وزیر امور خارجه گفت: اروپایی ها 12 تعهد برای حفظ برجام داده اند که یکی از آنها حمایت از شرکت های کوچک و متوسط بود.
محمدجواد ظریف در ادامه سخنان خود در برنامه تلویزیونی حالا خورشید و در پاسخ به سوال مجری مبنی بر اینکه اگر مذاکره کنندگان ما از ابتدا به امریکا بی اعتماد بودند چرا راهکاری برای هزینه ساز کردن بی تعهدی های امریکا ایجاد نشد؟ افزود: در روابط بین الملل این طور نیست که پلیسی داشته باشیم و هر که تخلف کرد آن شخص را دستگیر و زندانی کند و یا اینکه دادگاهی بین المللی وجود داشته باشد، البته روش های مختلفی در این خصوص وجود دارد.
وی افزود: امریکایی ها عضو دائم شورای امنیت هستند و تمامی امکانات را در اختیار دارند اما امروز نزدیک ترین متحدان امریکا در برابر این کشور ایستاده اند و واقعیت روابط بین المللی امروز این است که رژیم صهیونیستی قوانین بین المللی و سازمان ملل متحد را نقض می کند امریکا قوانین سازمان ملل را نقض می کند و عربستان سعودی در بمباران یمن اساسی ترین قوانین حقوق بشری را نقض می کند و مرتکب جنایات جدید می شود اما چه اتفاقی می افتد آیا به این معناست که موازین بین المللی ایراد دارند یا آنکه ساز و کارهای ایجاد فشار در روابط بین الملل آن چیزی نیست که ما در داخل یک کشور توقع داریم.
ظریف درخصوص ساز و کارهای بین المللی هزینه سازی برای بی تعهدی های امریکا گفت: ساز و کار فشار در روابط بین الملل چنین است که کشوری مثل امریکا در برابر نزدیک ترین متحدانش که الزاماً روابط خوبی با ایران ندارند قرار می گیرد.
وی گفت: ما حتی در دولت های نهم و دهم رابطه سیاسی با کانادا نداشتیم و این در حالی است که با وجود قطع روابط با امریکا در واشنگتن دفتر حفاظت از منافع داریم اما در مورد کانادا این طور نبوده است اما در مورد برجام دولت کانادا در برابر دولت امریکا ایستاده است و همچنین سایر متحدین امریکا در ناتو در برابر امریکا ایستاده اند.
ظریف افزود: دو سه کشور در جنوب کشور ما و رژیم صهیونیستی به دلایل واقعاً کوته بینانه در کنار امریکا ایستاده اند و این هزینه ای است که امریکا پرداخت می کند. اینکه امریکا مجبور شده هیأت های مختلفی را به این سو و آن سوی دنیا بفرستد به این خاطر است.
وی گفت: اقدام اخیر اروپایی ها در تخصیص 18 میلیون یورو کمک مالی به بخش های توسعه ای در ایران یک اقدام خیلی جزیی در حوزه ای به خصوص بوده و این در حالی است که اروپایی ها 12 تعهد برای حفظ برجام داده اند که یکی از آنها حمایت از شرکت های کوچک و متوسط بود.
ظریف افزود: اتحادیه اروپا اقدامی در راستای تخصیص مبلغی برای حمایت از شرکت های کوچک و متوسط کرده اما برخی خیال کردند که این مابه ازای برجام است، در داخل کشور نیز برخی در بوق ناامیدی می دمند.
وی مبلغ اصلی را 50 میلیون یورو عنوان کرد که اکنون تنها بخشی از آن تحقق یافته وگفت: در واقع اتحادیه اروپا پول به کسی نمی دهد بلکه روش های همکاری را تعیین می کند چرا که در اروپا موتور پیشرفت شرکت های کوچک و متوسط هستند و 90 درصد اقتصاد برخی کشورها را شرکت های کوچک و متوسط اداره می کنند.
ظریف با اشاره به نقش شرکت های کوچک و متوسط در ایجاد آینده ای درخشان برای جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: من اقتصاددان نیستم اما نقش شرکت های کوچک و متوسط و بخش خصوصی در اقتصاد یک کشور بسیار مهم است این را کارشناسان اقتصاد می گویند اما گروهی در داخل می گویند که این مبلغ ما به ازای برجام است.
وی گفت: از آن طرف نماینده ویژه رئیس جمهور امریکا و رئیس این به اصطلاح گروه اقدامی که درست کرده اند می گوید چرا اروپایی ها به ایران سیگنال غلط می دهند؟ شما اگر نگاه کنید از زمانی که آقای ترامپ اعلام کرده است که از برجام خارج می شود به آن اهدافی که می خواستند نرسیدند برای همین اکنون آقای پمپئو چند سخنرانی کرده و خود آقای ترامپ در یک کار نمایشی گفته است که ما می خواهیم با ایران مذاکره کنیم اما بعد گروه اقدام تشکیل داده اند برخی از دوستان ما اینها را جزو یک سلسله اقدامات از پیش حساب شده تلقی می کنند در صورتی که این طور نیست.
ظریف افزود: امریکایی ها واقعاً باور نمی کردند که در برابر توافقی قرار گرفته باشند که چنین استحکامی داشته باشد و نتوانند به این سادگی آن را بر هم بزنند ترامپ فکر می کرد در یک سال و نیم اول با آزار و اذیت ایران را از توافق خارج کند و یا بهانه بدست آورد که ایران را به نقض توافق متهم کند و شما یادتان هست نتانیاهو چه شوی تلویزیونی اجرا کرد.
وی گفت: اینها همه برای این بود که امریکا می خواست راهی بیابد تا بگوید ایران برجام را نقض کرده است اما نتوانست این کار را بکند.