به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما ؛ پایگاه اینترنتی نیویورک تایمز در مقاله اي تحت عنوان « لغو سفر پمپئو به کره شمالی امیدهای کره جنوبی را نقش بر آب کرد » نوشت: چند روز گذشته برای مون جائه این رئیس جمهور کره جنوبی روزهای خوبی نبوده است. روز پنج شنبه مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد این هفته به پیونگ یانگ سفر می کند. این سفر درباره دستیابی به پیشرفت در روند مذاکرات خلع سلاح هسته ای کره شمالی و پیشبرد طرح مون جائه این برای گسترش روابط با پیونگ یانگ امیدواری هایی به وجود آورد.
ولی همه این امیدواری ها یک روز بعد با اقدام دونالد ترامپ به لغو سفر پمپئو به کره شمالی به سرعت نقش بر آب شد.
بسیاری از تحلیلگران کره جنوبی این حرکت واشنگتن را نشانه ای از هماهنگی سست و ضعیف در سیاستگذاری آمریکا در قبال کره شمالی می دانند که مون جائه این را به دردسر انداخته است.
اگر مون نارضایتی ترامپ را در قبال عملکرد کره شمالی نادیده بگیرد و طرح خود را در زمینه گشایش نخستین دفتر نمایندگی کره جنوبی در کره شمالی و دیدار با کیم جونگ اون رهبر این کشور در ماه اینده در پیونگ یانگ پیگیری کند، ممکن است با خطر بروز شکاف در روابط با آمریکا روبرو شود که مهمترین متحد سئول محسوب می شود.
بسیاری از تحلیلگران کره جنوبی این حرکت واشنگتن را نشانه ای از هماهنگی سست و ضعیف در سیاستگذاری آمریکا در قبال کره شمالی می دانند که مون جائه این را به دردسر انداخته است.
از طرفی هر گونه همکاری و توافق با رهبر کره شمالی ممکن است با بازخورد دشمنان محافظه کار مون جائه این در داخل همراه باشد که همواره تلاش دارند مون را یک چهره مترقی خطرناک جلوه دهند .
ولی از سوی دیگر به تعویق انداختن پروژه ها میان دو کره مانند طرح اتصال مجدد خطوط ریلی دو کره ضربه ای بزرگ به برنامه های رئیس جمهور کره جنوبی برای تنش زدایی در روابط با پیونگ یانگ به شمار می رود.
کیم یونگ هیون استاد مطالعات کره شمالی در دانشگاه دانگوک سئول در این باره می گوید: ممکن است ترامپ برنامه سفر پمپئو را در چارچوب تلاش برای اعمال فشار سریع بر کره شمالی لغو کرده باشد و احتمال دارد آن را بار دیگر برقرار سازد - مانند کاری که ژوئن گذشته انجام داد و ابتدا برنامه دیدار خود را با رهبر کره شمالی لغو کرد و بعد دوباره آن را برقرار ساخت.
ولی اگر اینطور نباشد باید گفت مون جائه این در صورت دیدار با رهبر کره شمالی در ماه آینده خود را در وضع بغرنج و پیچیده ای قرار خواهد داد.
شین بئوم چول کارشناس امور کره شمالی در موسسه مطالعات سیاسی آسان در سئول نیز در این باره می گوید : مون می تواند در دیدار با کیم جونگ اون وی را در زمینه خلع سلاح هسته ای ترغیب به همکاری کند و بگوید مناسبات دو کره بدون این مسئله نمی تواند پیشرفت داشته باشد یا می تواند بدون کسب پیشرفت در زمینه خلع سلاح هسته ای ، پروژه های میان دو کره را به پیش ببرد. ولی اگر وی گزینه دوم را انتخاب کند باید گفت روابط میان کره جنوبی و آمریکا دستخوش تنش خواهد شد .
کانگ کیونگ وا وزیر امور خارجه کره جنوبی روز شنبه در گفتگوی تلفنی با پمپئو از لغو سفر وی به پیونگ یانگ ابراز تاسف کرد. ولی دو طرف بر حفظ روند مذاکره با کره شمالی تاکید کردند.
کره شمالی هنوز به لغو سفر پمپئو واکنشی نشان نداده است.
با این همه، مون اخیرا در نطقی تلویزیونی هشدار داد در صورت به بن بست رسیدن مذاکرات میان واشنگتن و پیونگ یانگ، کشورش نمی تواند دست روی دست بگذارد و بی تفاوت بنشیند.
وی افزود : توسعه روابط دو کره از پیامدهای جانبی پیشرفت در روابط میان کره شمالی و آمریکا نیست. بلکه توسعه روابط میان دو کره نیروی محرکه اصلی برای خلع سلاح در شبه جزیره کره به شمار می رود.
این اظهارات به همراه پیشنهاد رئیس جمهور کره جنوبی در باب همکاریهای اقتصادی جسورانه با کره شمالی و طرح گشایش دفتر نمایندگی دو کره ، نگرانی هایی را در میان محافظه کاران کره جنوبی به وجود آورده است که علاقه مون جائه این به پیشبرد روابط با پیونگ یانگ ، تلاش های واشنگتن را برای ترغیب کره شمالی به خلع سلاح پیچیده سازد.
طی هفته های اخیر میزان محبوبیت مون جائه این در پی بروز نشانه هایی از افزایش نارضایتی عمومی از کاهش آهنگ رشد اقتصادی و افزایش نرخ بیکاری جوانان کاهش یافت. بنابراین وی به گشایش در روابط با کره شمالی نیاز دارد. ولی برای پیشبرد دستور کار اقتصادی خود در خصوص دو کره وی می خواهد روابط کره شمالی و آمریکا به اندازه کافی بهبود پیدا کند تا امکان کاهش تحریم های بین المللی وجود داشته باشد.
در هر حال، مقامات دولت کره جنوبی می گویند رویکرد غیر متعارف ترامپ بهترین فرصت را برای حل و فصل دیپلماتیک بحران هسته ای کره شمالی ایجاد کرده است ، مشکلی که دولت های متوالی آمریکا از رسیدگی موفقیت آمیز به آن ناتوان مانده بودند.
ولی با این همه مقامات کره جنوبی به خوبی می دانند که حفظ ائتلاف با واشنگتن در دوران ریاست جمهوری ترامپ چقدر می تواند غیر قابل پیش بینی باشد زیرا ترامپ ناگهان از تهدید به فروریختن آتش و خشم بر سر کره شمالی، به یک رئیس جمهور آمریکا تبدیل شد که با رهبر کره شمالی دیدار کرده است.
ولی حتی پس از دیدار ترامپ و کیم جونگ اون در سنگاپور و توافق دو طرف بر سر خلع سلاح هسته ای شبه جزیره کره، مقامات سئول همیشه با این ترس زندگی کرده اند که این فرایند دیپلماتیک تا چه اندازه می تواند سست و شکننده باشد.
آنها نگران این هستند که ترامپ هر لحظه تصمیم خود را عوض کند به ویژه اگر وی به این نتیجه برسد که نمی تواند به وعده خود به مردم آمریکا مبنی بر از بین رفتن تهدید هسته ای کره شمالی جامه عمل بپوشاند ممکن است درباره مذاکره با پیونگ یانگ تغییر عقیده دهد.
مقامات دولت کره جنوبی می گویند رویکرد غیر متعارف ترامپ بهترین فرصت را برای حل و فصل دیپلماتیک بحران هسته ای کره شمالی ایجاد کرده است ، مشکلی که دولت های متوالی آمریکا از رسیدگی موفقیت آمیز به آن ناتوان مانده بودند.
مقامات کره جنوبی همچنین درباره مشکلات حقوقی ترامپ در داخل آمریکا احساس نگرانی می کنند و بیم آن دارند که وی با توجه به مشکلات داخلی نتواند برای دور دوم رئیس جمهور آمریکا شود. در این صورت فرایند دیپلماتیک که مون جائه این به شکل گیری آن کمک کرده است ، در صورت تغییر طرز تفکر در کاخ سفید و روی کار امدن دولت جدید در آمریکا که به تعامل دیپلماتیک با پیونگ یانگ بدبین باشد ، به سرعت از دست خواهد رفت.
در هر شکل، اوضاع به آن منوال که رئیس جمهور کره جنوبی امید داشت پیش نرفته است . با گذشت دو ماه از مذاکرات سران آمریکا و کره شمالی در سنگاپور، گفتگوها متوقف مانده است . واشنگتن خواهان آن است تا کره شمالی گام های بزرگتری به سمت خلع سلاح بردارد و از جمله کل دارایی های هسته ای خود را فاش و کار برچیدن زرادخانه هسته ای خود را آغاز کند.
ولی کره شمالی تاکید دارد تنها در ازای فرایندی « مرحله بندی شده » به سمت خلع سلاح گام بر خواهد داشت و بر لزوم دریافت امتیازات متقابل و همزمان از سوی واشنگتن مانند صدور اعلامیه مشترک پایان جنگ 1950 - 1953 تاکید دارد.
لی بیونگ چول از تحلیلگران ارشد موسسه صلح و همکاری سئول در این باره می گوید: کیم جونگ اون رهبر کره شمالی در محاسبه اقدامات بعدی خود به طور قطع و از نزدیک ، هم تحولات مربوط به مشکلات حقوقی ترامپ در داخل آمریکا و هم کاهش نرخ محبوبیت مون جائه این را در کره جنوبی زیر نظر خواهد داشت.
دیون کیم یکی از پژوهشگران مرکز امنیت نوین آمریکا در سئول نیز در این باره به نیویورک تایمز گفت : با توجه به رویه های سیاسی حاکم هم در آمریکا و هم در کره جنوبی باید گفت عنصر زمان به نفع ترامپ یا مون جائه این نیست و در این میان بازی کردن متعدد با کارت لغو برنامه دیدارهای دوجانبه ، دیگر کارایی و تاثیر خود را در آینده از دست خواهد داد.
وی می افزاید : ولی پیونگ یانگ هم باید به این موضوع توجه داشته باشد که گذشت زمان در واقع به نفع کره شمالی نیز نخواهد بود زیرا ما نمی دانیم ترامپ پس از برگزاری انتخابات میان دوره ای کنگره در ماه نوامبر چه کاری انجام خواهد داد. شاید دونالد ترامپ یگانه رئیس جمهور آمریکا باشد که مایل است با کیم جونگ اون به معامله و چانه زنی بپردازد.