تا پاییز خروجی آب از سدها بیش از ورودی؛
نگرانی تأمین آب آشامیدنی تا پایان پاییز ادامه دارد
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب: نگران تأمین آب تا پایان آذر هستیم و باید در این زمینه حساسیت ویژه داشته باشیم.
محمد حاج رسولیها در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما گفت: تا پایان پاییز میزان خروجی آب از سدها نسبت به ورودی آب بیشتر است.
وی افزود: سال آبی از اول مهر تا پایان شهریور سال آینده است و تأمین آب شرب از طریق سدها در فصل پاییز براساس موجودی آب سدها خواهد بود.
حاج رسولیها گفت: ورودی آب به سدها در انتهای پاییز اتفاق میافتد در حالی که میزان خروجی یا استفاده از آب سدها برای شرب ادامه دارد.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران افزود: در تیرماه امسال بدترین بارش را نسبت به ۵۰ سال اخیر داشتیم در حالی که میانگین بارش ثبت شده در درازمدت در تیرماه ۴ میلی متر است میانگین بارش تیرماه امسال نیم میلی متر ثبت شده است.
حاج رسولیها اضافه کرد: بارشهای تیرماه بیشتر در ارتفاعات و نوار شمالی کشور اتفاق میافتد که امسال چنین بارشهایی را نداشتیم.
وی درباره آب سدهای تأمین کننده آب شرب کشور گفت: از مجموع ۱۱۰ سدی که وظیفه تأمین آب شرب را در کشور به عهده دارند درجه اهمیت این تعداد سد نسبت به برداشت از آنها برای تأمین آب شرب متفاوت است، چون برخی سدها ۱۰ درصد و برخی دیگر تا ۷۰ درصد در تأمین آب شرب نقش دارند.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران تاکید کرد: ۴۵ سد از ۱۱۰ سد ویژگی خاصی در تأمین آب شرب کشور دارند که این تعداد سد وضع خوبی از نظر میزان ورودی آب و حجم آب موجود ندارند.
حاج رسولیها گفت: کل ورودی آب به سدهای کشور در سال آبی جاری حدود ۲۵ میلیارد و ۲۰۰ میلیون متر مکعب است که ۳۳ درصد نسبت به پارسال کاهش نشان میدهد و در حال حاضر حجم آب موجود در سدها ۲۱ میلیارد متر مکعب است و ۱۵ درصد نسبت به پارسال کمتر ذخیره آب داریم.
وی افزود: درصد پر شدگی مخازن سدها پارسال ۵۲ درصد در زمان مشابه بود که این رقم امسال ۴۴ درصد است.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت: میانگین بارش در کشور در سال آبی جاری ۱۶۹ میلی متر گزارش شده که نسبت به درازمدت ۳۱ درصد کاهش نشان میدهد.
حاج رسولیها اضافه کرد: میانگین بارش در برخی حوضههای آبی بیش از ۶۰ درصد و در برخی دیگر ۴ درصد کاهش داشته که این موضوع در ورودی آب به سدها بسیار تأثیرگذار بوده است.
وی تاکید کرد: سدهای مهمی که وظیفه تأمین آب شرب را بر عهده دارند در وضع بحرانی هستند که بیشتر این سدها در حوضه آبریز خلیج فارس و دریای عمان و فلات مرکزی قرار دارند.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت: سد کوثر در استان کهکیلویه و بویراحمد تأمین کننده آب ۵ استان است و ورودی آب به این سد نسبت به پارسال ۴۱ درصد کاهش داشته و حجم فعلی آب این سد ۲۲۵ میلیون متر مکعب است.
حاج رسولیها افزود: سدهای استقلال، شمیل و نیان در هرمزگان که حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد آب این استان را تأمین میکنند در سال آبی جاری یک میلیون متر مکعب ورودی داشتند و این رقم پارسال ۲۱۲ میلیون متر مکعب بوده یعنی شاهد کاهش ورودی صددرصدی آب به این دو سد هستیم.
وی اضافه کرد: در حال حاضر دو سد استقلال و شمیل و نیان ۳۰ میلیون متر مکعب آب قابل بهره برداری دارند که در زمان مشابه پارسال ۷۵ میلیون متر مکعب آب داشتند.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران با اشاره به اینکه در حوضه آبریز فلات مرکزی ۶ سد بحرانی داریم گفت: سدهای ملاصدرا و درودزن که تأمین کننده آب شیراز، مرودشت و شهرها و روستاهای مسیر است امسال ۷۰ میلیون متر مکعب ورودی آب داشتند این رقم پارسال ۲۰۰ میلیون متر مکعب بوده است یعنی ۶۵ درصد کاهش ورودی آب داشتند.
حاج رسولیها افزود: سد زاینده رود در سال آبی جاری ۵۳۰ میلیون متر مکعب ورودی آب داشت این رقم پارسال یک میلیارد و ۱۸۵ میلیون متر مکعب بود یعنی ۵۵ درصد کاهش ورودی ثبت شده است.
وی اضافه کرد: سد کمال صالح در استان مرکزی که تأمین کننده آب اراک و شهرها و روستاهای مسیر را بر عهده دارد در سال آبی جاری ۲۰ میلیون متر مکعب ورودی داشته که در زمان مشابه پارسال این رقم ۹۰ میلیون متر مکعب بوده یعنی کاهش ۷۸ درصدی آب را شاهد بودیم.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران افزود: سد کوچری و گلپایگان که آب شرب استانهای قم، مرکزی اصفهان را تأمین میکنند امسال ۱۱۵ میلیون متر مکعب ورودی آب داشتند این رقم پارسال ۲۶۴ میلیون متر مکعب بوده است.
حاج رسولیها همچنین درباره چاه نیمههای ۱، ۲، ۳ و ۴ در استان سیستان و بلوچستان که وظیفه تأمین آب شرب زاهدان و زابل را به عهده دارند نیز گفت: ورودی آب به این چاه نیمهها در سال آبی گذشته ۵۴۶ میلیون متر مکعب بوده در حالی که امسال فقط ۳ میلیون متر مکعب ورودی آب داشتند یعنی کاهش ورودی صد در صدی برای چاه نیمهها ثبت شده است.
وی درباره وضع آبی سدهای دز و مارون در استان خوزستان نیز گفت: ورودی آب این دو سد در سال آبی جاری به ترتیب ۳۹ و ۵۸ درصد کاهش داشته است.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت: برغم همه تنگناهای ورودی آب سدها تلاش کردیم با مدیریت مخازن سدها به خصوص در توزیع آب حداکثر صرفه جویی انجام شود و با حساسیت خاص آب مورد نیاز باغات و محیط زیست را تأمین کنیم.