پخش زنده
امروز: -
مدیرعامل منابع آب ایران: ۱۱۵ طرح نیمه تمام در بخش آب کشور وجود دارد که امسال برای تکمیل ۶ سد که بیش از ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد به بخش خصوصی واگذار میشود.
محمد حاج رسولی ها در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما افزود: بر اساس تبصره 19 قانون بودجه سال 97، اگر با واگذاری بخشی یا همه، طرح نیمه تمام تکمیل شود با استفاده از تسهیلات بانک و آورده بخش خصوصی، اعتبارات ردیف این طرح ها به بخش خصوصی واگذار خواهد شد.
وی گفت: در مرحله اول، 6 سد در اولویت واگذاری قرار گرفت که قرار است یک ساله تکمیل شود و سایر طرح های آبی مانند خطوط انتقال شبکه آبیاری و زهکشی باید از طریق دیگری تأمین اعتبار شود.
حاج رسولی ها تأکید کرد: همه طرح های نیمه تمام، مرحله به مرحله برای تکمیل عرضه خواهدشد به طور مثال در مرحله بعدی بیش از 30 طرح برای تکمیل به بخش خصوصی واگذار می شود.
وی گفت: در حال حاضر چون پیشرفت برخی از این سدها بسیار کم است بخش خصوصی توان ساخت آن را ندارد به همین دلیل در مرحله واگذاری قرار نگرفته است.
حاج رسولی ها افزود: بزرگترین مشوق بخش خصوصی برای تکمیل این طرح ها، اعتبارات کمی است که برای کامل شدن طرح نیاز است بطور مثال؛ برای طرحی که حدود هزار میلیارد تومان هزینه شده است و فقط 200 میلیارد تومان تا تکمیل آن نیاز است خود مشوقی برای بخش خصوصی محسوب می شود.
مدیرعامل منابع آب ایران همچنین درباره اقدامات دولت در یک سال اخیر در حوزه آب گفت: از نظر منابع مالی شرایط خوبی در یک سال اخیر نداشتیم و پیمانکاران این صنعت تحت فشار بودند.
وی افزود: قرار بود 84 هزار هکتار شبکه آبیاری و زهکشی وارد مدار بهره برداری شود که تاکنون 28 هزار هکتار آن به بهره برداری رسیده که نشان می دهد 35 درصد اهداف را محقق کردیم.
حاج رسولی ها گفت: برای امسال 12 سد باید افتتاح یا آبگیری شود که تاکنون 5 سد را آبگیری کردیم و 7 سد دیگر تا پایان سال آبگیری و افتتاح خواهد شد.
وی افزود: 2 هزار و 200 میلیارد تومان به پیمانکاران و مشاوران طرح های آبی بدهکاریم و به خیلی از طرح ها 60، 70 تا 80 میلیارد تومان بدهی داریم.
حاج رسولی ها درباره وضع سدهای بزرگ استان خوزستان که اغلب سدهای برقآبی هستند نیز گفت: ورودی آب به این سدها پارسال 17 میلیارد مترمکعب بود اما امسال این رقم به 11 میلیارد مترمکعب رسیده است.
مدیرعامل منابع آب ایران تأکید کرد: در 6 تا 7 سال اخیر محور برنامه ریزی ما تأمین آب شرب و کشاورزی بوده و در کنار این موضوع تأمین انرژی نیز از سدها انجام می شده است.
وی گفت: با استفاده از نیروگاه های برقآبی، تولید انرژی در کلان و در پیک تابستان داریم به عنوان مثال؛ در پیک تابستان امسال 25 تا 30 درصد کمتر انرژی از نیروگاه های برقآبی تأمین شده است که این موضوع ناشی از کمبود ورودی آب به سدها و کاهش خروجی از آنها بوده است.
حاج رسولی ها با اشاره به اینکه در طول سال هم نیروگاه های برقآبی با ظرفیت کمتر در مدار تولید قرار می گیرند افزود: امسال حدود 6 هزار مگاوات تولید برق از این نیروگاه ها داشتیم در حالی که این رقم در زمان مشابه پارسال 9 هزار و 300 مگاوات بوده است.
مدیرعامل منابع آب ایران گفت: خروجی از سدها 32 درصد کمتر شده و انرژی تولیدی ما نیز از نیروگاه های برقآبی، 32 درصد کاهش یافته است.
وی درباره تأمین آب از سدها برای بخش کشاورزی نیز افزود: برخی از سدها امکان تأمین آب، کشت پاییزه را دارند و برای برخی دیگر از سدها باید تا اواخر آبان منتظر بمانیم و شرایط مخزن سد مشخص شود که آیا می تواند آب کشاورزی را تأمین کند یا نه؟
حاج رسولی ها با اشاره به اینکه کشت پاییزه از آبان شروع می شود گفت: در برخی مناطق مثل سدها درودزن و زاینده رود نمی توانیم بگوییم آب برای کشت پاییزه تأمین می شود.
وی تأکید کرد: نمی توانیم بگوییم حدود 15 سد تأمین آب کشاورزی دارند یا نه، اما در بقیه سدها برای تأمین آب کشاورزی محدودیت داریم.
مدیرعامل منابع آب ایران افزود: امسال برای کشت بهاره و تابستانه 50 تا 60 درصد محدودیت تأمین آب داشتیم که برخی جاها با استفاده از شبکه تلفیقی، از آب زیرزمینی استفاده کردند و برخی در حاشیه رودخانه ها چاه های حریمی داشتند و از آن بهره برداری شد.
حاج رسولی ها با اشاره به اینکه اغلب کشاورزان، تک محصولی کشت می کنند گفت: در استان های شمالی به عنوان مثال؛ فقط برنج کشت می شود و کشت جایگزین ندارند گرچه امسال با وجود 4 درصد کاهش بارش، 20 تا 30 درصد کشت دوم برنج نیز انجام شد.