشه یکی از مسائل بسیار دشوار برای حل مناقشه میان فلسطینی ها و اسرائیلی ها بوده است.اسرائیل کل منطقه قدس از جمله بخش شرقی آن را که بیشتر ساکنان آن فلسطینی هستند و در سال 1967 تاکنون اشغال و به سرزمینهای تحت کنترل خود ضمیمه کرده، به عنوان پایتخت تقسیم نشدنی خود اعلام کرده است.اما از این طرف،فلسطینی ها که اکنون یک سوم جمعیت قدس را تشکیل می دهند می خواهند پایتخت کشور مستقل آینده شان، بخش شرقی قدس باشد.
به باور جامعه بین المللی شرق قدس، سرزمینی اشغال شده است و تا زمانی که جایگاه سیاسی- حقوقی آن مشخص نشود هیچ سفارت خانه ای نباید در آن قرار گیرد.
به باور رهبران فلسطینی ،بازگشت آوارگان فلسطینی ساکن اردن، لبنان و سوریه به خاک فلسطین یکی از عناصر کلیدی مذاکرات صلح با اسرائیل است . حدود 750 هزار فلسطینی در زمان تشکیل رژیم اسرائیل در سال 1948 از محل زندگی شان بیرون رانده شدند. با در نظر گرفتن فرزندان آنها شمار این آوارگان اکنون به پنج میلیون نفر رسیده است.
بر اساس اعلام یک شبکه تلویزیون اسرائیلی ، کاخ سفید نمی خواهد شمار آوارگان فلسطینی را بیشتر از 500 هزار نفر برآورد کند. اما یکی از مسئولان سفارت آمریکا حاضر نشد این خبر را تایید کند.
آمریکا در سال 2018 تنها 60 میلیارد دلار به آنروا کمک کرد . این در حالی است که آمریکا درسال دو هزار و هفده حدود 360 میلیون دلار به این نهاد کمک مالی کرده بود. در واقع حدود 30 درصد از کل بودجه آنروا را در سال گذشته آمریکا تامین کرده بود.